מרכז טאוב מפרסם מחקר וסקירה מקיפה על משק המים בישראל, שהוכנה על-ידי פרופסור יואב כסלו, מומחה בעל שם עולמי בכלכלה חקלאית מהאוניברסיטה העברית
מרכז טאוב: הגידול באספקת המים קטן מהגידול באוכלוסיית ישראל
מרכז טאוב מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל מפרסם מחקר וסקירה מקיפה על משק המים בישראל, שהוכנה על-ידי פרופסור יואב כסלו, מומחה בעל שם עולמי בכלכלה חקלאית מהאוניברסיטה העברית ולאחרונה חבר בוועדת ביין בנושא ניהול משק המים בישראל (2010). פרופ' כסלו מזהה כשלים בניהול משק המים שמקורם במגבלות יכולתם, ולעתים בנכונותם, של הגופים הממשלתיים לקיים במלואן את המשימות המורכבות שהמשק מציב. זאת למרות שמשק המים של ישראל עומד בדרך-כלל במשימותיו, הודות למערכות הנדסיות משוכללות, לידע הרב שנאסף, לבסיס החוקי האיתן ולמקצועיות העובדים.
בניהול המדיניות של משק המים יש חשיבות רבה לשמור על המשאבים, למנוע ניצול או הפקת יתר של המים במאגרים ולהבטיח תכנון נכון של עתודות מים לשנים שחונות, בבחינת עתודות לשעת חירום. אך דו"ח מרכז טאוב מצביע על כך שלאורך השנים, הממשלה לא מילאה את תפקידה בתחום זה כהלכה והממונים על ביצוע המדיניות כשלו בתפקידם. כתוצאה מהפקת יתר נפגעת גם איכות המים. פרופ' כסלו מעריך, כי משימות העתיד תהיינה קשות יותר ולפיכך יש לבחון את מבנה משק המים ולהתאימו לתפקידיו; ובמיוחד להגביר את השתתפות הציבור בפעילות משק המים במידע, בעצה ובפיקוח.
המשימות במשק המים בעתיד תהיינה קשות יותר: המחקר של מרכז טאוב על ידי פרופ' כסלו מראה שכמות המים שסופקה למשק הישראלי גדלה והיא תמשיך לגדול באופן משמעותי. בשנת 1960 סופקו כ-1.3 מיליארד מ"ק (מטרים מעוקבים), כמות שגדלה לכדי כ-1.8 מיליארד מ"ק בשנת 2010, בעיקר בזכות הגידול במים המושבים (שפכים המטוהרים ומסופקים לחקלאות, לנחלים ולמקווי מים) ולאחרונה גם עם הגידול במים המותפלים. כמות המים צפויה להמשיך ולגדול עד 2030 לרמה כפולה לעומת 1960 תוך שינוי משמעותי בהרכבה, כך שיכלול 860 מיליון מ"ק של מים מותפלים ו-685 מיליון מים מושבים. גידול האוכלוסייה עלה על הגידול במקורות המים בישראל, ועל כן כמות המים לנפש בישראל ב-50 השנים האחרונות הלכה וקטנה. יש לציין כי הצמצום ניכר במיוחד בחקלאות.