חקלאי מהדרום, אשת עסקים מהמרכז, היי-טקיסט מהצפון ופקיד ממשלה ירושלמי נפגשו במתנ”ס בערבה…
לא, זו לא תחילתה של בדיחה לא מצחיקה…
פורום אילת אילות למדיניות אנרגיה מתחדשת: דיוני סדנת "מיצוב ישראל כזירת ניסוי בינלאומית לטכנולוגיות אנרגיה"
צילום: גונן גלין
חקלאי מהדרום, אשת עסקים מהמרכז, היי-טקיסט מהצפון ופקיד ממשלה ירושלמי נפגשו במתנ”ס בערבה…
לא, זו לא תחילתה של בדיחה לא מצחיקה…
מאת: דנה הורוביץ, טל לוקר, קרן שמר ושגיא דגן
יום רביעי, 22.2.12 נערכה במועצה האזורית אילת-אילות סדנה שמטרתה מיצוב ישראל כזירת ניסויים גלובלית לטכנולוגיה ואנרגיה. הסדנה התייחסה בעיקר לשלושת ההיבטים הבאים:
1. מיתוג – כיצד ניתן למצב את ישראל כזירת ניסויים, הדגמות והטמעה לטכנולוגיות הללו ברמה המקומית והעולמית.
2. שותפים – מי הם השותפים המקומיים והבינלאומיים הרלוונטיים עבור הפעילויות השונות, וכיצד ניתן לגייס שותפים אלו לפרויקטים.
3. מקומה של הממשלה ותפקידיה בקידום פעילות ניסויים, הדגמות והטמעה בהיבטי רגולציה, תמריצים והסרת חסמים.
חלקה הראשון של הסדנא כלל הצגה של שישה ניסויים ממגוון תחומים, מרכבים חשמליים לסקירת שותפויות לקידום טכנולוגיות מים. במטרה להציג את עושר הניסויים הקיים בישראל, ולחשוף את משתתפי הסדנה לאתגרים, הזדמנויות והצלחות ביישומם, וזאת כדי לשמש בסיס לדיון בדבר המדיניות הרצויה. ההצגות כללו: רשת חשמל חכמה, רכבים חשמליים, אנרגיה סולארית, מתנול וטכנולוגיות מים.
להלן הנקודות המרכזיות שעלו בדיונים בחלקו השני של הסדנא: חוזקה של ישראל מבחינת המיצוב: חדשנות, יכולת פתרון בעיות מהירה; יתרון של אזור גיאוגראפי תחום לקיום מגוון זירות ניסוי – קרבה של מומחים, אקדמיה וחדשנות; קבלת החלטות מהירה, זריזות בביצוע ופוטנציאל לבירוקרטיה יעילה בשל קוטנה של הממשלה; ייחודיות הנגב בתחום הסולארי, וייחודיות ארצית בגיוון אזורי הגידול החקלאיים; התאמת רשת החשמל, ומבנה המדינה וריכוזי האוכלוסייה להדגמות של רכב חשמלי; אי אנרגטי הדורש ניהול אנרגיה חכם; קיום מגוון שדות ניסוי בשטח, המצביעים על יכולת ביצוע בפועל ועל יכולת התמודדות עם טכנולוגיות מסוגים שונים.
גיוס שותפים: קיימים סוגים שונים של שותפים פוטנציאליים, החל מחברות גלובאליות ענקיות וכלה בחברות קטנות וחדשניות. על מנת למשוך שותפים יש להבין את הצרכים של הגופים השונים, אשר ישקללו את היתרונות בעריכת ניסויים ושיתופי פעולה עם שחקנים ישראלים, למול היתרונות המובנים להמשך פעילות באתרי החברה הקיימים. מרכיב חיוני בבניית בסיס לגיוס שותפים הינו ניסיון מוכח לפעילות בישראל והמחשת סיפורי הצלחה ברורים. חשיבות נוספת יש להעברת מידע ויצירת קשרים בין שחקנים שונים, דבר חיוני לחברות קטנות ובינוניות.
תפקיד הממשלה: לפעול בצורה אקטיבית בשיתוף החברות לזירוז ההליכים הקשורים לאישורים הרגולטוריים לביצוע ניסויים, הדגמות והטמעה של טכנולוגיות. חשוב כי תמיכת הממשלה תהיה רציפה ולאורך זמן, כי ההליכים יהיו פשוטים ובעיקר ברורים, וכי התמריצים שיינתנו יהיו ארוכי טווח
שם הסדנה: מיצוב ישראל כזירת ניסוי בינלאומית לטכנולוגיות אנרגיה
מוביל תוכן: שגיא דגן – מ”מ מנהל התכנית הלאומית לתחליפי נפט, משרד ראש הממשלה