כנס האסקו של משרד האנרגיה והמים ביוזמת מדהנק נפתח היום בקיבוץ רמת רחל הביא לחוג מצומצם של עוסקים בתחום מישראל, קבוצת מומחים מחברות אסקו וחברות אנרגיה גרמנית ואת נציגת הפרלמנט האירופאי.
אדי בית הזבדי "בלי מדיניות ממשלתית ברורה אין לאסקו סיכוי"
כנס האסקו (מודל כלכלי למימון תהליכי התייעלות אנרגטית) של משרד האנרגיה והמים ויוזמת מדהנק נפתח היום בקיבוץ רמת רחל ובו השתתפו החוג המצומצם של עוסקים בתחום מישראל, קבוצת מומחים מחברות אסקו וחברות אנרגיה גרמנית ונציגת הפרלמנט האירופאי. יוזמת מדהנק היא יוזמה איזורית במימון האיחוד האירופאי. מטרת היוזמה היא להגדיל את השימוש באמצעים של התייעלות אנרגטית ואנרגיה מתחדשת לבניינים בדרום ובמזרח אגן הים התיכון.
לדברי ראש אגף התייעלות אנרגטית במשרד התשתיות, אדי בית הזבדי. אל המשרד פנו מהיוזמה ושאלו איזה נושא המשרד מעוניין להעלות על סדר היום של התעשייה. לדבריו, "כבר הרבה זמן תיכננו אירוע כזה. הרעיון הוא לבנות מחדש את נושא האסקו בישראל. להגדיר מה זה אסקו, להנפיק אישורים לחברות אסקו ולוודא שחברות אלו תעמודנה בקריטריונים מקצועיים וכלכליים. לצערי, בגלל פעילות של חלק מפעילות חברות האסקו בארץ, ישנה רתיעה של לקוחות מתכניות אסקו בגלל חלוקת הרווחים. לכן היה חשוב לערוך כנס כזה על מנת להראות איך הנושא נעשה בחו"ל. הנושא מאוד מעניין ומאוד חשוב ורצוי. יש לו עתיד."
אולם לדברי בית הזבדי, "זו לא הדרך היחידה לקידום התייעלות אנרגטית. זהו רק כנס אחד מתוך מגוון כנסים של "טכנולוגיות כלכליות להתיעלות אנרגטית בישראל". מעניין אותי שצרכן האסקו ידע בדיוק מה הוא מקבל, מה הוא נותן, כמה זה עולה לו ולכמה זמן. זה צריך להיות מבוסס על מדידה אמינה, שירות אמין, מקצוענות והוגנות." אומר בית הזבדי.
לא פשוט להציג את כל המורכבויות במודלים השונים הקיימים, והדוברים ניסו לתת מבט רחב על התחום. ישנם קשיים רבים במהלך תהליך האסקו מצד הלקוח, אולם גם חברת האסקו לוקחת על עצמה סיכונים. על הממשלה לתמוך ולהיות מחוייבת. על הממשלה לתת תמריצים באמצעות מימון, או קרן. כאן מסתיימת ההסכמה. אחת השאלות היא כיצד יש לחלק את כספי הקרן? מה הוא התקן הראוי עבור חברות אסקו? על מנת שתכנית אסקו באמת תצליח צריך לייעל אנרגטית את המבנים האחראים ל40% מהפליטות גם במגזר הפרטי וגם במגזר הציבור והמסחרי. אמנם כל אחד בביתו הוא אור קטן וכולנו יחד אור איתן – אך בלי לייעל את צרכני החשמל הגדולים כמו בתי חולים, מפעלים, מלונות, בתי ספר, מכללות ואוניברסיטאות – השינוי הגדול הדרוש במשק האנרגיה עדיין רחוק.