ללא הבטחת תשואה למשקיע כבר בשלב ההדגמה, לא סביר כי המדינה תצליח להפיג את החשדנות של המשקיעים כלפי טכנולוגיות צעירות ופורצות דרך
פורום אילת אילות למדיניות אנרגיה מתחדשת: דיוני סדנת "חדשנות טכנולוגית בדרך לגריד פאריטי"
צילום: גונן גלין
על חדשנות וחשדנות
החלטת הממשלה להקצות 50 מגה וואט לייצור חשמל באמצעות מתקני חלוץ של טכנולוגיות חדשניות בשנים 2012-2015 היא צעד חשוב מאוד, אך ללא הבטחת תשואה למשקיע כבר בשלב ההדגמה, לא סביר כי המדינה תצליח להפיג את החשדנות של המשקיעים כלפי טכנולוגיות צעירות ופורצות דרך.
מאת: אלון האריס
חדשנות היא חלק בלתי נפרד מה-DNA של האומה הקטנה שלנו ומנוע צמיחה עסקי משמעותי,בכך אין ספק. יחד עם זאת, נראה כי כשזה מגיע להשקעה בטכנולוגיות חדשניות לאנרגיה מתחדשת, נתקלים יזמים רבים בספקנות וחשדנות מצד המשקיעים, אשר חוששים מהסיכון הטמון בכניסה ל”עמק המוות” שבין שלב הוכחת ההתכנות לבין שלב המסחור. מצב עניינים זה יצר מציאות בה, נוכח היעדר השקעה, חברות סטארט-אפ רבות נאלצות לדלל את עצמן ולמצוא קונה מעבר לים.
כוונת הממשלה להקצות מכסות להקמת מתקני חלוץ מחוברי רשת, הינה צעד חשוב בניסיון לשבור את מעגל הקסמים. לאור החלטה זו מתקיים כיום במשרד האנרגיה והמים וברשות החשמל תהליך גיבוש הסדרה לתמיכה במתקני החלוץ. במסגרת תהליך זה יזמו שלמה ולד, המדען הראשי של משרד האנרגיה והמים, ונועם אילן, יו”ר כנס אילת אילות, סדנא ייעודית לעיסוק בנושא בה השתתפו מובילי דעה מהמגזר הפרטי והציבורי ודנו בפרמטרים הקריטיים להצלחת המודל החדש.
התובנה המרכזית אשר עלתה מפי המשתתפים היתה הצורך לתמרץ ולעודד את המשקיעים באמצעות מתן אפשרות לתשואה, גם אם חלקית, כבר בשלב ההדגמה. חשוב לזכור כי העתיד טומן אתגרים לא רק בהיבט הטכנולוגיות שיטופחו במתקנים אלה, כי אם גם באופן התנהלות המיזם כולו, שהינו ראשון מסוגו ברמה העולמית. מובילי הסדנה מאמינים כי בכוחו של רב שיח מהסוג שהתקיים בסדנה, לתת במה לזוויות רבות ולאפשר לרגולטור לייצר תנאים מיטביים להצלחת המודל.
נושא הסדנה: כיצד יכולה חדשנות טכנולוגית לקרב אותנו ל- Grid Parity?
מובילי תוכן: ד”ר שלמה ולד – מדען ראשי, משרד האנרגיה והמים
נועם אילן – יושב ראש כנס ופורום אילת אילות לאנרגיות מתחדשות