אחד מארגוני המחקר הגדולים של גרמניה הוא ארגון פראונהופר. לארגון מעל 60 מרכזי מחקר, קרוב ל-20,000 עובדים ושיתופי פעולה עם מרכזי מחקר ברחבי אירופה, המזרח הרחוק וארה"ב. אחד התחומים העיקריים בהם מתמקד מרכז פראונהופר
מסע התייעלות אנרגטית בגרמניה: הפוטנציאל הגדול נמצא במנועים
אחד מארגוני המחקר הגדולים של גרמניה הוא ארגון פראונהופר. לארגון מעל 60 מרכזי מחקר, קרוב ל-20,000 עובדים ושיתופי פעולה עם מרכזי מחקר ברחבי אירופה, המזרח הרחוק וארה"ב. אחד התחומים העיקריים בהם מתמקד מרכז פראונהופר, הוא תחום האנרגיה.
כיום מעריך מרכז פראונהופר שניתן לחסוך 15% מצריכת האנרגיה הארגונית. חסכון זה, אם ייצא לפועל הוא שווה ערך לחסכון של 5 מיליארד יורו בשנה לכלכלת גרמניה. אחד הנתונים המעניינים אותם הציג סימון הרציל, אחד החוקרים את תחום המדיניות האנרגטית במרכז פראונהופר הוא שכמות האנרגיה היחסית, אינה תלויה בגודל הארגון, וכי לכלל הארגונים בגרמניה יש כושר התייעלות של לפחות 15%.
במפתיע, או שלא במפתיע, צריכת האנרגיה בגרמניה כמעט לא השתנתה בעשרים שנים האחרונות. אולם יש לסייג נתון זה בכך שעם איחוד גרמניה ב-1989/90, תעשיית מזרח גרמניה לשעבר נעצרה כמעט כליל. שני מגזרים הם צרכני האנרגיה הגדולים של התעשייה הגרמנית כיום – אנרגיה להנעה מכנית – 50%, וחום תהליכי – 18%. לשם השוואה, תאורה צורכת 5%.
להערכת המרכז, תחום המנועים הוא תחום בו ניתן לחסוך את מירב האנרגיה כיום. לשיטת המרכז, ישנן שלוש גישות עיקריות שצריך לשנות על מנת להגיע לחסכון והתייעלות בתחום. הגישה הראשונה, כוללת שינוי תפיסה הן הצרכן והן של היצרן. על שני הצדדים לקחת בחשבון לא רק את עלויות הרכיבים, ייצורם והתקנתם, אלא להתחשב בעלויות התחזוקה האנרגטיות של הקומפוננטים. המשך ישיר של שינוי גישה זו, הוא אימוץ גישת הLCA – (Life cycle assessment). הנושא השלישי הוא הטמעת ההבנה שעלויות התפעול של רכיבים לא יעילים גבוהה בסופו של דבר מעלות ההשקעה ברכיבים יעילים אנרגטית.
על ידי אימוץ גישות אלה, ניתן לחסוך בתעשייה הגרמנית כבר היום בתחום המנועים: 2-8% על ידי העברה למנועים יעילים אנרגטית. 1-3% על ידי התאמת המנוע לצרכים (לא צריך מנוע של בולדוזר להזיז מסוע). 0.5-2% על ידי תיקון מנועים ושדרוג מנועים קיימים במקום החלפתם פעם אחר פעם (למנוע AC תוחלת חיים של שנתיים). עד 50% על ידי התקנת תיבות ממסר המכווננות מהירויות ולא עבודה על מהירות קבועה (הצורכת אנרגיה מיותרת) – חסכון וכן עוד 2-10% על ידי התאמה נכונה של תיבות ממסר, ולא סתם התקנתן. 0.5-3% על ידי התקנת בקרי אנרגיה. זאת בנוסף לעוד 1-5% שניתן לחסוך על ידי טיפולים קבועים וכיוונון נכון על ידי אנשי מקצוע האמונים על כך ולא רק עובדי תחזוקה.
אולם עיקר המסר של פראונהופר, הוא תפיסתי. התייעלות איננה פעולה שנגמרת, ולכן גם מודל השולחן העגול על כבר נכתב בפורטל תשתיות בעקבות המסע, נמשך 3-4 שנים. לוודא שהפרדיגמה של התייעלות קבועה ותפיסה של אנרגיה כמשאב הניתן לחסוך בצריכתו הופכת לתפיסת עבודה קבועה. אנרגיה איננה הוצאה קבועה שהיא כורח כמו שכר דירה.