יו"ר חח"י לשר האוצר: בלי תוספת תקציב של 3 מיליארד שקלים לא נצליח לעבור את הקיץ
חברת החשמל לאוצר: נדרשים 3 מיליארד ש"ח לרכישת דלקים הקיץ
יפתח רון-טל, יו"ר חברת החשמל – צילום: מוטי רוזנבלום
חברת החשמל משדרת סימנים למצוקה תזרימית: במכתב רשמי שנשלח על ידי דירקטוריון החברה למשרדי האוצר והאנרגיה, מבקשת החברה סכום של 3 מיליארד שקלים בכדי להתמודד עם הוצאות השימוש בדלקים במהלך הקיץ האחרון. המצוקה נובעת בין השאר מהעובדה שצריכת החשמל עלתה ב-14% בחודש יוני לעומת יוני שעבר וב-11% בחודש יולי.
כידוע, החברה מתמודדת עם מצוקה כלכלית אמיתית בשל העובדה שהיא נאלצת להשתמש בלהפעלת חלק מתחנות הכח במזוט וסולר היקרים פי חמש מגז טבעי. הזרמת הגז הטבעי אותו סיפקה מצרים הופסקה בעקבות חילופי השלטון במצרים ופעולות הטרור החוזרות ונשנות לפיצוץ צינור ההולכה שהביאו להפסקת הזרם, דבר שהביא להוצאות גדולות במיוחד מצד חברת החשמל שנאלצה לספק את המחסור על ידי הדלקים המזהמים והיקרים יותר.
ההשלכות של בקשת התקציב הנוכחית עלולה להשפיע שוב על עליית מחירי החשמל וזאת לאחר שאלו עלו כבר בשיעור של 8% באפריל האחרון. עלייה זו לא היוותה פתרון אמיתי למצוקת החוב של החברה. על פי הערכות רשות החשמל, השינויים במשק האנרגיה היו אמורים להעלות את מחירי החשמל בכ-31% אך בשל החשש מהשפעת המחאה החברתית, עלו המחירים רק ב-8%.
כעת תאלץ חברת החשמל לבדוק כיצד תחזיר את הסכום המדובר וזאת כאשר היא נמצאת במצב שבו היא אמורה להחזיר לבעלי החוב סכום של 4 מיליארד שקלים מדי שנה. רק באחרונה הופחת המע"מ על הסולר בו משתמשות תחנות הכוח, ונדחו גביית המע"מ ואף ניכויי מס ההכנסה של העובדים בכדי להקל על מצוקתה הכלכלית של החברה. בחודשים האחרונים גייסה חברת החשמל 4.5 מיליארד שקל בערבות המדינה. בחודש אפריל גייסה 1.5 מיליארד שקל בהנפקה פרטית, וביולי עוד 3 מיליארד שקל בהנפקה ציבורית, לאחר שפרסמה תשקיף – לראשונה מזה עשור.
להוסיף עוד 3 מיליארד שקל לגירעון שכבר עבר את ה-60 מיליארד שקל, זה דומה להוספת שמן למדורת ענק שכבר בוערת. אם היו במקום זה מקצים אפילו עשירית מהסכום הזה לתמרוץ / קידום פרוייקטים באנרגיות מתחדשות בכלל, ובתחום הסולארי בפרט, לא היתה פה בכלל בצורת חשמל. אבל כנראה שהכי טוב להעמיק עוד יותר את הגירעון הקיים…
צודק המגיב ! הטרגדיה היא שאת הכישלונות הניהוליים , כמו גם התפעוליים של הגאונים באוצר ובח״חי נצטרך אנחנו ( הציבור ) לשלם. בדיוק כמו שקרה למשק המים. תעריף של 80 אג׳ לקוט״ש , מובטח ל-20 שנה הוא מציאות שכולנו נתגעגע אליה. הגרמנים, איטלקים, אנגלים ואחרים אמנם לא חכמים כמו אנשי האוצר וחח״י אבל בינתיים הון מקומי זורם החוצה והון זר נמנע מלהשקיע כאן בנושאים בהם יכולנו להיות מובילים עולמיים.