האבסורד בהתגלמותו: המדינה עזרה לממן את מפעל פניציה בכדי שזה יוסב לגז טבעי אלא שהגז התעכב ואיתו הלך המפעל וקרס כלכלית
"אלפי עובדים עלולים ללכת הביתה בשל המחסור בגז טבעי"
אמש דווח בכלי התקשורת כי מפעל "פניציה" האחראי על ייצור זכוכית ומונה כ-400 עובדים נמצא בסכנת סגירה. בין הסיבות למצב הקשה אליו הגיע המפעל ניתן למנות מספר סיבות אך נראה שהצורמת ביותר מביניהן היא עובדת היותו של המפעל מבוסס מזוט וסולר בעוד שהחיבורים שלו לגז טבעי כבר עומדים מוכנים.
"פניציה" הוא אחד מארבעת המפעלים שהמדינה תימרצה בכדי שאלו יעברו לגז טבעי. במסגרת התמריץ קיבלה פניציה מהמדינה סכום של כרבע מיליון שקל בכדי שזו תוסב להפעלה על ידי גז טבעי. כיום עובד המפעל על מזוט וסולר, שידוע בעלויות יקרות בהרבה מהגז הטבעי. את התמריץ המדובר קיבלה פניציה (יחד עם 3 מפעלים נוספים) על רקע העובדה כי צריכת הגז השנתית שלה תעמוד על 100 אלף מטר מעוכב.
על פי הצהרות משרד האנרגיה, 120 מליון ₪ יחולקו בעתיד למפעלים גדולים ובינוניים בכדי שאלו יותאמו להסבה. אלא שבינתיים, מפעלים רבים ופניציה ביניהן כבר עברו את ההסבה המיוחלת אך גז עדיין לא זורם בצינורות. המצב הזה, כך נראה, עלול להוביל לקטסטרופה תעשייתית שתפגע אנושות במפעלים ובעובדיהם.
אורן הרמבם, מנהל תחום האנרגיה בהתאחדות התעשיינים, מזהיר כי אלפי עובדים עלולים לאבד את עבודתם בחודשים הקרובים בשל המחסור בגז. "אני יודע ומכיר עוד מפעלים שמתמודדים עם קשיים דומים אבל מסיבות של רגישויות ברורות אני לא אוכל לומר את שמם" הוא אומר על המצב שנקלעו אליו רבים ממפעלי התעשייה בארץ "מדובר במפעלים שבחלקם מתמודדים עם ייבוא ובחלקם מול יצואנים אחרים. מה שאומר שהסביבה היא תחרותית. למתחרים מסביב יש לרוב גז טבעי, דבר שמוזיל עלויות בהפרש שבין 50%-70%".
בהמשך מסביר הרמבם כי עלויות האנרגיה במפעלים מהסוג של פניציה ודומיו הן גדולות במיוחד, מה שהופך את המצוקה לחריפה. "אלו מפעלים שעלויות האנרגיה שלהם עומדות על 20% או 25% מסך ההוצאות הישירות שלהם. מפה די קל לעשות את החשבון ולהבין שהמרחק בין לשרוד ולא לשרוד, אינו גדול כלל. במפעלים הללו, שעתידים לקבל את הגז הטבעי יש כיום אלפי עובדים. הם יכולים ללכת הביתה אם המצב הזה יימשך".