מלון רמדה ירושלים נמנה בין שלושת המלונות הגדולים בישראל, עובדה זו מציבה אותו באופן טבעי גם בראש רשימת צרכני האנרגיה בתחום המלונות. צריכת האנרגיה של המלון עבור חימום מים עומדת על יותר מ- 350 אלף ליטר סולר
רוחות של שינוי השקת מערכת ההידרה הגדולה בעולם בירושלים
מלון רמדה ירושלים נמנה בין שלושת המלונות הגדולים בישראל, עובדה זו מציבה אותו באופן טבעי גם בראש רשימת צרכני האנרגיה בתחום המלונות. צריכת האנרגיה של המלון עבור חימום מים עומדת על יותר מ- 350 אלף ליטר סולר אותם שרף מתקן החימום מדי שנה, חישוב זריז מגלה כי בזמן בו מחיר השוק הנוכחי של סולר לחימום עומד על כ-6.5 ש"ח לליטר, אזי מדובר על הוצאה שנתית גבוהה משני מליון ש"ח.
לאחרונה חנכה הנהלת המלון, באירוע רב משתתפים, את מערכת ההידרה הגדולה בעולם (בהספק של 0.65 מגה-וואט). מדובר במערך משאבות חום (השואבות חום מן האויר החופשי) המנוהל ונשלט באמצעות ובקרה המבוססת על טהרת פיתוח ישראלי של חברת פבוס אנרגיה. הידרה' הינה מערכת חימום מים היברידית המנוהלת ע"י תוכנת ענן חכמה. המערכת מסתמכת על מערכת החימום הקיימת במבנה (בד"כ דודי שריפה הניזונים מסולר או גז) ומצרפת אליה חוות משאבות חום הפועלות על עיקרון של ספיחת אנרגיה סולארית מהאוויר והעברתה, באמצעות תהליך בעל יעילות אנרגטית גבוהה ביותר, אל צרכני הקצה. המערכת אוספת כ-15 נתוני אנרגיה מהסביבה וממכון החימום באתר. הנתונים מעובדים באופן שוטף ומועברים באמצעות האינטרנט אל התוכנה שמנתחת את הנתונים בעזרת אלגוריתם ייחודי. על פי נתונים אלו מחליטה התוכנה בכל רגע נתון כיצד לייצר את החום הנדרש.
חיסכון דמיוני הופך למציאות
צפי החיסכון בהוצאות השוטפות של המלון על חימום מים בעקבות המעבר למערכת החדשה אטרקטיבי במיוחד ועומד על כ-73%. יעקב שערי, מנכ"ל רמדה, מספר שגם הוא הטיל ספק בהצהרות של חב' פבוס אנרגיה: "זה נשמע לי דמיוני, למעשה, עד שהמערכת לא התחילה לעבוד כאן במלון, לאורך כל תהליך הרכישה וההתקנה, הטלתי ספק במספרים שהציגו לי, לקחתי בחשבון שהתוצאות תהיינה הרבה פחות טובות ולכן הקשחתי את עמדותי במהלך המשא ומתן. בדיעבד, התארכות המו"מ הביאה להפסד זמן וכמובן להפסד כספי ניכר.
התוצאות מדברות בעד עצמן. מאז שהמערכת התחילה לפעול כאן לא חתמתי על הזמנות לרכישת סולר במהלך החודשיים האחרונים, לעומת חודשים קודמים בהם נהגתי לחתום על 15-22 אלף ליטר בכל שבועיים. נתוני החיסכון שאני כרגע רואה, לאחר הפחתת הוצאות החשמל, עומדים על כ- 75%, זאת לא פחות ממהפכה בהוצאות האנרגיה של המלון, ובמקרה הזה מדובר בשורה שעוברת ישר מעמודת ההוצאות לעמודת הרווח הנקי. עמיתיי מתחום המלונאות יודעים כמה קשה להביא לקוחות חדשים, לשנות לטובה אחוזי תפוסה או להשקיע בשיפור השירות וחווית השהיה במלון מתוך כוונה עתידית לשמירה על רווחי המלון. הצפי שלי כרגע עומד על כמעט מליון וחצי ש"ח חיסכון שנתי. יש לך מושג כמה אורחים הייתי צריך להביא למלון כדי לייצר רווח נקי של מליון וחצי ש"ח בכל שנה? נותר לי לומר כי כל יום שבו עוכבה התקנת המערכת היה יום שבו הפסדנו כסף רב."
ניתן להגדיר את המגמה של החלפת מערכות חימום מים המבוססות על שריפת דלקים במערכות שאיבת חום מהאויר כתופעה התופסת תאוצה. נדמה שאין בעל מלון שאינו בוחן ברצינות הקמה של מערכת שאיבת חום מהאויר על מנת לייתר את שריפת הדלקים וההוצאות הגבוהות הכרוכות בכך, לנק' המבט הפיננסית נלווית כיום, יותר מתמיד, המשמעות הסביבתית של שריפת הדלקים, ובכל זאת, מוסדות רבים מעכבים את קבלת ההחלטה בנושא, אולי בגלל שהם מרגישים כי הטכנולוגיה הזו חדשה מדי עבורם ועדיין לא צברה מספיק ניסיון כדי להבטיח אפס תקלות.
