עו"ד עמית לדרמן המייצג את נאמני סאנדיי הציג את שתי ההצעות המובילות שנותרו אחרי מרתון התמחור שהתקיים ביום רביעי. לטענת לדר על השולחן נמצאות כיום שתי הצעות קונקרטיות שהמשיכו להתווכח ולהעלות הצעות באולם בית המשפט עצמו.
בלעדי: בית המשפט דחה את מכירת הרשיונות הסולאריים של סאנדיי
מנכ"ל סאנדיי, קובי דינר בבית המשפט היום – צילום: אביחי ברוך
היום החל הסיבוב השלישי והאחרון בפרשת כינוס הנכסים של סאנדיי אנרג'י. חברת היזמות הסולארית נקלעה למשבר לפני עשרה ימים כשקרן מוסטאנג דרשה לפתע למנות כונס נכסים לחברה עקב אי עמידתה בתשלומי הלוואה בגובה ארבע מיליון דולר. באותו מעמד קיבל בית המשפט את בקשת סאנדיי להקפאת תהליכים. בדיון הבא שנערך ביום ראשון השבוע, קבע בית המשפט כי על סאנדיי לקיים התמחרות ולאפשר הגשת הצעות לקניית פורטפוליו הפרוייקטים של החברה – תהליך שאמור היה להסתיים היום. אלא שלא כך התגלגלו הדברים.
היום בשעה שתיים הצטופפו באולם 28 של בית המשפט המחוזי בפתח תקווה מעל 50 עורכי דין, נושים, נציגי חברות מתמחרות ואפילו לקוחות מודאגים על מנת להיות נוכחים בדיון שאמור היה להיות הגורלי והאחרון בפרשת כינוס הנכסים. עו"ד עמית לדרמן המייצג את נאמני סאנדיי הציג את שתי ההצעות המובילות שנותרו אחרי מרתון התמחור שהתקיים ביום רביעי. לטענת לדר על השולחן נמצאות כיום שתי הצעות קונקרטיות לרכישת החברה, כאשר עורכי הדין המשיכו להתווכח ולהעלות הצעות באולם בית המשפט עצמו. סאנדיי העמידה לתמחור שתיים מתוך שלוש חברות הבת שלה כשחברת הבת השלישית סאנדיי אחזקות מוחרגת מההסדר.
420 – 450 אלף ש"ח למגה וואט
ההצעה הראשונה שנדונה היא של קבוצת סמית אחזקות – חברה ציבורית ישראלית עם גב פיננסי של 200 מיליון שקלים שהציעה 10.5 מיליון ₪ מראש ועוד 2.5 מיליון ₪ בעוד שנתיים שיתקזזו מחישוב של 420000 ₪ עבור כל מגה וואט שיותקן, החברה הציעה לרכוש 100 – 238 מגה וואט רשיונות מותנים, וכן לקלוט 5 עובדים של סאנדיי מתוך ארבעים העובדים כיום.
ההצעה השניה שנדונה היא של סולאר היבריד הגרמנית שהקימה חברה ישראלית אשר הצעתה הנוכחית עומדת על 10.5 מיליון ₪ לתשלום מיידי ועוד 450000 ₪ עבור כל מגה וואט שיותקן ללא הבטחה לקיזוזים ותשלומים נוספים בעוד שנתיים. לטענת עו"ד יואב כספי סולאר היבריד התקינה השנה 266 מגה וואט ברחבי העולם וביצעה עסקים בהיקפים של 400 מיליון יורו במהלך אחד עשר החודשים האחרונים.
במהלך הדיון התברר שהמו"מ נמשך עד דקות לפני פתיחת הדיון כשנציגי סמית מתדיינים עם אורמת ומנסים לקבל את אישורה של אורמת, אשר על פי ההסכמים בינה ובין סאנדיי – לה יש זכות וטו על כל הסדר שיתקבל. בסופו של הדיון אורמת ציינה כי אין לה העדפות מי משתי המתחרות עדיפה בעיניה.
מו"מ במעלית של מגדלי עזריאלי
במהלך הדיון התברר שסולאר היבריד כבר ויתרה על העיסקה לאחר שהנציג הגרמני שהגיע לביקור קצר בארץ של 12 שעות כבר טס חזרה ולדברי עו"ד יואב כספי המייצג את סולאר היבריד "קצה נפשו מההתנהלות של ההתמחרות" אולם לאחר כמה דקות נמלך בדעתו. "הייתי במעלית שירדה מקומה 40 בבניין עזריאלי אחרי שהגענו לסף של 380,000 ש"ח למגה וואט שהייתה התקרה אותה הקצבנו לעצמנו. בעודי במעלית התקשר הנציג הגרמני ואישר העלאה לתקרה חדשה. עליתי חזרה 40 קומות ובינתיים נציגי סמית וחבר הנאמנים סיכמו ביניהם וראו את העניין כסגור". לטענת עו"ד בר טוב המייצג את סמית על בית המשפט להתחשב במנהל התקין וכי "ברגע שהנציג של החברה המתחרה קם מכיסאו, הרי שאנחנו זכינו". אולם התברר לבית המשפט גם כי ניהול ההתמחרות לא היה ללא משוא פנים כשמסמך המתווה לא תורגם לאנגלית וכך למעשה נמנע מהחברה הגרמנית ללמוד את מתווה ההצעה, לטענת עו"ד כספי לא נכתב מהו הממכר – קרי מה רוכשת החברה הגרמנית וכן לא היה סעיף המפרט את כמות העובדים שעל החברה הרוכשת לקלוט לפחות לשנה אחת. אולם תוך כדי דיון בבית המשפט קיבל אישור מהחברה הגרמנית לקלוט 10 עובדים מתוך ה-40 שסאנדיי מעסיקה כיום.
