לאחר בחינה אינטנסיבית של מספר חודשים ודיונים ארוכים בישיבות מליאת הרשות, ובכללם קבלת חוות דעת מיועצים בינלאומיים, מפרסמת היום רשות החשמל, מסמך לשימוע מטעמה אשר מפרט, לראשונה, את עמדת הרשות ביחס להסכמי הגז
רשות החשמל נגד הסכמי הגז של תמר עם חברת החשמל ויצרנים פרטיים
לאחר בחינה אינטנסיבית של מספר חודשים ודיונים ארוכים בישיבות מליאת הרשות, ובכללם קבלת חוות דעת מיועצים בינלאומיים, מפרסמת היום רשות החשמל, בראשות היו"ר עו"ד אורית פרקש-הכהן, מסמך לשימוע מטעמה אשר מפרט, לראשונה, את עמדת הרשות ביחס להסכמי הגז אשר נחתמו לחמש עשרה השנים הבאות בין ספקית הגז תמר (המוחזקת בין היתר על ידי חברת דלק וע"י נובל אנרג'י) לבין חברת החשמל ויצרנים הפרטיים. המסמך מטעם רשות החשמל יוצא לאחר עבודת תיאום ממשלתית חריגה בהיקפה שנעשתה בחודשים האחרונים בין הרגולטורים השונים: רשות החשמל, רשות ההגבלים העסקיים, רשות הגז הטבעי במשרד האנרגיה והמים והועדה לפיקוח על המחירים שבמשרד האוצר.
שיתוף הפעולה הממשלתי נעשה לאחר פניית יו"ר רשות החשמל לרגולטורים השונים, לאור חשיבות הנושא שעל הפרק, והכלים והסמכויות המשלימים שיש לכל הרגולטורים יחד. המדובר באחת הסוגיות הרגולטוריות המורכבות ביותר שהונחו על שולחן הממשלה בשנים האחרונות. היא בעלת השפעה דרמטית על מחירי החשמל בישראל בחמש עשרה השנים הבאות (גז הטבעי הוא הגורם שצפוי להיות בעל השפעה מכרעת על תעריפי החשמל בישראל), סוגיה זו היא בעלת השלכות משמעותיות על התחרות במשק הגז הטבעי, הסובל כיום מספק גז יחיד – אתר תמר – והיא בעלת השלכות מיידיות על כניסת יצרנות חשמל פרטית, אשר מצויה ערב כניסה למשק החשמל בשיעורים ניכרים.
ברקע השימוע מציינת הרשות את מצב משק הגז הטבעי הפועל כיום בספק גז מקומי אחד (ים תטיס) ההולך ומדלדל ובהפסקה מוחלטת של אספקת הגז המצרי למשק הישראל ולאחרונה ביטול ההסכם לאספקת גז טבעי לישראל ממצרים. מאגר תמר הוא היחידי הצפוי לספק גז בהיקפים משמעותיים למשק, וזאת רק ממחצית שנת 2013. המאגר מוחזק על ידי שותפויות דלק, שותפות ישראמקו, אבנר, דור אלון וחברת נובל אנרג'י אשר הינה גם מפעילת המאגר.
עד כה הוכחה הימצאותו של גז טבעי בשלושה מאגרים נוספים: דלית, תנין ולוויתן, שלושתם בבעלות הקבוצות המחזיקות במאגר תמר. בצבר נסיבות אלו תמר תהווה למעשה ספק גז יחיד למשק הישראלי בשנים הקרובות ובוודאי שעד לשנת 2017.
במסמך השימוע מטעמה מפרטת רשות החשמל, בין היתר, את עמדתה הראשונית ביחס לנקודות העיקריות הבאות:
1. מחירי הבסיס בהסכמים לרכישת גז טבעי אשר נחתמו לאחר עיכוב רב בין תמר לבין יצרני חשמל פרטיים, ואשר הונחו לפניה, מבטאים חשש לעלויות עודפות (בשל היות ספק הגז מונופול).
2. הרשות אף מציינת כי היא רואה קושי באורך התקופה של ההסכמים עם היזמות הפרטית, לאור העובדה כי ההסכמים אלה (בשונה מהסכם חברת החשמל עם תמר) אינם כוללים כל אפשרות לעדכון המחיר במשך כל תקופת ההסכמים, גם במקרה של כניסת ספקי גז עתידיים.
3. בנוסף, הרשות רואה קושי בעת הזו בהסכמי גז ארוכים עם היצרנות הפרטית, הכוללים מחויבות כמותית גבוהה לתשלום עבור גז (מחויבות ל Take Or Pay), לאור החשש להיוותרות כמויות גז פנויות נמוכות לרכישה או מכירה במשק, אשר יכולים ליצר חסם לכניסה עתידית של ספקי גז ויצרני חשמל נוספים..
