בהתאם לתוכניות של קרן דסרטק בתוניסה, החברה המפתחת את הפרוייקט – נור אנרג'י, חברה לחברת טופ אוילפילד סרוויסיס (Top Oilfield Services) שתתקין את מתקני טונור התרמו סולאריים. המתקנים אמורים בסופו של דבר לספק 2 גיגה ווט – קרוב לקיבולת כפולה של כור גרעיני.
תוניסיה משיקה פרוייקט תרמו סולארי בהספק של 2 גיגה וואט
פרוייקט דזרטק ( DESERTEC ) הוא מיזם האנרגיה הירוקה הגדול בעולם. מדובר במיזם חוצה מדינות ויבשות, במסגרתו יוקמו מתקנים לייצור חשמל מאנרגיה ירוקה בשילוב מתקנים תרמו־סולאריים, חוות רוח ומים. המתקנים יוקמו במרחבים העצומים של מדבר הסהרה שבצפון אפריקה ויספקו חשמל לאירופה בעזרת כבלים תת ימים שינחו על קרקעית הים התיכון. מקימי הפרוייקט מצפים לספק בעתיד רבע מצריכת החשמל של אירופה.
בהתאם לתוכניות של קרן דזרטק המלווה את הקמת פרוייקט טונור בתוניסה, החברה המתכננת ומפתחת את הפרוייקט – נור אנרג'י, חברה לחברת טופ אוילפילד סרוויסיס (Top Oilfield Services) חברת ההקמה של המתקנים התרמו סולאריים. המתקנים אמורים בסופו של דבר לספק 2 גיגה וואט – קרוב להספק של שני כורים גרעיניים. נור אנרגי' ציינה שהשלב הראשון של הפרוייקט אמור להתחיל ב-2014, ותהליך ייצוא החשמל לאירופה אמור להתחיל ב-2016 באמצעות קו מתח גבוה לאיטליה. בניגוד לפרוייקטים דומים, הפרוייקט מתוכנן לנצל מעט מים בזכות תכנון הכולל מערכת קירור אוויר יבשה.
קווין שרה, מנכ"ל חברת נור אנרג'י מסר "מתקן טונור יהווה את הבסיס לפיתוחים בעתיד. זהו פרוייקט חלוץ שממשלות, חברות ויחידים יוכלו להביט עליו בהשתאות ולומר – 'ייצוא אנרגיה מצפון אפריקה לאירופה זה דבר אפשרי, כדאי וחזון דזרטק הינו בר השגה'. אנחנו רגילים לשנע דלקים מתכלים כגון נפט וגז אלפי קילומטרים ואז לשרוף אותם קרוב לערינו עם כל בעיות הזיהום הקשורות לכך. עכשיו, עם תחילת הקמת פרוייקט טונור, אנחנו מפנים את גבינו לדלקים המזהמים הללו על מנת לשנע אנרגיה נקיה ובלתי מתכלה מלב המדבר לבתים באירופה תוך כדי יצירת מקומות עבודה, פיתוח כלכלי וייצוא הכנסה לתוניסיה".
חשמל נקי עבור 700,000 בתי אב באירופה
הקרן מקווה לייצר קרוב ל-20,000 מקומות עבודה בבנייה, תפעול וייצור. בתוניסיה אין מחסור בעתודות קרקע והקרינה הסולארית באזור גבוהה כמעט פי שלוש מזו שבמרכז אירופה. נור אנרג'י מתעקשת על כך שמתקנים המוקמים באיזור בעל תנאי קרינה טובים כל כך בעלי פוטנציאל להחליף מתקני ייצור אנרגיה קונבנציונליים, בעלי פליטה מרובה. באמצעות טונור מקווה נור אנרג'י לספק קיבולת חשמלית הניתנת לחיזוי לרשתות הולכה המוליכות אנרגיה ממקורות נזילים כגון PV ואנרגיית רוח. בעזרת מתקני שימור חום, טונור מתכננת לייצר חשמל על פי דרישה ביום ובלילה ולספק אנרגיה נקייה שתהווה פתרון ל700,000 בתי אב באירופה.
דר' ת'מיאו גרופ, דירקטור קרן דזרטק אומר "הפרוייקט הוערך על ידי צוות מומחים בלתי תלוי, ובהתבסס על חוות דעתם עך הפיתוח עד כה, הוא עונה על הקריטריונים שלנו על מנת לקבל תואר 'פרוייקט דזרטק רשמי'. טונור תסייע לתוניסיה על ידי יצירת מקורות פרנסה והנעת תהליכי השקעה בחינוך מקומי לעתודה ניהולית למתקן אחרי 2016. אנו נפקח עין ונבחן את ההתפתחויות כדי לוודא שתועלות סוציו-אקונומיות בתוניסיה ימוקסמו, ושטונור תיישם את עקרונות קרן דזרטק. בזכות צעד ראשון חשוב זה, אנחנו מראים לממשלות, תעשיות וצרכנים שמה שנחשב עד עכשיו למדע בדיוני זו בעצם עובדה. אנחנו מקווים שזהו פרוייקט ראשון מתוך רבים שיבנו באזורים מדבריים מסביב לעולם".