בעקבות החלטת שר התמ"ת להעלות בעשרות אחוזים את המס על יבוא צמר זכוכית וצמר סלעים, פנה השר ארדן לשר האוצר בבקשה דחופה להתערבותו והתנגדותו להחלטת שר התמ"ת.
השר ארדן בפנייה דחופה לשר האוצר: אל תאשר העלאת מס על יבוא צמר זכוכית וצמר סלעים
בעקבות החלטת שר התמ"ת להעלות בעשרות אחוזים את המס על יבוא צמר זכוכית וצמר סלעים, פנה השר ארדן לשר האוצר בבקשה דחופה להתערבותו והתנגדותו להחלטת שר התמ"ת.
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן :" נדרשת מדיניות ממשלתית אחידה. לא ייתכן שנעודד בנייה ירוקה ונוביל יחד עם משרד התמ"ת מהלך נרחב לקידום צמיחה ירוקה, כשמנגד מתבקש שר התמ"ת לתום על היטל שפוגע במאמצים אלו."
בפנייתו לשר האוצר אמר השר ארדן, שבמסגרת תפקידו כשר להגנת הסביבה מניעי תעשייה מקומוית, תעסוקה, או יחסי הסחר הבינלאומיים של ישראל. על פי בדיקה שביצע המשרד להגנת הסביבה, אין תקן ישראלי המגדיר יצרני צמר זכוכית וצמר סלעים תקרת פליטות אורגניות נדיפות (VOC) החשודות כמסטרנות. על פי הפנייה של השר ארדן, ייצור צמר הסלעים וצמר הזכוכית בישראל פולטים כמות גדולה יותר של VOC יחסית לאלה המיוצרים ונמכרים ברוב מדינות הOECD. המשרד אמנם הונחה על ידי השר לקדם את נושא התקן המדובר, אולם עד שזה יהיה ויכנס לתוקף, לטענת השר ארדן – המהלך אותו יזם שר התמ"ת היא פגיעה בבריאות הציבור בעקבות פליטות VOC גבוהות.
נקודה נוספת אותה מעלה השר ארדן בפנייתו הוא אי קיום תו ירוק למפעלים המקומיים בניגוד למפעלים זרים. לדידו של השר ארדן, אימוץ ועידוד תעשייה מקומית שאינה בעלת תו שכזה בעזרת היטלי מס יבוא מנוגדת להחלטת הממשלה 3768 המתייחסת לתכנית הלאומית לצמיחה ירוקה, שבאה לקדם צמיחה לא על חשבון הסביבה.
השר ארדן אינו מוותר על ההתייחסות על ההשפעות הכלכליות ואפשרויות הריכוזיות שתיווצרנה בעקבות היטל מס היבוא. "סגירת" השוק הישראלי לייבוא עשוי להביא לעליית מחירים של צמר הסלעים וצמר הזכוכית וכן היווצרות ריכוזיות בתחום, מהלך שבסופו של דבר יביא לעליית מחירי הבנייה וכפועל יוצא – מחירי הדיור.
חברת ש. כהן, המפעילה מפעל לייצור צמר סלעים וצמר זכוכית בקרית גת, פנתה במכתב משלה לשר שטייניץ במכתב שהגיע לידי מערכת תשתיות ובו היא מגדירה את "אמרית הסרק" של השר בנוגע להיבטים של תעשייה מקומית כ"לעג לרש".
ש. כהן ממשיכה לתקוף את מכתב הפנייה של השר וטוענת כי "מפעל הבידוד של ש. כהן עבר לפני כשלושה שבועות ביקורת של המשרד להגנת הסביבה ולפי ממצאי הבקורת של מנהלת המחוז, כפי שנמסר לנו בעל פה, המפעל עומד בכל הדרישות. כמו כן, צמר הסלעים וצמר הזכוכית של ש. כהן עומדים בכל הדרישות של מכון התקנים, משרד התמ"ת, משרד הבריאות והמשרד לאיכות הסביבה. האישור הכתוב צפוי להתקבל בימים הקרובים."
בנוגע לתחום פליטות הVOC, ש. כהן טוענת כי כיוון שאין תקן בו עליה לעמוד "כך שהאשמתה בפליטת VOC היא השמצה בלתי מבוססת, ובמילים אחרות "אתה אשם כל עוד לא הוכחת שאתה זכאי"." כדברי מכתב הפנייה לשר שטייניץ.
בנוגע לעמדת השר ארדן בנושא הבנייה הירוקה מעבירה ש. כהן ביקורת על כך שאין כיום תכנית לאיסוץ בקבוקי זכוכית ואומרת "כיצד בדיוק,לדעתו של השר להגנת הסביבה תצמח בארצנו תעשייה ירוקה? במקום שהמשרד יעודד הקמת תשתית לאומית לאיסוף זכוכית למחזור (כפי שקיים בתחום הנייר ובקבוקי הפלסטיק), ובכך ליצור אפשרות מעשית לעמידה בתנאי התו הירוק. באופן שלחברת ש. כהן יהיה מקור אספקה מפסולת, הוא באמת מעדיף יבוא מטורקיה ?" בנוסף לכך, מפנה ש. כהן את תשומת ליבו של השר לנושא הLCA (ניתוח מחזור חיים סביבתי). ש. כהן טוענת כי "הייבוא של מוצרי הבידוד מחו"ל מביא לפליטת גזי חממה הרבה יותר מאשר הייצור במפעל ש. כהן, ולו רק בגלל הדלק שמשמש לשינוע המוצרים המיובאים לארץ"
ש. כהן מסכמת את פנייתה לשר שטייניץ באמירה "מפעל ש. כהן פועל, מיום רכישתו בשנת 2008 כמיטב יכולתו, ובהשקעה כספית עצומה, על מנת לשפר את היצור, להגביר תעסוקה ולעמוד בקריטריוני איכות הסביבה המחמירים ביותר.
עמדתו של השר ארדן, אשר תוצאתה הברורה היא סגירת המפעל היחיד שנותר בתחום במדינת ישראל והפקרתו של שוק הבניה בידי מונופול טורקי, הידוע בהתנהגותו הדורסנית. הפקרת התחום ליבוא, עלולה להמיט אסון על עשרות רבות של משפחות, לגרור עליית מחירים דרמטית, ולחסל כל אופציה להתפתחות טכנולוגית ולתחרות בשוק.
אני קוראת לך לאשר את ההיטל, כפי שהוחלט ע"י שר התמ"ת, ולהעבירו לאישור וועדת הכספים של הכנסת בהקדם האפשרי."