שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו, השוהה כעת בחו"ל שלח ברכה מצולמת בוידאו למשתתפי פורום אילת אילות שנפתח היום.
שר האנרגיה והמים למשתתפי פורום אילת אילות "אתם מובילים את המאבק לעצמאות אנרגטית"
שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו, השוהה כעת בחו"ל שלח ברכה מצולמת בוידאו למשתתפי פורום אילת אילות שנפתח היום. "שלום וברוכים הבאים לכל באי כנס אילת אילות החמישי לחדשנות, התייעלות אנרגטית וייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים. וברוכים הבאים לאורחי טקס חנוכת מתקן החלוץ, התרמו סולרי באילות, של חברת שיכון ובינוי. זה הקטן גדול יהיה, ויבשיל לכדי מתקן תרמו סולארי גדול, שייצר מעל -100mw חשמל מאנרגיית השמש. זו אבן דרך נוספת במימוש מדיניות משרד האנרגיה והמים, עליה הכרזנו כאן, בכנס אילת אילות לפני כשנתיים.
כפי שכולכם יודעים, בכנס הזה אני מרגיש בבית. הסיבה פשוטה. הכנס הזה מייצג תפיסת עולם מאוזנת וחכמה, שמבטאת דאגה לביטחון משק האנרגיה, תוך שאיפה לייצר מה שיותר חשמל ידידותי לסביבה, הנסמך על מקורות מתחדשים, ומיוצר בדרכים יצירתיות של מיטב המוחות. אני אוהב את זה. ואני חייב להודות שהייתי שמח להיות יחד עמכם ברגעים הללו של גאווה, כאשר טכנולוגיה חדשה יוצאת לדרך. אני, כרגע, מבקר בהודו, בה אני מקיים פגישות במטרה לפתוח כמה שיותר דלתות בשוק המקומי- אני מבקש לומר לכם כמה אני גאה להציג את הרעיונות הייחודיים לישראל, שבהודו כל כך מתפעלים מהם, ויש להם ביקוש ופוטנציאל לשיתופי פעולה חובקי עולם.
אילת אילות העניקה לי במה נפלאה. לפני שנתיים, הצגתי בכנס את מדיניות משרד האנרגיה והמים בתחום האנרגיות המתחדשות, שקיבלה תוקף בהחלטת ממשלה, ושהפכה מאז למכסות, תעריפים, תקנות, כללים ורגולציה הנבנים צעד אחר צעד. וכאן, בפני באי הכנס הזה, הצגתי לפני שנה, את עקרונות התכנית הלאומית להתייעלות אנרגטית, המיושמת כיום על ידי משרדי הממשלה השונים.
חלק חשוב ממדיניות המשרד באנרגיות מתחדשות, שקיבל תוקף בהחלטת הממשלה מחודש יולי האחרון, מדבר על הקצאת 50 מגאווט לפרויקטי חלוץ שיחוברו לרשת החשמל. ועל הקצאה מיוחדת של 19 מיליון ₪, והטבות במיסוי, הכול לקידום רעיונות של התעשייה הישראלית. לפני כחודש נבחרו שמונה עשר זוכים מתוך 34 מגישים, לפרויקטי חלוץ והדגמה. שליש מהם בתחום תחליפי דלק לתחבורה, כשליש באנרגיות מתחדשות והשאר בתחום ניהול הביקושים – התייעלות אנרגטית ורשתות חכמות.
כל אלו ועוד, הטכנולוגיות של ה"מחר", בהן אנו ממקדים מאמץ ניכר היום, נועדו לצמצם את התלות העולמית בנפט לתחבורה, ולחזק תעשיות עתירות ידע בתחום, להדגים ולפתח ניצול מיטבי של אנרגיית השמש, שימוש בפסולת ושפכים למטרות אנרגיה, ניצול אנרגיית הרוח ועוד. מדי פעם אני נוהג להשתמש בביטוי השחוק, "הראש היהודי ממציא לנו פטנטים". מה לעשות. אני חסיד של פטנטים שהופכים את החיים לקלים יותר. שנאספים יחד כדי לסייע לכולנו להגיע למטרה אחת חשובה– הענקת רשת ביטחון למשק האנרגיה של מדינת ישראל.
הנושאים בהם תעסקו במהלך היומיים הקרובים, כרוכים בלב העשייה של משרד האנרגיה והמים עליו אני אחראי. רשת חכמה. חיסכון בחשמל. אנרגיות מתחדשות. תחליפי נפט לתחבורה. למעשה תעסקו בזוויות שונות של אותו מאבק לעצמאות, אותה רשת ביטחון למשק האנרגיה, שהיא משאת נפש כל הנוכחים כאן. שחרור מהתלות בדלקים מיובאים, שחרור מהתלות בדלקים מזהמים. וחדשנות. וקדמה.
אנחנו צריכים חדשנות זו. תיראו, מדינת ישראל נמצאת כיום בעיצומו של תהליך מהפכני. זכינו, ואנו חיים ופועלים בעידן בו מתגלים ומתפתחים מקורות חדשים לאנרגיה ולמים. את מקומו של הפחם, כדלק מוביל לייצור חשמל בתחנות הכוח, תופס הגז הטבעי; בתחום המים, אנחנו עוברים בקצב מהיר להחלפת מי השתייה שירדו אלינו מן השמיים והובלו במוביל הארצי מצפון לדרום, במי ים מותפלים המובלים קדמה, צפונה ונגבה.
אני מרשה לעצמי לבשר שאנחנו בדרך הנכונה. זה נכון שהיא רצופה במכשולים של ביורוקרטיה, של התנגדויות כאלה ואחרות, של חסמים, כאלה מוכרים לכם, וכאלה שאינכם מעלים על דעתכם. ואף על פי כן אנחנו בדרך הנכונה. את הדרך הזו, אנו, במשרד האנרגיה והמים, מכנים "תכנית 2020 – 20". ב – 2020 נהיה עם 20% יתירות רזרבה בחשמל, שתגיע מתחנות כוח חדשות יותר, ומזהמות פחות, ומתחנות כוח סולאריות, ותרמו-סולאריות ולצידן טורבינות רוח, שימלאו את חלקן בתמהיל. ב- 2020 נגיע ליעד שקבענו – 20% התייעלות אנרגטית. מה אנחנו לא עושים בשביל זה. מוכרים מקררים ומזגנים, וגורטים מכשירים ישנים, ומשווקים נורות חסכוניות.
מי שמתמצא קצת בביוגרפיות, יודע שראש הממשלה בעברו היה מנהל השיווק של חברת "רים", שמכרה ארונות וחדרי שינה. עכשיו ניתן יהיה לומר שאני, כשר האנרגיה והמים מתקנא בו, ומבקש להיכנס לתחום שיווק מוצרי החשמל, ובתנאי שהם חסכוניים. אני מבקש לאחל למתקן החלוץ החדש של שיכון ובינו שירבה אורו, ולכולכם אני מבקש לאחל כנס פורה, שיצעיד את כולנו צעד נוסף, יצירתי למציאת האיזון בין אבטחת צרכי משק האנרגיה, לבין צרכי הסביבה, הטבע והנוף. להתראות