פרופסור יהודה כהנא, ראש מכון אקירוב לעסקים וסביבה באוניברסיטת תל אביב, הרצה היום בועידת כלכלה ירוקה בנושא "אתחול הכלכלה, הסביבה והחברה".
יו"ר ראש מכון אקירוב לעסקים וסביבה "אפקט הפרפר משחק לרעתנו"
פרופסור יהודה כהנא, ראש מכון אקירוב לעסקים וסביבה באוניברסיטת תל אביב, הרצה היום בנושא "אתחול הכלכלה, הסביבה והחברה" בוועידה השנתית ה- 3 לכלכלה ירוקה 2012 בהפקת מידע כנסים. כהנא סיפר למשתתפים על חוויותיו מועידת ריו לאקלים שהתקיימה בברזיל. " היו תורים של 3-4 שעות להיכנס לתערוכה. היו כמה החלטות שהתקבלו כמו מכסות הפחתת פליטות, הייתה היענות מאוד גדולה וגם ישראל תתחייב. במקרה באותם ימים התקיימה בריו ועידה של החברה שמאגדת את צמרת ענף הביטוח בעולם (יו"רים ומנכ"לים מ-90 מדינות) Principals for Sustainable Insurance – PSI convention. דווקא שם התרחשה מהפכה מאוד חשובה, שלא זכתה לתהודה. לאחר שנים של דחיפה לתחום הסביבתי, בועידת הביטוח, חברות הביטוח חתמו על אמנה חדשה לה משמעויות פרקטיות עצומות על הסביבה.
כהנא מכיר את ענף הביטוח לעומק ואף זכה בפרס היוקרתי של "מייסד בתחום הביטוח" ע"ש ג'והן ביקלי מטעם האגודה הבינלאומית לביטוח – הפרס היוקרתי ביותר בעולם הביטוח. במשך עשרות שנים התמחה בניצול ענף הביטוח כמנוף להנעת פרוייקטים ענקיים ולדבריו תחום הביטוח קשור לכל תחומי החיים ומרכז השקעות של 30 טריליון דולאר. כשהחברות המובילות יצטרפו לאמנה החדשה נוצר כלי להפעיל סדר גודל של טריליון דולר לשנה בנושאים החברתיים והסביבתיים.
תהליכים סביבתיים אקספוננציאליים
"כל העתיד מושפע מהחלטות המתקבלות היום. בשביל לעשות שינויים – צריך לעשות שינוי בדרך החשיבה. שינוי שכזה התרחש בשנת 1961 כשקנדי השיק את פרוייקט אפולו (עד סוף העשור אדם יגיע לירח וישוב). זו היתה הפעם הראשונה שבני אדם התחילו להבין שהם מתקיימים בכדור אחד מתוך מערכת חללית – מה שהביא להתקדמות טכנולוגית אחת אחרי השניה.
מה שמאפיין את העשורים מאז ועד היום הם תהליכים אקספוננציאליים – לאורך תקופה ארוכה לא רואים שינוי ואז השינוי פתאום פורץ. התצרוכת לנפש גדלה במקביל ויותר מהר מגידול האוכלוסייה, וניצול המשאבים עולה. בתחום הסביבה יש המון תהליכים מקבילים. 30% מהחי וצומח נעלמו, אנחנו מוקפים בתהליכים רבים שנמצאים בשלב שבו יש שינוי מיידי, ואם לא נעשה משהו, ויש לנו רק עשרות שנים בודדות, יבוא "פיצוץ".
גרמנו לנזקים לסביבתנו (מחוסר ידע), משבר הסביבה הרבה יותר חמורה מבעיית האקלים, אך הבעייה הגדולה ביותר היא פגיעה בכל המערכת האקולוגית שסביבנו. אפקט הפרפר משחק תפקיד מרכזי. לפני 20 שנה גילו את המיקרובים האחראים ל50% מיצירת החמצן בעולם, והם נמצאים בסטרס… לכן האו"ם הכריז על עשור אקולוגי. כיום החלק הארי מהפחמימות מופקות היום מפחות זנים ומגוון, ניצול של צמחים אלה יביא מחלות ומזיקים. אזכיר רק את משבר המזון באירלנד בשנת 1896, בו שני זנים של תפוחי אדמה ספגו מחלה, ושני שליש מהאוכלוסייה מתה או היגרה."