בעקבות איום בצורת החשמל מביא שר האנרגיה, דר' עוזי לנדאו, שורת הצעות אופרטיוויות שיהיו בסמכות משרד האנרגיה ליישם על מנת להתמודד עם האיום.
בין הסמכויות שמבקש לנדאו: הזכות לקבוע הוראות וקריטריונים מידתיים ושוויוניים להפסקות חשמל יזומות, הסדרת השימוש בגז טבעי כדי שגז יועבר לתחנות כח פרטיות המושבתות באופן חלקי או מלא, להסדרה במסגרתה יחויבו צרכני חשמל גדולים שלא לצרוך חשמל בשעת מחסור בזמנים ובתנאים כפי שייקבעו
בצורת החשמל: שר האנרגיה יקדם שורת צעדים להתמודדות עם המחסור
בעקבות איום בצורת החשמל מביא שר האנרגיה, דר' עוזי לנדאו, שורת הצעות מעשיות שיהיו בסמכות משרד האנרגיה ליישם על מנת להתמודד עם האיום. בין הסמכויות שמבקש לנדאו: הזכות לקבוע הוראות וקריטריונים מידתיים ושוויוניים להפסקות חשמל יזומות, הסדרת השימוש בגז טבעי כדי שגז יועבר לתחנות כח פרטיות המושבתות באופן חלקי או מלא, להסדרה במסגרתה יחויבו צרכני חשמל גדולים שלא לצרוך חשמל בשעת מחסור בזמנים ובתנאים כפי שייקבעו לרבות השתתפות בהסדרי פסגה ניידת, לקבוע הסדרים מיוחדים לשעת מחסור שיאפשרו אספקת דלקים ליחידות ייצור של ספק השירות החיוני, להנחות את שר האוצר לקבוע הוראות לשעת מחסור לעניין סדרי עדיפות בפריקת דלקים המיועדים למשק הישראלי במקשר קצא"א באשקלון, לקבוע כי מערכת הביטחון תפעיל בשעת מחסור את כלל הגנראטורים בהספק העולה על KVA100 אשר מצויים ברשותה, להנחות את שר הפנים לעגן את חובתן של רשויות מקומיות להפעיל בשעת מחסור את כלל הגנראטורים בהספק העולה על KVA100 בידיהן, וזאת על פי הוראת מנהל המערכת, להנחות את שר הפנים ואת השר להגנת הסביבה לגבש את תיקוני החקיקה הנדרשים ולתת היתרים נדרשים לחיבור והפעלת טורבינות גז יבילות בהספק העולה על 20 מגוואט, עד ליום 1.7.2012, להנחות את השר להגנת הסביבה לתקן את ההוראות האישיות למניעת מפגעים מתחנות כוח של חברת החשמל כך שתתאפשר הפעלתן בשעת מחסור של כל יחידות הייצור.
איגוד חברות האנרגיה המתחדשת "הפתרון נמצא בחשמל הסולארי"
אולם הצעתו של לנדאו אינה מקובלת על דעתו איגוד חברות האנרגיה המתחדשת. לטענת עו"ד איתן פרנס, מנכ"ל האיגוד "הצעת ההחלטה שמקדם משרד האנרגיה והמים קובעת שורה של צעדים שתכליתם התמודדות עם משבר מחסור אפשרי בחשמל בקיץ. ההחלטה תאפשר למשרד התשתיות ולחברת החשמל לנקוט בשורה של פעולות לצמצום הביקוש וגם להגברת ייצור החשמל בדלקים מזהמים ויקרים. ההחלטה כוללת הרחבה והפעלה של ייצור חשמל באמצעות גנרטורים מזהמים. הצעדים כוללים סמכות נרחבת למשרד האנרגיה ולחברת החשמל לגרום להפסקות חשמל יזומות בקיץ ואלו יתבצעו בפרפריה – תוך פגיעה באוכלוסיות חלשות. האיגוד מציין שלפי מחקר שערך משרד התשתיות עלות הנזק למשק מקוו"טש לא מסופק הוא 111 ש"ח לקווט"ש ואילו עלות שעת הפסקת חשמל 641 מליון ש"ח."
