וק אוויר נקי, שנכנס לתוקף בינואר 2011, מאפשר לשר להגנת הסביבה להכריז בצו על אזור כנפגע זיהום אוויר. אף על פי כן, בשנת 2012, מדינת ישראל כולה מוכת זיהום אוויר: לכודה בפקקים, מזוהמת בידי מפעלים ואינה מקדמת את המשק לפתרונות יעילים, שמקורם באנרגיה ירוקה
ארגוני הסביבה הכריזו על הערים הגדולות כאזורים מוכי זיהום אוויר
חוק אוויר נקי, שנכנס לתוקף בינואר 2011, מאפשר לשר להגנת הסביבה להכריז בצו על אזור כנפגע זיהום אוויר. אף על פי כן, בשנת 2012, מדינת ישראל כולה מוכת זיהום אוויר: לכודה בפקקים, מזוהמת בידי מפעלים ואינה מקדמת את המשק לפתרונות יעילים, שמקורם באנרגיה ירוקה. עד היום לא הוכרזו ירושלים, חיפה ותל-אביב, כנפגעות זיהום האוויר, אף שהכרזה זו הכרחית ונדרשת לאור מצבן הקשה במיוחד של ערים אלו, ולצורך הפעלת המנגנון החוקי והמשקם של חוק אוויר נקי. כתוצאה מכך, בישראל חולים ומתים מזיהום אוויר, מדי שנה, כ1000 איש, רובם בערים הגדולות.
ביום שישי, קיימה מגמה ירוקה אירוע בו הוכרזו שלושת המטרופולינים הגדולים – תל אביב, חיפה וירושלים כאזורים מוכי זיהום אוויר. באירוע השתתפו ארגונים סביבתיים נוספים, ביניהם: הקואליציה לבריאות הציבור, תחבורה היום ומחר, הפורום הישראלי לאנרגיה, 15 דקות- ארגון משתמשי התחבורה הציבורית, אדם טבע ודין, גרינפיס.
באירוע נשאו דברים חברי הכנסת דב חנין, יו"ר הועדה המשותפת לסביבה ובריאות שקרא לשר להגנת הסביבה להכריז מיד על אזור גוש דן כאזור נפגע זיהום אוויר. ״רק הכרזה כזו תאפשר למשרד להגנת הסביבה להשתמש במגוון הכלים שיוצר חוק אוויר נקי, כדי להפסיק בפועל את זיהום האוויר בת״א. אין שום סיבה להשלים עם המשכו של מצב שבו יש, על פי המחקרים, מאות מתים בשנים בגלל זיהום אוויר בגוש דן״. במגמה ירוקה מדגישים שח״כ חנין הוא בין החותמים על העצומה שיזמה מגמה ירוקה בקריאה לשר להגנת הסביבה ללכת בכיוון זה.
ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ שחתם אף הוא על העצומה: "למרבה הצער, המדינה לא מקיימת את החוקים של עצמה, מי שמשלם מחיר על כך הם האזרחים שמאות מהם מתים מדי שנה כתוצאה ישירה מזיהום האוויר בערים הגדולות."
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה לפורטל תשתיות:
"עיריית תל-אביב – יפו היתה הראשונה בארץ, שהכינה לפני כ-5 שנים, תכנית אסטרטגית ייחודית ומקיפה לטיפול בזיהום האוויר בעיר, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה בתוכן ובמימון. מאז חל שיפור משמעותי באיכות האויר ומס' הימים המזוהמים פחת מ-90 ימים בשנת 2000 ל-19 ימים בשנת 2011. מאז הכנתה, נמצאת התכנית בשלבי מימוש, הוצגה מס' פעמים בפני השר להגנת הסביבה, שר התחבורה וועדות הכנסת השונות, וזכתה לברכתם ותמיכתם. לצורך מימוש התכנית, פועלות 2 ועדות היגוי משותפות לעירייה ולמשרד להגנת הסביבה ובימים אלה משלימה העירייה, בשיתוף פורום ה – 15, הכנת תכנית מקיפה לעניין גזי חממה. בנסיבות אלה, אין מקום להכריז דווקא כיום על איזור תל־אביב-יפו כאיזור מוכה זיהום, בו יהיה צורך להכין תכנית פעולה לעניין זה, שבמילא כבר קיימת ואושרה לביצוע מול המשרד להגנת הסביבה.
באשר למטרופולין, נציין כי אין זה בסמכותה של עיריית תל־אביב-יפו לפעול ולהכין תכנית מרחבית לכלל גוש דן. הכנת תכנית כזו הינה באחריות המשרד להגנת הסביבה, זאת בשת"פ עם משרד התחבורה, משרדים וגופים ממשלתיים נוספים. אנו מקווים שפעולות אלה, במקביל להמשך יישום התכנית האסטרטגית, יסייעו לשמר את מגמת השיפור בתחום איכות האוויר בעיר ולעמידה ביעדים להם התחייבנו."
מעיריית חיפה נמסר בתגובה:
רופא המחוז במשרד הבריאות, פרופ' שמואל רשפון, מסר בפגישה אותה קיים עם מנכ"ל העירייה שמואל גנץ כי לא קיימת כיום כל הצדקה להכרזה על אזור חיפה כאזור נפגע זיהום אוויר.
דבריו של פרופ' רשפון עולים בקנה אחד עם נתוני המשרד להגנת הסביבה ו"איגוד ערים להגנת הסביבה" – המצביעים כי האוויר אותו נושמים כיום תושבי אזור חיפה הוא מהטובים בישראל וכי זיהום האוויר באזור מפרץ חיפה ירד באופן דרמטי ולא נמדדו בו מזה שנים חריגות מהתקן – וזאת בזכות טיפול יעיל ונחרץ של המשרד להגנת הסביבה ועיריית חיפה. בתוך כך, המליצה הוועדה לאפידמיולוגיה סביבתית במשרד הבריאות שלא להכריז על אזור חיפה כאזור נגוע זיהום אוויר. איגוד הערים לאיכות הסביבה שוקד יחד עם יועצים חיצוניים מומחים לנושא על הכנת תכנית מקיפה לצמצום נוסף בזיהום האוויר, שמקורו בתחבורה, וזו תוגש לשר להגנת הסביבה.
איגוד הערים לאיכות הסביבה שוקד יחד עם יועצים חיצוניים מומחים לנושא על הכנת תכנית מקיפה לצמצום נוסף בזיהום האוויר, שמקורו בתחבורה, וזו תוגש לשר להגנת הסביבה. מצ"ב גרפים המעידים על איכות האוויר בחיפה.
עד פרסום שורות אלה, לא התקבלה תגובה מעיריית ירושלים.
מדוע התגובה שכתבנו אתמול טרם אושרה?