שופט ביהמ"ש המחוזי בפ"ת אישר את מתווה העסקה לרכישת מרבית נכסיה של חברת סאנדיי. 13 מיליון ש"ח ישולמו לסאנדיי באופן מיידי, ולאחר מכן בהתאם להבשלת הפרוייקטים של החברה.
בלעדי: ביהמ"ש המחוזי פ"ת אישר את עסקת סאנדיי תמורת כ-45 מיליון ש"ח
מנכ"ל סאנדיי, קובי דינר – צילום: ארנון מעוז
בית המשפט המחוזי בפ"ת שוב התמלא מפה לפה היום לפני הדיון המכריע בעתידה של חברת סאנדיי. שני הנציגים של החברות סאמיט (עו"ד אמיר בר טוב) וסולאר היבריד (עו"ד יואב כספי) הביעו כל אחד מצידו ביטחון לפני הדיון "שהכל יהיה בסדר". לקראת ההכרעה הגיע לבית המשפט אלברט קאיין, מנהל הכספים של סולאר היבריד שהגיע לבחון מקרוב את התקדמות ההליך הכספי לרכישת נכסי החברה.
שופט ביהמ"ש המחוזי בפ"ת אישר את מתווה חדש לחלוטין שגובש בסוף השבוע בין נציגי חברת סמית הישראלית וחברת סולארהיבריד הגרמנית. לפי המתווה, אותו אישר בית המשפט, יחלקו שתי החברות בתכונת של שליש לחברה הישראלית ושני שליש לחברה הגרמנית את נכסי סאנדיי. במקרה והחברה הישראלית לא תוכל לעמוד בתהחיבויותיה, התחייבה החברה הגרמנית לקחת על עצמה את התחייבויות הסאמיט.
13 מיליון ש"ח ישולמו לסאנדיי באופן מיידי, ולאחר מכן בהתאם להבשלת הפרוייקטים של החברה. במסגרת העסקה שאושרה יימכרו מרבית נכסי החברה לחברות סאמיט וסולאר הייבריד הגרמנית תשלם 9 מליון ש"ח סכום שלא יקוזז בהמשך ממגה ווטים שיותקנו ומכן 240,000 ש"ח למגה-ואט; ואילו סאמיט תשלם 4 מליון ש"ח כמקדמה, ולאחר מכן 420,000 ש"ח למגה-ואט אשר מהם יתקזזו הארבע מיליון המקוריים אותם שילמה בתחילת התהליך.
יצויין, כי על פי העסקה עשוי הסכום להגיע לכדי עד 45 מיליון ש"ח, וסך ההחזר עשוי אף לעלות על החוב ולהגיע ללמעלה מ-50 מיליון ש"ח, זאת כתוצאה מנכסים נוספים שלא נמכרו במסגרת העסקה. במסגרת ההסכם ימשיכו לפחות 10 מעובדי החברה לעבוד באחת משתי החברות – 7 בחברת סולארהיבריד ושלושה בסאמיט, ותנאיהם יישמרו. מדובר בהבעת אמון של החברות בעסקאות שצברה סאנדיי במהלך השנים האחרונות, כאשר הנושים צפויים לקבל את מלוא כספם באמצעות תשלום מקדמי של 13 מלש"ח שישולם מיידית, ותשלומים נוספים- בהתאם להבשלת הרשיונות בפרוייקטים.
במהלך הדיון הביע התנגדות עו"ד רון חכים, נציג קיבוץ אורטל. לקיבוץ ולסאנדיי חברה משותפת האמונה על הקמת מתקן בעל קיבולת של 0.63 מגה ווט, אשר נכלל בחלק שנרכש על ידי חברת סאמיט. עו"ד חכים הביע התנגדות ודרש לממש את זכות הסירוב הראשונה – קרי לממש את זכותו של קיבוץ אורטל לרכוש את מנייות החברה המשותפת. למעט התנגדות זו, עבר הדיון ללא התנגדויות.
