בועידת "תעשיית העתיד" להתייעלות אנרגטית, גז טבעי ואנרגיה חכמה פתח חקי טל, מנהל תחום גז טבעי אמישראגז את המסלול הטכנולוגי כלכלי לגז טבעי בהרצאה "גז טבעי – הלכה למעשה"
ועידת תעשיית העתיד: הרצאת חקי טל, מנהל תחום גז טבעי, אמישראגז "גז טבעי – הלכה למעשה"
צילום: דודי דיין
בועידת "תעשיית העתיד" להתייעלות אנרגטית, גז טבעי ואנרגיה חכמה פתח חקי טל, מנהל תחום גז טבעי אמישראגז את המסלול הטכנולוגי כלכלי לגז טבעי בהרצאה "גז טבעי – הלכה למעשה"
מבנה משק הגז הטבעי
צריך להבחין בהבדלים בין לקוחות לחץ גבוה (מעל 12 מיליון מ"ק גז טבעי בשנה + 2000 מ"ק בשעה מינימום = 10000 טון גפ"מ בשנה) ולקוחות לחץ נמוך – על מה שמתחת. צרכן לחץ גבוה מתחבר ישירות לתשתית ההולכה ומקבל את הגז בלחץ גבוה, כאשר המימד המסחרי הוא הסכם אספקה מול מפיק הגז.
אלא שהרוב המכריע של הלקוחות בישראל הם לקוחות לחץ נמוך. המדינה החליטה להקים את חברות החלוקה – תשתית חלוקה שאמורה להביא את הגז לגדר של הצרכנים. קיימים שישה אזורי חלוקה – "נגב" (עד בית קמה), "דרום" (עד יבנה), "מרכז" (עד נתניה), חדרה והעמקים (מבואות חיפה), "חיפה" מפרץ חיפה והגליל המערבי והעליון, ירושלים – open access גישה חופשית לכל מי שמעוניין (צרכנים, משווקים)
על המשווק לחתום על הסכם אספקה עם מפיק הגז (שותפות תמר), מחבר את הצרכנים. בין המשווק לצרכן – מדובר על הסכם הסבה ואספקה. להבדיל מלקוחות ענק שיש להם את הכלים האנושיים והכלכליים בתחום ההנדסה, צרכני לחץ נמוך לרוב אינם עתירי אמצעי הנדסה.
התהליך: קיימים שני צווארי בקבוק 1. קבלת ההחלטה, צריך לקבל החלטה בתנאי אי וודאות. 2. היתרים – צוואר הבקבוק הוא על ציר הזמן היות והמהלך של קבלת ההיתרים לוקח הרבה זמן ומהווה גורם מגביל. הליך ההסבה ואישורי ההזרמה הינם הליך מהיר יחסית.
פרמטרים לקבלת ההחלטה
- חשיבה לטווח הארוך – ידוע שגז יהיה תוך עד 4 שנים. אחר כך ההסכם הוא ל-5 שנים. מכאן שיש להסתכל קדימה לשמונה שנים.
- מיקום המפעל – האם המפעל יעבור מקום, האם בעל האתר יחליט לפתח אותו מעבר למה שקיים כעת וכו'.
- טכנולוגיה – ייתכן והטכנולוגיה תשתנה בעתיד.
- עלויות – קיימים פתרונות זולים יותר בטווח הארוך לעומת פתרונות יקרים לטווח הקצר.
- אופטימיזציה – ניצול תהליך ההסבה כקטליזטור להליך התייעלות והתחדשות כולל על מנת למקסם את החסכון הפוטנציאלי המלא הגלום בתהליך ההסבה לגז טבעי.
- החזר השקעה – לכל חברה יש את הנהלים הפיננסיים שלה… צריך לקחת את הצרכים של כל החברה ולהתאים אליו את המודל הכלכלי של ההסבה וההתקשרות עם גורמי הגז הטבעי. אחרי כן בוחרים מודל כלכלי.
ניתוח רגישות – לדעת בהחלטה שקיבלנו לפי הפרמטרים שיש לנו היום, מה הסיכונים.
חייבים להניע את תהליך ההיתרים כיוון שההליך הוא בחוסר וודאות על ציר הזמן – לקוח הרבה זמן (יש התלבטות בין אי וודאות והליכים ארוכי טווח). אם קיבלת היתר ואין גז לידך – לא הפסדת כלום.