איגוד חברות האנרגיה המתחדשת מדגיש את האפשרות הסולארית וקובע "הצעת ההחלטה מתעלמת התעלמות מוחלטת מפוטנציאל קיים וזמין של ייצור חשמל בגגות סולאריים פוטו-וולטאים אשר יכולים לתת מענה ממשי בשיאי צריכת החשמל בקיץ הקרוב. ממשלת ישראל מקדמת את תחום האנרגיה הסולארית באיטיות רבה ומאז שנת 2008, אז החלו להתקין גגות סולאריים בישראל ועד היום הוקמה כמות של כ-MW250 בלבד. מדובר בכמות קטנה אשר מותקנת במדינות מפותחות, כגון גרמניה ואיטליה, בתקופה של שבועיים (לשם המחשה בשנת 2010 הוקמו בגרמני 9000 MW של מתקנים סולאריים). יעדי הממשלה שונים לגמרי מנתוני הביצוע והם נקבעו בהחלטת ממשלה משנת 2009 וקבעו כי בשנת 2014 %4 מייצור החשמל יגיע ממקורות מתחדשים ובשנת 2010 % 10 (1,500 MW וכ- 3000MW בהתאמה) (החלטת ממשלה משנת 2011 מס' 3484 אשררה היעדים) מדיניות הממשלה שלא לקדם את התחום הסולארי נובעת מעלויות התחום, יקר יותר לייצר חשמל סולארי מייצור חשמל בשריפת דלקים כגון גז ופחם."
בשנת 2008 פורסמו המכסות הראשונות לתחום בתעריף של 2.01 לקווט"ש, נתון ששיקף מחיר כפול ארבע מעלות ייצור החשמל. נוכח ירידה דרסטית ומתמשכת בעלויות הציוד למתקנים הסולאריים המכסה האחרונה שפורסמה השנה קבעה תעריף דרמטי ונמוך של 90 אג' לקווט"ש. העולם הסולארי הופך זול יותר ויותר ובמדינה כמו ישראל אשר נהנית מיתרון יחסי של משאב טבעי של קרינת שמש (כפולה מזו שקיימת באירופה) חובה על הממשלה לשלב מקורות אנרגיה סולארית. העולם הסולארי מאפשר לצרכני חשמל לייצר את החשמל שהם צורכים ואף למכור את העודפים לרשת החשמל. התקנת גג סולארית היא כדאית כלכלית, כדאית לסביבה ומאפשר הנתקות חלקית אך ממשית מכבלי התלות בחברות החשמל.
לטענת האיגוד, האיגוד פנה בנושא לשר האנרגיה והמים עוזי לנדאו אך הוא התעלם מהפניה ובישיבה שהתקיימה בשבוע שעבר במשרד הוחלט שלא לכלול מכסות חדשות לקיץ כחלק מן הצעדים להתמודדות עם המשבר. בינתיים פנה האיגוד לשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן בקריאה להתערב למען איזון את הצעת ההחלטה של משרד האנרגיה ולקדם אישור מכסות סולאריות נוספות לקיץ. ד"ר ירום אריאב, מנכ"ל האוצר לשעבר שקובע בדו"ח כלכלי מקיף: "…כשיש לנו אנרגיה סולארית מתחת לאף זה אבסורד שלא לפתח אותה…התועלת בייצור חשמל סולארי גבוהה ב-% 30 מתעריף החשמל – אי אפשר לדבר יותר על סבסוד".
איתן פרנס, מנכ"ל ומייסד איגוד החברות מסר "ישראל יכולה וצריכה לאשר מכסות סולאריות כחלק מהמאמץ להתמודד עם המשבר הצפוי בקיץ אך במקום זאת מתעלמת מהאופציה הסולארית, הירוקה והכלכלית ומקדמת רכישה והפעלה של גנרטורים מזהמים"
תגובת משרד האנרגיה
ממשרד האנרגיה לא נמסרה תגובה רשמית, אולם גורמים במשרד ציינו כי הצעת ההחלטה המדוברת נמצאת עכשיו בדיונים בין משרדי הממשלה, וההצעה כנראה לא תעלה בישיבת הממשלה הקרובה.