כחלק מקידום מהפיכת הפסולת שמוביל המשרד להגנת הסביבה אושרו כל תוכניות האב להקמת מתקני הטיפול בפסולת ומיחזורה בוועדות התכנון המחוזיות עוד נקבע כי יזם המעוניין להקים מתקן שכזה יהיה בראש סדר העדיפויות של הוועדה, לפני כל פרויקט אחר.
אושרו עשרות שטחים תעשייתיים להקמת מתקני טיפול בפסולת
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי לאחר עבודה מאומצת הוכנו ואושרו בכל הוועדות המחוזיות תוכניות האב הייעודיות להקמת מתקני טיפול בפסולת. תוכניות אלה נועדו לאתר קרקעות פוטנציאליות ברחבי הארץ אשר מתאימות להקמתם של מתקנים לטיפול בפסולת. המתקנים שיוקמו ישתמשו בפסולת המופרדת שתגיע אליהם מתחנות המיון להפקת אנרגיה ירוקה מהאשפה ולהכנת קומפוסט. בסך הכל הוקצו בתוכניות עשרות שטחים ברחבי הארץ להקמת המתקנים, כולם באזורי תעשייה. עוד נמסר כי כי בהתאם לצורך, מספר השטחים המוקצים לעניין זה יכול לגדול. את המהלך יזם וקידם המשרד להגנת הסביבה מול הוועדות המחוזיות ובמהלך הדיונים דרש המשרד לא להקים מתקנים כאלה בשטחים פתוחים.
על מנת לקדם את מהפיכת הפסולת שמוביל המשרד ולהקל על יזמים מהשוק הפרטי בכל ההליך התכנוני, הוחלט להעניק להם עדיפות עליונה בדיוני וועדות התכנון המחוזיות, על פני פרויקטים אחרים. במקביל, בכל אחד מששת המחוזות תוקם ועדת משנה ייעודית לתכנון מתקני טיפול לפסולת. תפקידה יהיה לבחון כל הצעה יזמית להקמת המתקנים. מתקנים אלו יוקמו בטכנולוגיות המתקדמות ביותר הקיימות היום בעולם ובסטנדרטים סביבתיים גבוהים ביותר. בנוסף, העניק המשרד תמיכה להקמת מתקני מיון ומחזור בהיקף של כ-250 מיליון שקלים.
צעד זה מתווסף לצעדים נוספים אותם נוקט המשרד על מנת להפחית את הפסולת המוטמנת בקרקע ומביאה לזיהומה, כגון: חוק האריזות, חוק הפיקדון, חוק מחזור צמיגים, העלאת היטל ההטמנה והענקת חבילות סיוע רחבות היקף לרשויות מקומיות לעידוד ההפרדה במקור. (להקמת מתקני טיפול מתקדמים – 300 מלש"ח.) מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, עו"ד אלונה שפר- קארו: "מטרת המהלך המקיף הינה להקל על היזמים את הליכי התכנון, שהם החסם המשמעותי ביותר בתהליך. המשרד ימשיך לקדם בכל דרך את מהפיכת הפסולת בישראל על מנת לצמצם למינימום את ההטמנה והפיכתה ממטרד למשאב".