סוף שנה שעברה הגישה האגודה לצדק חלוקתי עתירה לבג"צ בנוגע להחלטת הנהלת מקרקעי ישראל (גוף ההנהלה של מנהל מקרקעי ישראל) בנוגע ל"הוראות המעבר" של המנהל בו נקבע כי ניתן להפוך שטחחקלאי לשדה סולארי על פני שטח שהוא גדול משטח תעסוקה, שהוגדר בהחלטה 949
האגודה לצדק חלוקתי: החלטת המינהל יוצרת "מסלול מהיר" לחברות הסולאריות הגדולות
בסוף שנה שעברה הגישה האגודה לצדק חלוקתי עתירה לבג"צ בנוגע להחלטת הנהלת מקרקעי ישראל (גוף ההנהלה של מנהל מקרקעי ישראל) בנוגע ל"הוראות המעבר" של המנהל בו נקבע כי ניתן להפוך שטח חקלאי לשדה סולארי על פני שטח שהוא גדול משטח תעסוקה, שהוגדר בהחלטה 949.
במסמך תקציר ובאור העתירה שהגיע לידי פורטל תשתיות מפורטים הנימוקים לעתירה. הנימוק הראשון לעתירה, הוא "הקצאה בלתי שיוויונית של משאבי ציבור". לטענת האגודה, ייתכן וקרקעות ציבור מוקצות לישובים חקלאיים במחיר נמוך מערכה הריאלי. בנוסף, האגודה טוענת לאפליה של יזמים סולאריים, כיוון שמדובר בקרקע חקלאית שהוקצתה באופן זמני לשימוש זה ולא לשימושים אחרים – כגון תת החכרה ליזם סולארי.
"בין כלל היזמים המבקשים להקים מתקנים סולאריים, קיימת תחרות גלויה ומוצהרת. תחרות זו ידועה בשוק החשמל כ'מירוץ למכסות'. סופה הוא ב'הבטחה תעריפית', דהיינו, הבטחה של המדינה, באמצעות רשות החשמל, הניתנת ליזם מסוים, לפיו תרכוש ממנו חשמל באותו תעריף מסובסד.
"יזמים המבקשים להקים מערכות על גגות, כלכלו את צעדיהם בתחילת ה'מירוץ למכסות' בהתאם להערכתם את סיכוייהם להשלים את ההליכים הדרושים מהר ככל האפשר, על-בסיס המצב החוקי באותה עת. לכן, בחרו להקים מתקניהם על גגות, ולא על הקרקע. והנה, כעת, בעיצומו (ולמעשה לקראת סופו) של המירוץ, שינתה הנהלת המינהל את הכללים, לגבי קבוצה נבחרת ומצומצמת של בקשות – ויצרה עבורם 'מסלול מהיר' זמני, 'מסלול עוקף' החלטות מועצה; וקבוצה נבחרת זו של יזמים, עליה נמנים גופים מן החזקים במשק וחברות בינלאומיות – עלולה לעקוף את יזמי הגגות ב'מירוץ למכסות', ולהותיר אותם מחוץ למכסה לאחר שהשקיעו משאבים עצומים בקידום מיזמיהם." לשון המסמך.
בנוסף מציינת האגודה במסמך התקציר את נושא הפגיעה בשטחים הפתוחים ופגיעה בעסקים קטנים וביזמים מקומיים וטוענת כי ההחלטה מיטיבה עם יזמים גדולים וחברות בינלאומיות זרות. מעבר לכך, האגודה מזהירה בתקציר מפני קביעת עובדות בשטח, "אישורי המינהל שיינתנו מכוח 'הוראת המעבר' צפויים להביא למתן היתרי בניה ואישורים תעריפיים; ועד שהנושא יגיע להכרעת מועצת המינהל, כבר קשה יהיה לסובב את הגלגל אחורנית." לשון התקציר.
בראיון לתשתיות אומרת עו"ד רויטל ברלינשטין "אנחנו אגודה שפועל להקצאה צודקת של משאבי קרקע וסביבה בישראל הקיימת משנת 2003. במסגרת זו הגשנו כמה עתירות נגד הקצאה לא צודקת של קרקעות ומשאבים בישראל כולל ניצול לא צודק של קרקע חקלאית."
על הקשר לתחום הסולארי ולהחלטת המנהל אומרת ברינן "משרד עורכי דין פנה אלינו ובדקנו את הפנייה כפי שאנחנו בודקים כל פניה. בפנייה של משרד עורכי הדין של SBY גילינו שיש ראיות לאי צדק חלוקתי והחלטנו לפעול. אני רוצה לציין שאין לנו עניין פרטי, אנחנו פועלים ללא כוונת רווח – האינטרס הציבורי עומד לנגד עינינו בלבד."