גורמים המקורבים לחברה ציינו, כי בסופו של דבר קרן מוסטאנג (הנושה המובטח) צפויים לראות את כל כספם, וכי חבל שהתנהלותם הפזיזה הכניסה את החברה בעל כורחה לסחרור שניתן היה למנוע. בסאנדיי מציינים, כי בשבועות האחרונים לפני הגשת בקשת הכינוס על ידי מוסטאנג, שולמו לקרן למעלה מ-5 מליון ש"ח מתוך 7.2 מיליון ש"ח שדרשה הקרן באותו השלב, וכי למרות זאת נקטה מוסטאנג בצעד פוגעני ובלתי הפיך.
לדברי עו"ד עמית לדרמן ממשרד שלמה נס, נדיר לראות במחוזותינו עסקאות הקפאה שבמסגרתן עתידים הנושים לקבל החזר מלא של כספם ואולי אף דיוודנד למשקיעים. השופט שילה ברך את הצדדים על סגירת העסקה.
ע"ד אמיר בר טוב מסר בצאתו מהדיון: זו עסקה הוגנת וטובה לכל הצדדים, ואני מקווה שהפרוייקטים יותנעו, יצליחו ויתקיימו ונפיק אנרגיה מהשמש הישראלית." אל מתווה העסקה אמר "היה משא ומתן והשליש שנרכש על ידי סאמיט הוא שליש איכותי וביותר וקרוב יותר להבשלה."
עו"ד יואב כספי, נציג סולארהיבריד ציין "טוב שסולארהיבריד נכנסה לארץ, זו הייתה מטרתנו וכעת יש לנו פורטפוליו גדול מ150 מגה ווט להתקין, ואנחנו בטוחים שזו רק ההתחלה ופרוייקטים נוספים יתווספו. לנו היה חשוב שיהיה צעד ראשון גדול בשוק הישראלי, והשגנו את זה והכנסנו את סולארהיבריד לארץ, עם פורטפוליו גדול ומכובד"
אלברט קאיין מנהל הכספים של סולארהיבריד העולמית אומר "אנחנו מאמינים בשוק הPV בישראל. יש פה שמש נהדרת, לעומת השמש שלנו בגרמניה, הכלכלה פה יציבה – כך שניתן להשקיע כאן לטווח ארוך, ואני משוכנע שזו תהיה השקעה משתלמת." על הקשיים הרגולטוריים העיד קאיין כי הוא מכיר אותם "אך אלא אינם שונים מהותית משוק לשוק. תמיד יש רגולציה סביבתית נוקשה, המרת שימושי קרקע היא לא תהליך פשוט בשום מקום, כן החיבור לרשת ההולכה ותמחור החשמל המופק – אלא אינם דברים שלא נתקלנו בהם בשווקים אחרים בהם אנחנו פועלים." לגבי הפעילות הכלכלית אמר קאיין "תקציבי התפעול יגיעו הן ממשקיעים זרים והן מהון מקומי, אך הבנקים שינהלו את התיקים שלנו יהיו בנקים מקומיים".
זוהר לוי, חבר הדירקטוריון "בנוסף ל80 מגה וואט אותם רכשנו היום יש לנו עוד 90 מגה ווט עליהם אנחנו עומלים כעת. היקף הפעילות שלנו ושל חברת הבת שלנו הנסחרת בפראנקפרוט הוא מעל מיליארד וחצי דולר" החברה העוסקת בעיקר בתחום הנדלן המניב רואה את הפעילות בתחום האנרגיה כעיסוק אסטרטגי "אנחנו חושבים שהשילוב של תזרימים מגובי ממשלה לתקופות ארוכות של 20 שנה זה משהו שמאוד מתאים לפעילות שלנו. אנרגייה סולארית היא לא התחום היחיד שאנחנו מסתכמים בו. אנחנו מסתכלים גם לכיוון אנרגיית רוח, תחנות כוח מונעות בגז, גם אגירה שאובה".