השותפות בקידוח "תמר" לא ממתינים לפרסום מסקנות ועדת צמח שתקבע את מכסות הייצוא ונמצאות במגעים סופיים להסכם ייצוא עם ענקית הגז הרוסית "גזפרום".
גזפרום לקראת חתימה על הסכם רכישת גז טבעי עם שותפות "תמר"
השותפות בקידוח "תמר" לא ממתינים לפרסום מסקנות ועדת צמח שתקבע את מכסות הייצוא ונמצאות במגעים סופיים להסכם ייצוא עם ענקית הגז הרוסית "גזפרום". משלחת של החברה הלאומית הרוסית יגיעו לישראל בימים הקרובים כדי לסגור את ההסכם, במסגרתו צפויים הצדדים להסכים על ייצוא ומכירת גז של 2-3 טונות גז נוזלי השווה לכמות של 4.5 מיליארד מ"ק גז טבעי.
החוזה הטרי ייפרס על פני 15 שנים, ממש כמו החוזה שנערך מול חברת החשמל. עלות ההסכם הסופית תשתנה לפי עלות הגז ביום חתימת החוזה אך הצפי הוא כי מדובר בעסקה שתגלגל כ-15 מיליארד דולר. הבהילות לחתימת ההסכם והגעת המשלחת נובעת בין השאטר מהעובדה כי שותפות "תמר" נכנסה למגעים עסקיים עם ענקית האנרגיה הצרפתית TOTAL.
על פי התכנית המסתמנת את הגז הישראלי יקבלו הרוסים על ידי מתקן הנזלה צף אותו תבנה חברה דייהו הקוריאנית ששלחה כבר בתחילת השבוע משלחת שתחל לעבוד על תכנון והקמת המתקן. יצויין כי זמן ההקמה של מתקן הנזלה שכזה עומד על כ-3 עד 4 שנים ועלויות ההקמה שלו גבוהות ועומדות על מיליארדי דולרים. בתוך כך, מנכ"ל חטיבת ה-LNG של גזפרום פרדריק בארנו ביקר בישראל לאחרונה מספר פעמים.
העניין של גזפרום במשק הגז הטבעי שנמצא בחופי ישראל לא מתמצה אך ורק בקידוח "תמר". בעבר דווח כי נציגי החברה הביעו עניין גם במאגר "לוויתן" והתעניינו בכניסה לשותפות במקביל לתחרות עם חברות בינלאומיות אחרות. גזפרום, ספקית הגז הגדולה ברוסיה והחזקה שבהן, מתעניינת בנוסף לקידוחי הגז גם בהפצתו והולכתו. עם זאת, גורמים ישראליים ובהם מקורבים לנתניהו הביעו חשש משיתוף הפעולה עם הרוסים שכן הם עלולים למנוע ייצוא של עתודות גז לאירופה, שם שולטת רוסיה ביד רמה על השוק כספק מרכזי. כמו כן, עלה חשש להשתלטות של גורמי ממשל רוסיים על התעשייה המקומית.