זיהום מי התהום מסכן את איכות מי השתייה של ישראל. כבר היום, כחמישית מכמות המים של אקוויפר החוף אינה ראויה לשתייה
תשע רשויות מקומיות חתמו על התחייבותן לפעול לשמירת מי התחום
זיהום מי התהום מסכן את איכות מי השתייה של ישראל. כבר היום, כחמישית מכמות המים של אקוויפר החוף אינה ראויה לשתייה, ומי מעיינות רבים ששימשו לשתייה, ראויים היום רק לשימוש חקלאי. על מנת לפתור בעייה זו, נחנך אתמול (ד', 18/4) פרוייקט "שומרים על מי התהום" של ארגון ידידי כדור הארץ מזה"ת, בטקס חגיגי במעמד ראש משלחת האיחוד האירופי בישראל, מר אנדרו סטנדלי. במסגרת הפרוייקט שמממן האיחוד האירופי, יוקם מערך אזורי, חוצה גבולות לאומיים ומוניצפאליים, וממשק מוסדי – קהילתי לניטור מיפוי וניהול הטיפול במפגעים סביבתיים המסכנים את מי התהום, שמטרתו הפחתת הסיכון למי התהום מגורמי זיהום באגני הניקוז ואזורי הזנה במערך מקומי.
בשלב הראשון של הפרוייקט, הרשויות המקומיות והעיריות המשתתפות בפרוייקט יערכו מיפוי וניטור של המפגעים בתחומיהן, ככלי תומך לקבלת החלטות. בשלב השני של הפרוייקט, תיבנה בכל קהילה תוכנית פעולה מפורטת למלחמה בזיהום מי התהום ומניעת מפגעים, כולל תוכנית מפורטת לביוב של כל הרשות, צמצום בורות הספיגה, חיבור למתקני טיהור שפכים, ועוד. כמו כן, ינקטו צעדים להגברת המודעות בקהילה להשפעת מפגעים סביבתיים המסכנים את מקורות המים, ויתקיימו מפגשים חוצי גבולות בין המשתתפים בפרויקט מהמדינות השונות בניית אמון ושיתוף פעולה בין-לאומי. את הפרויקט ילוו יועצים מומחים בתחום הגאו-הידרולוגי, המיפוי (GIS), פיתוח אתרים ומדיה חברתית.
ד"ר יובל ארבל, מנהל פרויקט "שומרים על מי התהום", אמר כי "זיהומי מקורות המים כבר פוגעים באיכות מי השתייה וגורמים בעקיפין לעליית מחירי המים. כחמישית מכמות המים של אקוויפר החוף פסולה לשתייה, ומי מעיינות רבים ששימשו לשתייה, ראויים היום רק לשימוש חקלאי. על מנת לאפשר הפקת מים ברת קיימא לטווח הארוך, יש לטפל בזיהומי המים ברמת הרשויות המקומיות, ולתמוך בתהליכים שימנעו את המשך הזיהום."
זיהום מי התהום מסכן את איכות מי השתייה של ישראל. כבר היום, כחמישית מכמות המים של אקוויפר החוף פסולה לשתייה, ומי מעיינות רבים ששימשו לשתייה, ראויים היום רק לשימוש חקלאי. על מנת לפתור בעייה זו, נחנך אתמול (ד', 18/4) פרוייקט "שומרים על מי התהום" של ארגון ידידי כדור הארץ מזה"ת, בטקס חגיגי במעמד ראש משלחת האיחוד האירופי בישראל, מר אנדרו סטנדלי. במסגרת הפרוייקט שמממן האיחוד האירופי, יוקם מערך אזורי, חוצה גבולות לאומיים ומוניצפאליים, וממשק מוסדי – קהילתי לניטור, מיפוי וניהול הטיפול במפגעים סביבתיים המסכנים את מי התהום, שמטרתו הפחתת הסיכון למי התהום מגורמי זיהום באגני הניקוז ואזורי הזנה במערך מקומי.
בשלב הראשון של הפרוייקט, הרשויות המקומיות והעיריות המשתתפות בפרוייקט יערכו מיפוי וניטור של המפגעים בתחומיהן, ככלי תומך לקבלת החלטות. בשלב השני של הפרוייקט, תיבנה בכל קהילה תוכנית פעולה מפורטת למלחמה בזיהום מי התהום ומניעת מפגעים, כולל תוכנית מפורטת לביוב של כל הרשות, צמצום בורות הספיגה, חיבור למתקני טיהור שפכים, ועוד. כמו כן, ינקטו צעדים להגברת המודעות בקהילה להשפעת מפגעים סביבתיים המסכנים את מקורות המים, ויתקיימו מפגשים חוצי גבולות בין המשתתפים בפרויקט מהמדינות השונות בניית אמון ושיתוף פעולה בין-לאומי. את הפרויקט ילוו יועצים מומחים בתחום הגאו-הידרולוגי, המיפוי (GIS), פיתוח אתרים ומדיה חברתית. ד"ר יובל ארבל, מנהל פרויקט "שומרים על מי התהום", אמר כי "זיהומי מקורות המים כבר פוגעים באיכות מי השתייה וגורמים בעקיפין לעליית מחירי המים. כחמישית מכמות המים של אקוויפר החוף פסולה לשתייה, ומי מעיינות רבים ששימשו לשתייה, ראויים היום רק לשימוש חקלאי. על מנת לאפשר הפקת מים ברת קיימא לטווח הארוך, יש לטפל בזיהומי המים ברמת הרשויות המקומיות, ולתמוך בתהליכים שימנעו את המשך הזיהום."