שר האנרגיה והמים של ישראל, ד"ר עוזי לנדאו, נפגש אתמול בערב עם השר הקנדי למשאבי טבע, ג'ו אוליבר במלון הר-ציון בירושלים. בפגישה, סיכמו השרים על מגוון שיתופי פעולה בתחום האנרגיה.
ישראל וקנדה ישתפו פעולה במגוון תחומי אנרגיה
צילום: מעוז ויסטוך עבור משרד האנרגיה והמים
שר האנרגיה והמים של ישראל, ד"ר עוזי לנדאו, נפגש אתמול בערב עם השר הקנדי למשאבי טבע, ג'ו אוליבר במלון הר-ציון בירושלים. בפגישה, סיכמו השרים על מגוון שיתופי פעולה בתחום האנרגיה.
עיקרי הסכם שיתוף הפעולה
ישראל וקנדה שואפות לשיפור אבטחת האנרגיה, הקיימות הסביבתית וההתפתחות הכלכלית שלהן על ידי קידום מגזרי האנרגיה שלהן. נכון להיום, גם ישראל וגם קנדה מבצעות זאת במספר תחומים משותפים, לרבות חיפוש ופיתוח של שדות נפט ימיים ושל גז, מקורות חדשים של אספקת נפט וגז ואנרגיה מתחדשת. בהתבסס על כך, מוצאות ישראל וקנדה יעילות רבה בחיפוש הזדמנויות לשיתוף פעולה בענייני אנרגיה. בנוסף לכך, שתי המדינות מעודדות שיתוף פעולה מסחרי מוגבר בין חברות בעלות עניין במגזר האנרגיה.
כתוצאה מכך, הסכימו השרים על סדרי העדיפות הבאים לשיתוף פעולה במגזר האנרגיה בין ישראל לקנדה: ישראל וקנדה צריכות להיפגש באופן בילטרלי – ברמה הפוליטית וכן מצד הגורמים הבכירים – על מנת לדון בשיתוף הפעולה במגזר האנרגיה על ידי ניצול ההזדמנויות על ידי נוכחות באירועים מרכזיים ובפורומים בנושא האנרגיה. בתור צעד ראשון, על השרים אוליבר ולנדאו לנהל ביקורים הדדיים לקנדה ולישראל על מנת לאסוף מידע נוסף ולבנות מערכות יחסים בתחומי מקורות האנרגיה והמשאבים הטבעיים שלהם.
פיתוח ימי
אף על פי שהן בשלבי התפתחות שונים, גם לישראל וגם לקנדה יש פוטנציאל אנרגיה משמעותי ושתיהן עומדות בפני אתגרים והזדמנויות דומים בתחום פיתוח הגז הימי. ישראל וקנדה שתיהן בעלות אינטרס משותף להתעמק עוד יותר בתחום זה: פיתוח ותמיכה של היחסים הבילטרליים במגזר הימי על בסיס תועלתי משותף, סיוע לחילופי מידע מתמשכים בנושאים הקשורים לפיקוח רגולטורי על פעילויות ימיות, תרומה להמשך הפיתוח של שיתוף הפעולה התעשייתי ושל הוצאה לפועל של פרויקטים ימיים על בסיס מסחרי
מקורות חדשים של אספקת נפט וגז
חולות הנפט של קנדה ידועים היטב, וכיום גז הצפחה שלהם והנפט הגולמי המופק מפצלי שמן צצים כמקור אנרגיה חדש עיקרי. תצורות תת קרקעיות גדולות של פצלי שמן התגלו בישראל ובימים אלה חוקרים את הפוטנציאל העצום שלהן ומכינים את הקרקע לפעולות נרחבות יותר.
בהתחשב במקורות חדשים משותפים אלה של אספקת נפט וגז, מסכימות קנדה וישראל לדברים הבאים: לחקור את האפשרויות לשיתוף פעולה בטכנולוגיות למניעה ולצמצום ההשפעות הסביבתיות ולשפר את השיטות לפיתוח אחראי ולשימוש במקורות החדשים של אספקת נפט וגז. לנצל הזדמנויות המסייעות לשיתוף בלתי פוסק של הידע ושל הלקחים הנלמדים הקשורים למקורות אספקה חדשים אלו.
אנרגיה מתחדשת
ישראל וקנדה מבקשות שתיהן לגוון את שילוב האנרגיה ולטפל באתגרים של אבטחת אנרגיה ובאתגרים סביבתיים על ידי פיתוח מגזרי האנרגיה המתחדשת שלהם. ישראל וקנדה יפתחו שיתוף פעולה בתחום האנרגיה המתחדשת על בסיס תועלתי משותף. ינצלו הזדמנויות למינוף פעילויות השותפות הנוכחיות בתחום המדע והטכנולוגיה על מנת להפיק תועלת מהניסיון של כל אחת מהן בתחום האנרגיה המתחדשת.
קנדה וישראל דומות זו לזו יותר משחשבנו, בעוד ארה"ב משחקת כאבא ואמא קנדה התנהגה לאורך כל הדרך כידידה אמיתית ונטולת מחויבויות, העובדה שקנדה הוציאה את השגרירים שלה מאיראן רק מוכיחה את נאמנותה האמיתית לישראל, אין ספק שבעת תקיפה נוכל להסתמך על ידידינו הקנדים ולא על האמריקאים, קנדה, אני בא לחפש עבודה בקנדה אצלך, מקווה שתקבלוני בידיים פתוחות.