הבנקים המובילים בספרד מזהירים שתקנות חדשות המתוכננות לשוק אנרגיית הרוח יצמצמו בצורה דרסטית את אפשרויות המימון של חוות רוח.
תקנות חדשות של הממשלה בספרד עשויות לפגוע במימון פרוייקטים בתחום אנרגיית הרוח
הבנקים המובילים בספרד מזהירים שתקנות חדשות המתוכננות לשוק אנרגיית הרוח יצמצמו בצורה דרסטית את אפשרויות המימון של חוות רוח. גורמים בכירים המייצגים את סאנטאנדר, לה קאיקסה, באנקיה ובאנסטו נפגשו עם מזכיר המדינה לנושאי אנרגיה פבריציו הרננדיז על מנת לבחון את ההשפעות האפשריות של התקנות העומדות לדיון. לדבריהם, החוקים החדשים יצרו מצב בו מימון קונבנציונלי יהיה בלתי אפשרי והבנקים יוכלו לספק עד 20% מהמימון הדרוש עבור כל פרוייקט בלבד.
נכון להיום, יחסי ההשקעה של חוות רוח עומדים על 70-80% השקעה של הבנקים והיתר מהון עצמי של היזמים. לדוגמא, באוגוסט האחרון הוקמו שלוש חוות רוח עם קיבולת משולבת של 132 מגה וואט על ידי אינבסיונז אימפרסיאלס וואפאט SLU. הפרוייקט מומן בעלות של 144 מיליון יורו בפריסה של שמונה עשרה שנה והון עצמי של 49 מיליון יורו. ההלוואה תומחרה ב- 325 נקודות בסיס לחישוב אשראי (BPS) עבור יורו נלווה ויחסי חוב – הון עצמי עמדו על 75:25.
הבעיה ברגולציה המוצעת החדשה היא סביב תעריף הפרימיום המוצע לחוות רוח בספרד. במסגרת השיטה החדשה, אורך התקופה שחוות רוח תהיה זכאית לתעריף פרימיום תהיה 12 שנה במקום 20. בנוסף, חוות רוח יוכלו להינות מתעריף הפרימיום רק משעת הפעילות ה-1500 כל שנה (כלומר – 1500 שעות הפעילות הראשונות יהיו ללא תעריף הפרמיום אלא תמורת חשמל לרשת במחיר הסיטונאי) והתעריף לא יוצמד למדד. מפעילי חוות רוח ספרדיות יוכלו למכור אנרגיה במחיר סיטונאי ולזכות בתעריף הפרימיום, אולם הזכאות לתעריף תינתן רק עם עלות מחיר הסיטונאי והתעריף לא יעלו יחד מעל תקרה של 80 יורו למגה וואט או פחות מ-55 יורו למגה וואט. במילים פשוטות – אם מחיר החשמל הסיטונאי הנמכר לרשת ההולכה הוא 40 יורו למגה וואט ומחיר תעריף הפרמיום הינו 20 יורו למגה וואט, ולאחר עשור עלות מחיר המגה וואט הסיטונאי יורד לפחות מ-35 יורו יחד עם שחיקת המטבע, ישנו מצב סביר שבו השקלול של התעריף יחד עם העלות הסיטונאית יהיו פחות מ-55 יורו ובעצם מפעיל טורבינת הרוח יזכה להכנסה רק ממכירת החשמל במחיר הסיטונאי. בין השורות, הרגולטור מחשב כבר כעת את הגריד פאריטי שיתקים על פי הערכות בחמש עד עשר שנים הקרובות ולא יהיה צורך בתעריף פרימיום והמתקן יחזיר את ההשקעה ממכירת החשמל המיוצר במחיר סיטונאי לחברות ההולכה.
AEE – איגוד אנרגיית הרוח בספרד ציין שאימוץ תקנות אלו יגרום לקיצוץ של 40% מהשתתפות הבנקים במימון חוות רוח החל משנת 2013. הבנקים פסימיים יותר ומאמינים שהתקנות החדשות ידחקו יזמים אל מחוץ לשוק. הפן הבעייתי ביותר בתקנה הוא שתחזית של רווחים ארוכי טווח בעצם אינה יכולה להתקיים – מה שהפך את שוק אנרגיית הרוח לאטרקטיבי עבור משקיעים מוסדיים ושחקנים בשוק התשתיות. המשקיעים לא יבחרו לממן פרוייקטים בעלי טווח החזר משתנה של 12 שנה כשתעריף הפרימיום אינו צמוד למדד ובפועל אינו שומר על הערך של עצמו.
משרד האנרגיה הספרדי ינסה להעביר את התקנה בשלהי נובמבר. המשרד ציין שיעד התקנות בשוק אנרגיית הרוח עומד על 1.4 גיגה וואט לשנה עם יעד של 35 גיגה וואט מיוצרים עד לשנת 2020. קצב גדילה זה איטי בהרבה מקצב הגדילה האדיר שדחף את שוק אנרגיית הרוח להגיע לקיבולת של 20.6 גיגה וואט עד סוף 2010. ארגון ה-AEE טוען שיעד זה אינו בר השגה תחת התקנות החדשות, אשר יביא לאבדן של מקומות עבודה רבים לתעשיית אנרגיית הרוח שגם כך איבדה קרוב לעשרת אלפים עובדים בשנתיים האחרונות.
הספרדים התעוררו לאחר שפשטו את הרגל! זה מה שקורה כאשר אתה מפיק שקל אחד תמורת שלושה שקלים. הכלכלה הפוכה ולופט גישפט! כנרה אין סוף לטומטומיה בעולם הזה.