שנה לאחר אכלוס בניין המשרדים בעל תקן LEED מקים היזם רונן עזורי, יחד עם הפיזיקאים וסוקרי האנרגיה יונתן פרום וקדם לוי חברה חדשה לסקרי אנרגיה ותהליכי התייעלות בשם EcoViz. החברה מתמחה בסקרי אנרגיה, ליווי תהליכי התייעלות אנרגטית, ייעוץ לבניה ירוקה ומו"פ בתחום.
יזמי אקו טאואר מקימים חברה חדשה בתחום ההתייעלות האנרגטית
צילום: האחים עזורי
שנה לאחר אכלוס בניין המשרדים אקו טאוור בעל תקן LEED מקים היזם רונן עזורי, יחד עם הפיזיקאים וסוקרי האנרגיה יונתן פרום וקדם לוי חברה חדשה לסקרי אנרגיה ותהליכי התייעלות בשם EcoViz. החברה מתמחה בסקרי אנרגיה, ליווי תהליכי התייעלות אנרגטית, ייעוץ לבניה ירוקה ומו"פ בתחום.
בהתבסס על הרקע המקצועי של השותפים בחברה – מתחומי האנרגיה והנדל"ן, גובשה ראיה עסקית ירוקה הוליסטית, במסגרתה אומצו עקרונות של חדשנות עסקית בת קיימא: קידום דיאלוג עם משתמשי הקצה במבנים מתוך תפיסת "האדם במרכז" ודגש על חויית משתמש, וכן פיתוח וקידום טכנולוגיות רלוונטיות – תחום פעילות שלטענת השותפים יש בו כר נרחב של אפשרויות שישפרו את ביצועי המבנים. רונן עזורי מציין, כי עד לא מזמן ארגונים ומוסדות ראו בביצוע סקרי האנרגיה נטל כלכלי אולם בהדרגה הם מבינים שמי שמתייעל חוסך ומרוויח. "יותר ויותר עסקים פונים אלינו לקבלת המלצות טכנו-כלכליות בתחום התייעלות באנרגיה כאמצעי כשר, ככל אמצעי כלכלי אחר, המשולב בתוכנית עסקית לשיפור התנהלות העסק."
לדברי יונתן פרום, שותף בחברה וסוקר אנרגיה: "בכל מבנה ניתן לשפר באופן גורף לפחות ב-10% את צריכת האנרגיה, וזאת על בסיס שינויים פשוטים בדפוסי ההתנהגות של הדיירים. החברה מתמקדת בתהליכים וטכנולוגיות של התייעלות שההחזר על השקעה עליהם הוא קצר יחסית (טווח של שלוש שנים), ולאחר טווח זמן זה, מתחיל חיסכון משמעותי הבא לידי ביטוי בהוצאות קטנות באופן משמעותי. בממוצע רק כ5% ממסקנות סקר אנרגיה מיושמות לפיכך מטרת אקו-ויז להנגיש את הסקר לכדי ביצוע מיידי וזאת ע"י הפיכת הסקר לכלי שמייצר למבנים תווית אנרגיה, כמו כל מוצר אחר שצורך אנרגיה בשוק".
בחברה צופים כי הביקוש לסקרי אנרגיה ותהליכי התייעלות אנרגטית ילך ויגדל משתי סיבות: ראשית, ניכרת מגמה של עליה בביקוש לסקרי אנרגיה מרצון חופשי של מוסדות וארגונים, עקב העליה הדרסטית במחירי החשמל וצפי לשיבושים באספקה בקיץ הנוכחי. סיבה נוספת היא השינוי המתוכנן בחוק מקורות האנרגיה, לפיו עד סוף 2012 צפוי להיקבע סף חדש למוסדות המחוייבים בסקר. במקום סף של צריכת אנרגיה שווה ערך ל-2,000 טון נפט יירד הסף לשווה-ערך 700 טון נפט בלבד, מה שאמור להגדיל את מספר המוסדות מ-300 כיום לכ-1500 מוסדות, כולל מבנים בסקטור התעשיה, השירותים והמשרדים. זאת בנוסף, כאמור, למבנים הרוצים לבצע התייעלות מרצונם החופשי, כגון: מבנים חדשים בבניה ירוקה, מבנים קיימים המעוניינים להתייעל ולחסוך בהוצאות וכד'.
הגיע העת למייזמים אמיתיים שמחזיקים מים. להחליף נורות לפורסנט ולחסוף 80% על תאורה יכול כל הדיוט לעשות – לא צריך שום סקר אנרגיה. להתקין מערכות מיזוג מתקדמות שמתבססות על קירור מים ויעילות אנרגטית גבוהה יותר כל בר דעת יכול לעשות. אך לצורך כך צריך שמקבלי ההחלטות יקחו יוזמה ואומץ להשקיע תקציבים בהחזרים עתידיים. יש מעט מנהלים שיעשו זאת. אבל תמיכה במיזם עם גישה הוליסטית ירוקה, נשמע כמו נסיון להשיג מענקים ואשראי ללא תוכן ממשי וזאת על חשבונם של עסקים ומייזמים אמיתיים. במקום ניפוק תויות נבובות הגיע העת לפתח כאן תעשייה אמיתית וברת קיימה שתייצר אלפי משרות ותועלת למדינה ותחזיר את ההון לציבור.
נשמע כמו מילים של מישהו שלא ממש מכיר את תחום האנרגיה בארץ.
יש כל כך הרבה מנהלים שאין להם מושג מה קורה בארגון שלהם. רשויות שלמות שלא יודעות אפילו כמה מנורות רחוב יש להם.
סקר אנרגיה הוא כלי אחד מתוך מספר שחברות יעוץ בתחום האנרגיה מספקות. המטרה היא לא למכור מוצר חד פעמי אלא לתמוך במנהלים כדי לקבל החלטות מושכלות המבוססות על מידע אמין עם חלופות רלוונטיות.
באופן מופשט אין שוני גדול מאשר חברות המציעות שירותי ניהול כספי – רואי חשבון.
בשורה התחתונה – זה עניין של ניהול ולא של טכנולוגיה.