4. יחד עם זאת, ולאור החשיבות העליונה בכניסת יזמות חשמל פרטית, קובעת הרשות כי תשקול שלא להתערב במחירי הבסיס האמורים, זאת בכפוף לכך שההסכמים יתוקנו ויתווספו להם שורה של תנאים המיטיבים עם המשק (סעיפים המאפשרים ליצרני חשמל לקבל אופציה חד צדדית לקיצור ההסכם או לחלופין הקטנת כמות לצורך הבטחת כניסת ספק גז טבעי נוסף וכו'). כמו כן הרשות מציינת כי מנגנוני ההצמדה של ההסכמים ממתנים את העלויות.
5. ביחס להסכם שנחתם בין חברת החשמל לבין ספק הגז הטבעי תמר – הרשות מציינת כי על חברת החשמל הוטל נטל לא פשוט בניהול המשא ומתן ובחתימה על ההסכם לטובת צרכני החשמל במציאות של ספק גז יחיד וכי בנסיבות אלה ההסכם עצמו מבטא תועלות תפעוליות שונות לצרכני החשמל.
6. מסמך השימוע מטעם הרשות מעלה על פניו חשש לפערי עלויות עודפות בהסכם חברת החשמל וזאת בעיקר ביחס למנגנון הצמדת מחירי הגז לאורך השנים. הרשות מבקשת את התייחסות החברה למנגנון הצמדת מחירי הגז למדד המחירים לצרכן האמריקאי ובפרט מציינת כי לא תסכים לגלגל את הצרכנים את המנגנון הנוסף לייקור ההצמדה כאמור שנקבע במסגרת ההסכם. המדובר בקביעה במסגרת ההסכמים כי על ההצמדה השנתית למדד האמריקאי, יתווסף כל שנה אחוז נוסף, למשך שמונה השנים הראשונות בהסכם כאשר לאחריו תהיה הוזלה של אחוז לשנה, במשך שמונה השנים הבאות. הרשות מציינת כי מנגנון זה עשוי להאמיר עוד יותר את מחיר הגז באופן מלאכותי לקראת המועד לכניסת ספק גז נוסף, באופן שעשוי לפגוע במזעור העלויות לטווח הארוך של צרכני החשמל ואף עלול לתרום להגדלת פערי המחיר בין הסכם חברת החשמל, אפילו ביחס ליזמות פרטית.
בסוף מסמך השימוע מדגישה הרשות כי היא מתנה את המלצותיה בכך שספק הגז ימלא אחר התנאים בהחלטת הרשות בלא לפתוח את תנאי ההסכמים. הרשות מבהירה במסמך השימוע מטעמה – וזאת בתיאום עם ועדת הפיקוח על המחירים באוצר – כי אם מונופול תמר יפתח את ההסכמים כתוצאה מהחלטת רשות החשמל ביחס להסכמים, ויגרום לעיכובים או לפגיעה בקידום ההסכמים או יפר את התחייבויותיו למדינה על פי תנאי רשיונו, הרי שהרשות תבחן מחדש את המלצתה ותפנה לועדה לפיקוח על המחירים באוצר לצורך בחינת הטלת פיקוח על מחירים על מאגר תמר, היא תפנה בנוסף למשרד האנרגיה והמים לצורך הפעלת סמכויות פיקוח חריפות על ספק הגז הטבעי תמר לפי סמכויותיהם לפי חוק הנפט וחוק משק הגז הטבעי ואף לועדת היצוא על הגז המתנהלת בימים אלה בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה והמים.
הרשות מציינת בהחלטתה כי נדרשה לאזן בין שיקולים שונים ומורכבים וביניהם השקולים הבאים: מזעור עלויות לצרכני החשמל, לרבות עלויות לצרכני החשמל בגין שימוש בדלקים חלופיים ויקרים בשל היעדר אספקת גז טבעי; הקטנת פגיעה ככל שניתן ביצירת תנאים לתחרות במשק החשמל ומניעת עיכוב ככל שניתן בכניסת יזמות חשמל פרטית; התחשבות בשיקולי מימון הן של ספק הגז הטבעי והן של יצרנות לחשמל פרטית לטובת משק החשמל וצרכניו, בין היתר לצורך מניעת עיכוב בחידוש אספקת הגז הטבעי למשק החשמל ולצורך יצירת תנאים לתחרות במשק החשמל; הבטחת האינטרס ארוך הטווח של צרכני החשמל בישראל לאי תלות בספק גז טבעי אחד, לרבות בהיבט של מזעור עלויות; הבטחת התועלות הקיימות בהסכם שחתמה חברת החשמל עם תמר, לרבות בהיבט הביטחון האנרגטי ארוך טווח ברכישת גז טבעי לצרכנים על ידי ספק השירות החיוני במשק החשמל.
מחברת החשמל נמסר בתגובה "חברת החשמל תלמד את החלטת הרשות, תגיב בעת השימוע ותכבד כל החלטה שתתקבל"