דיון חירום יתקיים היום (א') בנושא מימון תחנת הכוח של "דליה". במשרד האנרגיה מבהירים: עוד לא הועברו אלינו כל החומרים הרלוונטיים
משרד האנרגיה יקיים דיון חירום בבעיית מימון תחנת הכח "דליה"
טקס החתימה על הסכם רכישת אנרגיה (PPA) במשרד האנרגיה והמים – צילום ארכיון: משרד האנרגיה והמים
דיון חירום יתקיים היום (א') במשרד האנרגיה בנוגע לעיכוב בהקמתה של הקמת תחנת הכוח "דליה". העיכוב נובע מכך שמשרד האנרגיה סירב להצעת המימון של בעלי התחנה ודרש כי לפחות 20 אחוז מכלל המימון יהיה הון עצמי, כאשר ביחס לעלות הקמה של 4 מיליארד שקלים מדובר בסכום של 800 מליון ש"ח. בפגישה צפויים להשתתף ראשי רשות החשמל, בעלי דליה אנרגיות וראשי מינהל החשמל במשרד האנרגיה.
דחיפותה של הפגישה נובעת ממספר גורמים אך הראשית שבהן היא העובדה כי ביום חמישי הקרוב יפוג תוקפו של רשיון הקמת התחנה ודבר זה עלול לעכב משמעותית את הקמתה. זאת ועוד, הקמת תחנת הכוח מהווה נכס אסטרטגי למשק החשמל שכן היא עתידה לספק 870 מגה-וואט לכושר הייצור הלאומי. מדובר בהיקף ייצור של כ-7% משיא הצריכה שנרשם בשבוע שעבר. בכמות החשמל המדוברת, תהפוך "דליה" לתחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל.
כזכור, בשבוע שעבר חתמו בעלי "דליה אנרגיה" על חוזה אספקת גז מקידוח "תמר" בעלות של 5 מיליארד דולר, דבר שישפיע על הפקת חשמל מגז טעבי כבר בשנת 2015. עבור חברת החשמל מדובר בהקלה על יצירת רזרבות בכל הקשור לשוק החשמל ההולך ומדלדל של השנים האחרונות. כדי להתמודד עם דרישות משרד האנרגיה, יצאו ביום שלישי הקרוב מנהלי "דליה" בהנפקה מיוחדת לגופים מוסדיים ובכך הם צפויים לגייס עד כ-400 מליון ש"ח. גיוס זה ישלים עבור דליה אנרגיות את הסגירה הפיננסית להקמת תחנת הכוח לפני יום חמישי.
ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "ביום ראשון יקיים המשרד דיון בנושא, יחד עם רשות החשמל ודליה אנרגיות. בשבוע האחרון התקבלו כמה בקשות של דליה אנרגיות להעברת שליטה ושעבוד. ברשות החשמל נמצאות בקשות לדחיית מועדים של אבני דרך. נכון לעכשיו, עדיין ממתינים במשרד לקבלת חומרים מלאים מהחברה, וכשאלו יתקבלו יגבש המשרד את עמדתו בנושא, תוך שקילת מכלול העניינים ואיזון בין הדברים, לרבות החשיבות הרבה של התחנה למשק החשמל בישראל בשנים הקרובות, הבעייתיות בשינוי ההסדרה בשלב זה והשלכות הרוחב".
זה באמת מפתיע מישהו? פרוייקטים ענקיים ייתקעו בגלל בעיות מימון, ופרוייקטים בינונים וקטנים תקועים בגלל בירוקרטיה של הרשויות השונות. התוצאה הסופית היא
ששום דבר לא זז. כמה מפתיע (וכמה חבל). כל הפרוייקטים הסולאריים שנמצאים כרגע בתורי המתנה יעלו בסופו של דבר הרבה פחות, ויכלו להיות מוקמים כבר מזמן ולספק פחות או יותר את אותה כמות אנרגיה.
צודק המגיב, אבל מרמת הניהול ברשויות המדוברות לא ניתן לצפות להרבה. רפורמת ״המרפסות״ כבר אמרנו?