כנס תשתיות השנתי ה-3 "מקסימום אנרגיה מתחדשת" לחדשנות טכנולוגית ואנרגיה סולארית
כנס תשתיות השנתי ה-3 לענף הסולארי: הרצאתו של ליאור הנדלסמן, סולאראדג' "ממירי העתיד – מעבר ל-99% נצילות"
צילום: גונן גלין
הרצאתו של ליאור הנדלסמן, סמנכ"ל אסטרטגיית מוצר ופיתוח עסקי, סולאראדג' , בנושא "ממירי העתיד – מעבר ל-99% נצילות" בכנס השנתי ה-3 לענף הסולארי "מקסימום אנרגיה מתחדשת" שהתקיים בחמישי האחרון בסינמטק ת"א ועסק בחדשנות טכנולוגית ואנרגיה סולארית.
הדילמה בתחום הממירים היא שהיו קפיצות אדירות בהתפתחות הטכנולוגית בשנים האחרונות. ממצב בו לממירי המתח נצילות ממוצעת של 86% ושקלו כפול ועלו משמעותית הרבה יותר – היום אנחנו עומדים על נצילות של 96% – 99% שזה גבול כמעט פיזיקלי. רק 1% בממיר זה מאוד מרשים ולאן הולכים מכאן?
אופטימיזציה של מערכת: מערכות גדולות – יש אי התאמה בין מערכות גדולות וקטנות. הוא נובע ככל שהמערכת גדולה יותר, יש שינוי של תנועת הרוח. הפאנלים הקדמיים חמים יותר והאחוריים קרים יותר – עד 13 מעלות הפרש בטמפרטורה הגורמים 4% וולטאז מיס מאץ'.
דוגמא נוספת היא אבק ולכלוך. רמת הלכלוך לא מתיישבת בצורה אחידה על הסטרלינגים והפאנלים ויש הבדלים משמעותיים. אי האחידות של הלכלוך משפיעה בצורה מובהקת על הביצועים. הזדקנות של פאנלים – מחקר איטלקי שנערך בשדות סולארים בהיקף 19 13 מגהוואט בו בוצעה מדידה סטטיסטית של פאנלים אחרי 6 שנות התקנה, מראה כי רוב הפאנלים בוואריינס טוב אך ניתן לראות פאנלים שמזדקנים פחות טוב. בגלל שלא כולם חווים את אותו לכלוך וטמפ' וכן ייצור הפאנלים אינו אחיד.
מחקר אחר בן 20 שנה (פאנלים מאוד מבוגרים) מראה כי הפאנלים באיכות מאוד טובה כיוון שכולם נותרו בנצילות של מעל 80% אך ניתן לראות שהווריאנט בין פאנלים זהים על פני 20 שנה יכול לנוע מ-5-15% של ואריינס. 15% הבדל בין פאנלים שונים בשדות.
איך מטפלים בזה?
אופטימיזציה – סידור מחדש של פאנלים. 2800 פאנלים אחרי שנתיים של התקנה. האם שווה לסדר אותם מחדש? במדידות של הספק הפאנלים יש שלוש קבוצות על פי שחיקה. סידרו את הפאנלים מחדש וקיבלו חצי אחוז נוסף. אם זה לא תקול לא צריך לתקן אך כעבור שנתיים יש צורך בסידור מחדש.
פתרון שני הוא אופטימייזר ברמת הפאנל. כל אותם מיסמאצ'ים לא משנים. כל פאנל נותן את האופטימום שלו, משהו שממיר רגיל לא יכול לעשות. מיסמאץ' מובנה בשדה.
סוג שני – ברמת הממיר – נשווה ממיר רגיל וממיר עם אופטמייזר. בהתקנה מתח הסטרלינגים תמיד זהה. ברמת הממיר יש ללמוד את כמות הזרם שכל ממיר יכול לדחוף. המתח מוגבל ל-1000 וולט שיכולים לדחות 1250 אמפר לפאזה. ממיר עם אופטימייזר וללא אופטימייזר עלותם כמעט זהה.
הפחתת פחת כבלים. ברגע שהמתח יורד מה שמתקבל הוא ירידה בהספק ה-DC כי כשחם ה-DC יורד. אבל אם משליכים של ווירינג לוס ניתן להפחית 26% על ידי שינוי הנחת היסוד שה-DC משתנה, אני יכול להקטין את ההפסדים של ה-DC ולהגדיל את התפוקה של הממיר.