פרופ' רו"ח ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי באוצר, ירצה על דו"ח הגריד פאריטי בכנס השנתי ה-3 של תשתיות לענף הסולארי "מקסימום אנרגיה מתחדשת"
הדו"ח הסולארי של ירון זליכה: "ישראל נמצאת בעידן הגריד פאריטי, מחיר החשמל המזהם לא ריאלי"
חשב משרד האוצר לשעבר, ירון זליכה, פרסם אמש את דו"ח "המחיר המשקי האופטימלי למערכת פוטו וולטאית". בדו"ח טוען זליכה כי ישראל נמצאת כבר בעידן הגריד פאריטי (בו החשמל הנקי תחרותי מול החשמל ממקורות מזהמים), ובפועל תעריף הייצור הניתן כעת לאנרגיות מתחדשות אינו תמריץ אלא תשלום כמעט ריאלי. על פי החישובים בדו"ח, עלות ייצור קוט"ש סולארי בטכנולוגיות פוטו וולטאיות בישראל הוא 108.47 אג'.
אופן החישוב של עלות הייצור על פי זליכה מחושב כך:
- עלות ייצור חשמל שולי בחברת חשמל: 46.93 אג'
- עלות זיהום האוויר מייצור חשמל שולי בחברת חשמל: 41.37 אג'
- ביטחון אנרגטי – 2.82 אג' (6% מעלות ייצור חשמל שולי בחברת חשמל)
- ביטוח מחיר החשמלי לטווח ארוך – 17.35 אג' (36.98% מעלות ייצור חשמל שולי בחברת חשמל)
זליכה ממשיך וטוען כי אם מחשבים בנוסף את הרגרסיות במחיר החשמל (3.53 אג', 7.52% מעלות ייצור חשמל שולי בחברת חשמל) וקרקעות וניצול תשתיות קיימות (3.53 אג', 7.52% מעלות ייצור חשמל שולי בחברת חשמל) מגיעים לחישוב של 115.53 אג' לקוט"ש פוטו ולטאי. כזכור, בהסדרה האחרונה נקבע תעריף הזנה של 122 אגורות לקוט"ש למתקנים ביתיים של עד 15 קילו וואט, ואילו למתקנים של 15 עד 50 קילו וואט נקבע תעריף של 90 אג' לקוט"ש.
דו"ח זליכה מאושש את מה שכל מובילי תעשיית האנרגיה המתחדשת טוענים כבר זמן רב – תעריף החשמל ממקורות מתכלים ומזהמים בישראל אינו משקף את מלוא עלויות החשמל הנלוות. בעוד הצרכן שילם בעת הכנת הדו"ח 49.63 אגורות לקוט"ש, אולם מעולם לא בוצע תחשיב אמיתי שאינו מנבא את תנודות מחירי חומרי הגלם וכן הוצאות התפעול של חברת חשמל. בנוסף, חברת החשמל התחייבה לחברות הגז בקידוחי תמר למחיר דולרי עבור חומר הגלם וחשפה מחירים אלו לתנודות של המטבע האמריקאי ושערי החליפין, חשיפות אלו עשויות לערער עוד יותר את חישובי האוצר לפיה עלות ייצור קוט"ש של חברת החשמל עומדת על 28 אגורות בממוצע ו32 אג' בזמן צריכת שיא. כך על פי זליכה, "התעריף הנמוך של 46.93 אגורות כיום, לפני תשלום קבוע, שכאמור אינו מגלם את כל ההוצאות ואף אינו מעודכן ואך לאחרונה הועלה בעשרות אחוזים, גבוה דרמטית מתוצאות העבודה של אגף התקציבים לעלות הנוכחית (כאמור 28 אגורות)." ומציין בציניות " האם יהיה מי שיטען ברצינות כי חברת החשמל בישראל היא אולי היעילה בעולם בייצור חשמל? אם כן, אני מציע לייצא אותה לאלתר"
עלויות סביבתיות גבוהות של החשמל המזהם
ביקורת נוספת של זליכה על קובעי מדיניות תעריפי החשמל בישראל היא עצימת עיניים נוכח העלויות הסביבתיות בייצור החשמל באמצעות דלקים פוסליים. לטענתו, העלות הסביבתית של אנרגיה מדלקים פוסליים היא 41.37 אג' ומסתמך על מחקר שביצעו ארגון אדם טבע ודין וכן פרופ' ירום אריאב וד"ר מאיר אמיר לעומת דו"ח אגף התקציבים באוצר. בעוד אדם טבע ודין מתמחרים עלות טון פליטה ב-20.69 אג' ופרופ' אריאב וד"ר מאיר אומדים את מחירו ב14.97 אג', אגף התקציבים קובע תג מחיר של 11.93 אג' בלבד. זליכה טוען ש"חישובים שגויים, לא מעודכנים ואופטימיים במידה חסרת סבירות" הביאו להערכה השגויה של אגף התקציבים.
חישובים נוספים אותם משלב זליכה בתעריף החשמל לצרכן הם הבטחת מחיר החשמל לטווח הארוך בתנאי שוק תנודתיים. לשם כך בחן את מחירי הגז והפחם בעסקות פורוורד ובעסקות ספוט. על פי ממצאיו כדי לזכות בעיגון המחירים בחוזה נדרשת פרמיה של כ-37% – לפי חישובי זליכה – 17.35 אגורות לקוט"ש.
עלויות הביטחון האנרגטי מוערכות אצל זליכה ב6% -קרי 2.82 אג' מעלות הפקת החשמל. על החישוב – ביטוח מפני אסונות מהווה 2%, ביטוח אבדן הכנסות מהווה 2% (הערכה) ותוספות אבטחה אף הן מגיעיות ל2%. עד לנקודה זו חישב זליכה תוספת של 61.54 אגורות לתעריף החשמל הביתי כיום. ומעמידו על 108.47 אג' לקוט"ש.