התייעלות אנרגטית ככלי לשיפור רווחיות המלון
עמי פדרמן, נשיא התאחדות המלונות בישראל התייחס לאתגר ההתייעלות האנרגטית כחלק מהותי ממאזן הרווח וההפסד של המלונות בישראל: "אנחנו בהתאחדות המלונות מנהלים בשנה האחרונה מערכה על הורדת העלויות של בתי המלון, שאת חלקם הגדול קשה מאוד להוריד. בשנה שעברה כולם דיברו על המחסור בחדרים ועל הצורך בבניית בתי מלון חדשים ואנחנו הפנינו את תשומת ליבם לכדאיות. עלויות האנרגיה של בתי מלון בישראל הם בממוצע כחמישה אחוזים מהמחזור וזה אחוז בהחלט נכבד. וישנה כמובן המטרה של השמירה על הסביבה ואנחנו פועלים בתחומים שונים מול המשרד להגנת הסביבה על מנת להשתפר. כך שבשתי הנקודות החשובות הללו אנחנו רואים חשיבות גדולה בשיתוף פעולה עם חברות כמו פבוס."
להתמודד עם שוק שמרן
רונן בוצר, מנכ"ל פבוס אנרגיה התייחס לאתגר של הטמעת מערכת מתקדמת טכנולוגית בשוק שמרן וסולידי: "צריך להבין שבתי מלון ובתי חולים הם מוסדות שמרניים מטבעם, הם צריכים לשרת קהל שבוי שאין לו שום טולרנטיות לזיופים באיכות השירות שהוא מקבל. בית מלון לא יכול לאפשר לעצמו דקה אחת ללא מים חמים ומסיבות מובנות גם לא בית חולים. לוקח זמן לשכנע מוסדות כאלה שאנחנו יכולים לתכנן ולהקים מערכות שרמת האמינות שלהן לא נופלת מתנורי הסולר שקיימים כבר מאה שנה ויותר. היום אני יכול לומר בביטחון, שעשינו כברת דרך, וגם אם אני פוגש לקוח שמתלבט יש לי מספיק לקוחות שהמערכת שלי מותקנת אצלם, שיעידו בפניו לא רק על ביצועי החיסכון שלי אלה גם על רמת האמינות והשירות שאני מעניק להם. מעבר לכל זה יש כמובן את היתרון היחסי של פבוס אנרגיה בתחום האופטימיזציה של החיסכון ומערכת השליטה והבקרה של ההידרה, שאין לה תחרות. היא ללא ספק המתקדמת ביותר בתחום החימום באמצעות משאבות חום"
השר ארדן "מדובר בהצלחה מוכחת"
גלעד ארדן, השר לאיכות הסביבה התבטא במהלך כנס ההשקה של ההידרה בצורה שאינה מותירה הרבה מקום לספק: "אני מאוד שמח וגאה להיות כאן היום, לא רק בגלל שמדובר בטכנולוגיה ישראלית אלא בעיקר בגלל שזו טכנולוגיה שכבר מוטמעת במוסדות רבים כמו בתי מלון ובתי חולים ושכידוע הם זוללי אנרגיה גדולים. מדינת ישראל צומחת בכל שנה בשני אחוז, בכל שנה נוספים 160-170 אלף נפש שצריך לספק להם אנרגיה. אנרגיה, כידוע, היא הגורם המשמעותי ביותר לפליטת גזי חממה, לצד תעשיית הרכב. "הסביבה" היא לא איזה צמח נדיר או חיפושית שאנחנו נאבקים כדי שלא תיכחד. "הסביבה" בהקשר של משק האנרגיה היא האויר שאנחנו וילדינו נושמים.
הייתי מאוד גאה, בקופנהגן, כשנשיא המדינה הציג את התכנית שהמשרד להגנת הסביבה בנה, כיעד לשנה 2020, זה באמת חסר תקדים והממשלה הנוכחית הקצתה סכום של 2.2 מליארד ש"ח להפחתת פליטת גזי חממה עד תום העשור הזה. כבר עד סוף השנה הזו, במסגרת חוק אויר נקי, המשרד להגנת הסביבה ואני צריכים להציג תכנית לאומית לצמצום זיהום האויר, וצריך גם לדעת ליישם תכניות כאלו. אני בהחלט שוקל שטכנולוגיות ישראליות כמו ההידרה יכנסו כמומלצות בתכנית בלאומית לצמצום זיהום האויר, ואני שמח שהמערכת כבר הוטמעה במס' לא מבוטל של מבנים והוכחה כמפחיתה פליטה של גזי חממה. מדובר בהצלחה מוכחת שתואמת באופן מלא את היעדים של המשרד להגנת הסביבה."