דברי שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו, בפתיחת כנס השפעות סביבתיות של פעילות החיפוש והפקת גז טבעי ונפט בים התיכון, המתקיים היום (ה'), במרכז הכנסים וואהל סנטר ביוזמה משותפת של משרד האנרגיה והמים והמשרד להגנת הסביבה.
השר לנדאו "ייצוא הגז הטבעי יחלץ את ישראל מהמשבר הכלכלי העולמי" – צפו בוידאו
צילום: אביחי ברוך
דברי שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו, בפתיחת כנס השפעות סביבתיות של פעילות החיפוש והפקת גז טבעי ונפט בים התיכון, המתקיים היום (ה'), במרכז הכנסים וואהל סנטר ביוזמה משותפת של משרד האנרגיה והמים והמשרד להגנת הסביבה.
"משרד האנרגיה והמים מוביל את הפרויקט הלאומי 'מביאים את הגז הטבעי למדינת ישראל'. זהו תחום גדול ומשמעותי שמורכב מסדרה של פרויקטים הנמצאים היום בעבודה, כמו למשל הקמת הצינור המחבר את מאגר 'תמר' ל'ים תטיס', ופרויקטי משנה שיגשרו על התקופה שבין הידלדלות ים תטיס להגעת תמר – מאגרי ה'פיניקלס' ו'נועה'. השבוע גם ביקרנו באנייה שהתחילה להניח את הצנרת למצוף הגז הנוזלי 10 ק"מ מחופי חדרה, שלכשיושלם, יגשר על פער הזמנים שבין הידלדלות מאגר 'ים תטיס' להגעת הגז מ'תמר'. המצוף יוכל לספק כמעט ממחצית מצרכי הגז הטבעי של מדינת ישראל.
בנוסף, קיימת וועדת צמח, שצריכה להביא לביטוי את עניין הייצוא, הבטחת הביטחון האנרגטי למדינת ישראל, הבטחת תחרות ותמריץ לבוא, להשקיע ולחפש. אחד הדיונים המרכזיים הם השימושים לגז הזה – לתעשייה, לתחליפי תחבורה ועוד.
הצורך לשמור את הגז בארץ הוא חשוב, מטעמים סביבתיים ואסטרטגיים, אבל ייצוא הוא תמריץ חשוב ליזמים. הוא זה שיגרום להם לבוא ולחפש. מעבר לכך, יש לייצוא חשיבות גיאופוליטית. במזרח תיכון מיטלטל, אם נוכל לייצא גז למדינות שכנות, כמו גם חשמל ומים, נוכל להעניק יציבות ועוגן למדינת ישראל. תפקידה של הוועדה יהיה לשים בפני הממשלה את הסוגיות במלוא היקפן.
את משק הגז הטבעי אנחנו בונים תוך כדי תנועה. קחו את השבוע-שבועיים החולפים: קיימנו כנס/שימוע לועדת צמח שנועדה להמליץ על מדיניות הייצוא, אישרנו בממשלה את הסכם הגז בין תמר לחח"י, עסקנו בקידום חיפושי הנפט, ישבנו עם ועדת ההיגוי לשיתוף ציבור בנושא תמ"א 37 ח' (אתר לקליטת הגז הטבעי), המורכבת מן הממשלה ומארגוני הסביבה, וכאמור, לפני יומיים ביקרנו באנייה שהחלה להניח את צינור הגז ואת המצוף שיחבר את הגז הטבעי הנוזלי לארץ. זה חסר תקדים".
נלך על שני אתרים לכניסת הגז בצפון. עם כל העבודה הרבה שנעשית, חשוב לי להדגיש – חשוב שצינור אחד לפחות יהיה פרויקט שמדינת ישראל תיקח על עצמה. ערכי הסביבה חשובים והפיתוח חשוב. אנחנו מבקשים ללמוד איך מוצאים את שביל הזהב שבין פיתוח לבין הגנה ושמירה על הסביבה. אלו תנאים הכרחיים להצלחת תעשיית החיפושים. אסון או פגיעה קשה יקפיאו וישתקו את התעשייה לשנים הבאות.
לנגד עינינו עומד פיתוח משק האנרגיה והתאמתו לצרכי המדינה, בין אם בגיוון מקורות אנרגיה לייצור החשמל ובין אם פיתוח תעשייה. ואנו ערים להשלכות הסביבתיות והבטיחותיות הכרוכות בו. שמירה על הסביבה ושמירה על הבטיחות הם תנאים הכרחיים להצלחת תעשיית החיפושים לטווח הארוך. ולכן אנו מנחים את החברות לעבוד על פי התקנים המחמירים ביותר.
בחוק הנפט שגיבשנו, קיימים כיום כלים המאפשרים ליישם ולעמוד בדרישות הסביבתיות באופן המיידי. לממונה על הנפט יש הסמכויות לדרוש הכנת מסמכים סביבתיים, תוכנית ניטור רקע, תוכנית חירום מפעלית לטיפול באירועי זיהום, דרישות לביטוח וערבויות ביצוע, ובמקרים של תקלה חמורה – נטישה והחזרת המצב לקדמותו. דרישות אלה מיושמות כבר כיום: ב-7 רישיונות שבהם תוכנית העבודה עודכנה, הדרישות הללו הוצבו. 4 מסמכים סביבתיים הוגשו לבדיקה ולחוות דעת בשבועיים האחרונים. תוכנית לניטור של אסדות ההפקה מרי B ותמר אושרה וביצועה החל באפריל 2012.
מטרתנו לבחון כיצד ניתן לשלב את פיתוחו הנמרץ של משק הגז הטבעי, עם הקפדה על הגנת הסביבה. לאפשר לחברות החיפושים וההפקה לעבוד ברצף ובאופן סביר, תוך שמירה על הטבע. מדובר בשני אינטרסים חיוניים עבור מדינת ישראל. צריך להכריע ביניהם בשקול דעת ובזהירות. אסור שאחד יבוא על חשבון השני".
לסיום, אמר לנדאו: "נקודה נוספת שכל מבוגר אחראי צריך לתת עליה את הדעת, היא המשבר הכלכלי העמוק שבו נתון העולם כולו לרבות העולם המערבי. אותותיו של המשבר כבר משפיעות גם על ישראל. קבלת הגז הטבעי לארץ ובהמשך מימוש פוטנציאל היצוא המצוי בו, הם אחד המפתחות אם לא המפתח העיקרי להוצאתה של ישראל מן המשבר הכלכלי. הייצוא הישראלי קשור בארה"ב ובאירופה. המתרחש שם משפיע עלינו. לכן, פיתוח אחראי של משק הגז והנפט הוא מפתח לפיתוח ישראל".