בדיון התבררה עדיפות ברורה הן של חברה הנאמנים והן של הנושה המובטח – קרן מוסטאנג, לחברה הישראלית סמית וכפי שאמר עו"ד בר-טוב ביציאה מן האולם "חבל למכור שמש ישראלית לחברה גרמנית זרה". במהלך הדיון העלה עו"ד פורר, המייצג את קרן מוסטאנג, את הטענה האם יגיע הכסף מגרמניה בזמן וכיצד חבר הנאמנים ייפרע במקרה והכסף לא יעבור – טענה שהשופט שילה ביטל. לאור התחלתה של התמחרות מחודשת באולם בית המשפט הציעו הצדדים לערוך התמחרות באולם בית המשפט אך השופט דחה זאת עד יום ראשון, על אף בקשה של עו"ד בר טוב לסכם את עניין הכסף כבר היום. גם בקשה זו נדחתה על ידי בית המשפט.
במהלך הדיון התברר שהן הנושים והן חבר הנאמנים נוטים לטובת סמית הישראלית על פני החברה הגרמנית, ועשו כל שביכולתם לשכנע את השופט לבחור בעסקה שנרקמה עימה אולם השופט שילה לא השתכנע. השופט אמנם נמנע מלבקר את התנהלות הנאמנים אולם ביטל פעם אחר פעם את טענותיהם לטובת החברה הישראלית והתעניין בעיקר בפרטים הפיננסיים והעוצמה הפיסקאלית של שתי החברות.
תגובות
בסיום הדיון אמר עורך הדין לדרמן "תוצאות ההתמחרות היו טובות ממה שציפינו. מתברר שלחברה יש פוטנציאל עצום לא ממומש"
עורך הדין איזי אולדשטיין נציג ברן רביב "זו התפתחות חיובית. בית המשפט העלה את הסיכוי להצעות יותר גבוהות ולהתמחרות שתניב יותר תמורה לנושים הלא מובטחים ואני מקווה שביום ראשון תגענה הצעות משופרות ונוכל לסיים את זה." לשאלתנו כיצד קרה הדבר שברן רביב הפכה לנושה הגדול ביותר אך אינה נושה מובטח ענה עו"ד אולדשטיין "ברן רביב האמינה בחברה הזאת, ונתנה עבודות מצויינות לחברה הזאת (סאנדיי אנרג'י) וזה מה שאפשר לחברה הזאת היום למכור את הנכסים שלה לצדדים שלישיים. ברן רביב נחשפה, כמו כל הנושים לאיזשהו מצב של בעיה תזרימית לסאנדיי אך כמו שאנחנו רואים בסך הכל עם הערכה של מאה אחוז נשייה לנושים הלא מובטחים, אז אנחנו למעשה נמצאים באותו מקום של הנושים המובטחים".
עורך הדין דוד פורר "הבאנו הצעת עסקה לאישור בית המשפט. יש יתרונות מסויימים להצעת סמית הישראלית שהציעה את ההצעה שאותה הבאנו לאישור בית המשפט, ביום ראשון הדברים יוכרעו לכאן או לכאן"
עורך הדין בר-טוב: "אני מקווה מאוד שאת השמש הישראלית ישאירו בידיים ישראליות וחברה ישראלית תרכוש את הפוטנציאל הזה ותעשה פרוייקטים טובים של הפקת אנרגיה, מהשמש הישראלית. אני מאמין שזה הדבר הנכון והדבר שייתן הכי הרבה תשואה והצלחה בסופו של דבר, מאשר חברה שמקום מושבה בגרמניה והיא מתפזרת בכל העולם."
אלון ברג, השותף הישראלי של חברת סולארהיבריד הגרמנית אמר בצאתו מבית המשפט "אני חושב שטוב עשה בית המשפט, כי הייתה לנו הצעה יותר טובה, אך בסופו של דבר האינטרס צריך להיות האינטרס של הנושים. אני מבין את הרצון לסיים הכל לפני סוף השבוע. אם חושבים על מה שיכול להגיע בטווח הארוך לידי הנושים אז השאלה היא כמה מהפורטפוליו יותקן. לחברה שלנו יש את הרייטינג הגבוהה בעולם, והיא הלקוחה הגדולה ביותר של סאנטק. ההתנהלות לא הייתה קלה, וטוב עשה בית המשפט שנתן ארכה עד יום ראשון לסיים את הסיפור.
חברת סאנדיי בחרה שלא להגיב לנאמר בידיעה.
המשך הפרשה ביום ראשון הקרוב.