בהמשך לתביעת החברות אנרגיקס וסאננפלאוור את רשות החשמל, משרד האנרגיה והמים והשר לנדאו, התקיימה היום במשרד עורכי הדין גדעון פישר, המייצג את העותרות, מסיבת עיתונאים בנוכחות השופט בדימוס ד"ר אליהו וינוגרד (נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב בשנים 1989 – 1996 ויו"ר ועדת וינוגרד)
השופט בדימוס, ד"ר אליהו וינוגרד: "נראה כי גנבו את משק החשמל הסולארי על גגות"
בהמשך לתביעת החברות אנרגיקס וסאננפלאוור את רשות החשמל, משרד האנרגיה והמים והשר לנדאו, התקיימה היום במשרד עורכי הדין גדעון פישר, המייצג את העותרות, מסיבת עיתונאים בנוכחות השופט בדימוס ד"ר אליהו וינוגרד (נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב בשנים 1989 – 1996 ויו"ר ועדת וינוגרד).
לדברי וינוגרד "נאלצנו לגשת לבג"צ לאחר שניתנה הזדמנות נאותה למדינה (רשות החשמל, השר, ומשרד האנרגיה והמים) לנסות ולהפיס את דעת העותרים בגין ההתנהגות התמוהה. לקוחותינו אומרים את זה, אולם ישנם גם בכירים ברשות החשמל שפרשו לא מזמן, אשר בשלב זה הם עדיין אינם מוכנים להיחשף, שגם הם השמיעו דברים ברוח 'גם אנחנו לא הבנו כיצד העניין הזה התאפשר'..'"
השופט בדימוס לא חסך בלשונו ואמר "הנושא הדומיננטי הוא אפליה ברורה בין יזמי האנרגיה הסולארית על ידי דבר שנעשה במחשכים בלי ליידע את הנוגעים בדבר המשנה באופן מהותי בין היזמים הנוכחים ויזמים אחרים המפתחים אנרגיה סולארית על קרקעות. שינוי שלכאורה הוא מה בכך – האם יש צורך בהיתר בניה או רק הפקדה של תכנית לאישור. אך בתחרות בין היזמים של מכסה זה מאוד משמעותי. לכן, לאחר שנואשנו מגישה חיובית ברשות החשמל החלטנו לפנות לבג"צ כיוון שאפליה היא אחד הנושאים המרכזיים שבג"צ אומר שלא יכול להמשיך. אם הולכים לתחרות שכולם שווים בה, אי אפשר לשנות את התנאים לטובת שחקן אחד ומקדים את התור בצורה משמעותית כך שאחרים מגיעים לשלב האחרון והמכסה תמוצה".
עוד הוסיף וינוגרד כי "בתמצית אומר שאור השמש המספקת אנרגיה משמשת גם לחשיפת האפליה בין היזמים – זוהי מהות העתירה. לגבי הנזקים שנגרמו, התאפקנו לא להגיש תביעת נזיקין שכנראה מתגבשת ותהיה. אך כרגע אין זה הדגש שלנו – לטענתנו עלול להיגרם נזק חמור לציבור ולא רק לחברות ויזמים אלא לציבור בכללותו מההתנהלות הלקויה והפגומה של הרשויות."השופט התבטא בצורה קשה וקבע ש"חוסר השיוויון זועק לשמים, נער הייתי וגם זקנתי ודבר שכזה לא ראיתי".
חברות סולאריות נוספות עומדות מאחורי העותרות
עו"ד גדעון פישר המשיך את דברי השופט ואמר "חשוב לחדד שלא באנו להתעמת עם המדינה. אנחנו לא מחפשים ריב או ניצחון. אנחנו מחפשים להחזיר עטרה ליושנה. כשם שבאנו בידיים נקיות לטובת הכלל – להבטיח שכך יהיה. אנחנו קוראים למדינה להתעשת ולהורות לרשויות לתקן את העוול כי העניין פתיר. אחר כך ניתן יהיה לדבר על נזק כספי ואני בטוח שניתן יהיה להתפשר ולהתגמש. חשוב להבין שניתנה למדינה אפשרות לשנות את מה שנעשה באופן פסול. היינו בישיבות עם היועצת המשפטית של המשרד ורשות החשמל. מה שאמרנו בבג"צ איננו חדש – נאמר להם בהתקשרות שהקדימה לבג"צ. אולם לא נותרה לנו ברירה אלא לפנות עכשיו. זאת כיוון שכל מי שנכנס במסלול שלא בדרך המלך הולך (חלילה) להינות מפירות העץ המורעל – קיצורי הדרך ואישורי ההפקדה שנתנו יתרון על פני גורמים רבים בשוק. צריך גם להבין שבעתירה לבג"צ מופיעות שתי חברות הנושאות את נס הדגל אך אני יכול לומר, שגורמים רבים בשוק הסולארי מתרעמים על הנושא ורצו לומר את מה שהחברות העותרות אומרות – המלך עירום!"
לדברי עו"ד גדעון פישר, השופט העליון זילברטל הורה למדינה להגיש תגובה עד ה-25.03.2012 "לפי מה שאנחנו מבינים מהעליון, לאחר מתן תגובת המדינה, יחליט בית המשפט לשזוף את ההתנהלות הפגומה והחד צדדית וזה משול למומחים שמשחקים שחמט ובאמצע המשחק, שחקן זוכה בעוד מלכה. שינו את הכללים באופן חד צדדי ולא שיתפו את כולם. זה עצוב כיוון שזה פוגע בציבור כולו ולא רק ביזמים. לקחו סקטור ונתנו לו עדיפות באופן חד צדדי, לא מתוכנן ולא מתוקצב ומכאן – לא ראוי. אנחנו מאמינים שבג"צ יורה למדינה לשנת את ההחלטה לאלתר באופן שהסעיף שנותן מראית פנים של אפליה ימחק כלא היה וכך ימשיכו הצדדים את המשך התנהלותם."
עורכי הדין דימו את נושא המכסות הסולאריות למכרזי מדינה "מה שקורה כאן איננו שונה ממכרזי מדינה" אמר עו"ד פישר. השופט וינוגרד הוסיף "יש דימיון בין הליך התחרות ודיני מכרזים אומנם לא בדיוק מכרז אך הכללים זהים. כשהולכים למכרז הכלל הבסיסי הוא שיוויון בין המתמודדים. אחרי קביעת התנאים לא ניתן לשנות אף תג, כיוון שכל הצדדים נסמכים על העקרונות שפורסמו. שינוי נסתר יוצר שוני ואפליה בין משתתף אחד לאחר."
מישהו כאן קיבל משהו מתחת למשהו ובמעטפה
יכול להיות שהנגב יותר קרוב ורעב לנושא עם שטחים למערכות גדולות.
גם נכiן שהמערכות בינוניות יותר מתימאות לשימוש ברשת החשמל המקומי ולכך גגות במרכז והצפון.