המשרד להגנת הסביבה פנה השבוע ליזמים והציע תמיכה כספית בסכום כולל של 70 מיליון שקלים להקמת מתקנים להפקת אנרגיה ירוקה מפסולת אורגנית. המתקנים יוקמו תוך 3 שנים ויאפשרו הגדלה משמעותית של כמות התושבים המפרידים פסולת בביתם
המשרד להגנת הסביבה מתניע את תעשיית הביומסה בישראל
המשרד להגנת הסביבה פנה השבוע ליזמים והציע תמיכה כספית בסכום כולל של 70 מיליון שקלים להקמת מתקנים להפקת ביומסה – אנרגיה ירוקה מפסולת אורגנית. המתקנים יוקמו תוך 3 שנים ויאפשרו הגדלה משמעותית של כמות התושבים המפרידים פסולת בביתם.
מדובר במתקנים מתקדמים הפועלים בשיטת העיכול האנאירובי. בשיטה זו חיידקים מפרקים את שאריות המזון וכלל הפסולת האורגנית. במהלך פירוק משתחרר גז המנוצל לצורך הפקת חשמל. הפקת אנרגיה באופן זה מפחיתה את הזיהום הנגרם מפעילותן של תחנות כוח מזהמות ומונעת הטמנה באדמה של טונות רבות של פסולת. כך הופכת הפסולת מנטל למשאב בעל ערך כלכלי.
כבר היום כ- 74,520 משפחות ברחבי הארץ מפרידות בביתם את הפסולת לשנים: אורגני ולא-אורגני. המשרד משקיע כמיליארד שקלים בביסוס שוק המיחזור בישראל, בין היתר על ידי הקמת מתקני מיחזור, תמריצים לרשויות מקומיות, חינוך והסברה ועוד. המשרד אף הכין תוכניות אב למתקני טיפול בפסולת בשיתוף עם משרד הפנים, על מנת לקצר את הליכי התכנון ולאפשר את הקמת המתקנים מוקדם ככל הניתן.
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: "זהו צעד משמעותי במעבר לייצור חשמל נקי יותר והרחבת השימושים הנעשים בפסולת במקום להטמינה. המהלך יחסוך למדינה נטל כלכלי כבד, ימנע את המשך זיהום האוויר והקרקע ויסייע להפחתת גזי החממה.
אולם מקורות בתעשיית הביוגז מביעים סקפטיות לגבי אופן הפעולה של המשרד. אמנם בגרמניה התכניות לשנת 2050 היא לייצר 49% מהאנרגיה באמצעות ביומסה, אך בישראל אין תשתית לתעשייה שכזו. כיום הניצול של פסולת הוא בעיקר בתחום הביוגז. ויזמים בתעשייה מסרו לפורטל תשתיות "המדינה החליטה על הפרדה במקור ללא פתרונות קצה, ועכשיו מחפשים פתרונות קצה." אולם עיקר הביקורת הופנתה כלפי צורת הביצוע. לדברי היזמים "הכי קל זה להגדיר תקציב, אולם לא ברור על מה ייצא התקציב, ואיך הוא נקבע. עכשיו יש כסף, אבל אין הגדרה של פתרון, הגדרה של צרכים ושל מדיניות."
חברת REDIVIVUS ENERGY מציעה מתקן פשוט להפקת חשמל,חום וקיטור מביומאסה.
אפשרות להפיק מגזם כפרי,עירוני,חרצנים וקליפות.
מומלץ