ידוע כי פוטנציאל החיסכון באנרגיה ברמה הלאומית הוא עצום ואף יכול לייתר הקמת תחנת כוח נוספות בישראל. מערכות לניצול יעיל של אנרגיה חוסכות במישרין הן בזיהום אוויר והן בהוצאות מיותרות על חשמל. בקרים חדשים המבצעים בקרה בצורה סינוסואידלית מאפשרים בקרה ושליטה על המתח שמתקבל מחברת החשמל.
מנהל שיווק ומכירות ישראל בחברת PowerSines: בקרה זה שם המשחק
אורן מורגן, מנהל שיווק ומכירות ישראל בחברת PowerSines. צילום: ארנון מעוז
חברת פאוורסיינס PowerSines (הנדסת הספק לשעבר) מקבוצת שיכון ובינוי פעילה מזה שנים בשוק האנרגיה בישראל וכן בשוק העולמי (אירופה, ארה"ב, דרום אמריקה). החברה תומכת בתכנית האירופאית "אור ירוק", תכנית לנצילות אנרגיה בתאורה בה ארגונים ציבוריים ופרטיים מתחייבים כלפי האיחוד האירופי להפחית את צריכת האנרגיה לתאורה, ובכך להקטין פליטות מזהמות. בעתיד הקרוב צפויה החברה להוציא גם מוצרי חסכון לבתים אשר יוכלו להתחבר למערכת מנייה חכמה (SMART GRID). הצרכן יוכל לדעת בכל רגע את צריכת החשמל בכל יישום בבית ויוכל לבקר ולהסיט עומסים בכל רגע נתון.
כתב תשתיות ראיין את אורן מורגן, מנהל שיווק ומכירת ישראל בחברת PowerSines.
מה בדיוק הטכנולוגיה שאתם מייצרים בתחום ההתייעלות האנרגטית?
"אנחנו מדברים על טכנולוגיה שנקראת שליטה על המתח בצורה סינוסואידלית, כלומר אנחנו מבקרים את המתח שמסופק מחברת החשמל לצרכן עצמו (העומס), ואנחנו מבצעים זאת בצורה סינוסואידלית, לא חותכים את הגל אלא נשמר גל סינוס נקי. כתוצאה מכך מנוצלת יתרת המתח שקיימת ברשת, בין המתח המסופק לבין המתח שאמור להיות מסופק לעומס."
האם מדובר על טכנולוגיית Smart Grid?
"לא מדובר ב-Smart Grid זה תחום קצת אחר .Smart Grid אמור להתחבר בעתיד למוצרים אחרים שאנחנו הולכים להוציא לשוק בטווח החצי שנה הקרובה. בתחום מוצרי החיסכון לבתים יתבצע החיבור ל-Smart Grid לשליטה מרחוק. הצרכן יוכל לדעת בכל רגע את צריכת החשמל בכל יישום בבית, יוכל לבקר אותה ויוכל גם להסיט עומסים. אך פה מדובר על חזון לעתיד.
כרגע מדובר על שלושה מוצרים. מוצר לתחום התאורה, מוצר לתחום ההספק הכללי (General Load), קרי אתרים או מתקנים בהם תמהיל העומסים יכול לנוע בין מקררים, מקפיאים, מיזוג, תאורה וכו'. ומוצר שלישי שמתאים לתעשייה כבדה יותר, זה מכשיר שיודע לחסוך אנרגיה על מנועים תעשייתיים, קרי דרגנועים, מסועים מגרסות וכו'."
ניתן לומר שקהל היעד שלכם מבוזר בין מוסדי לתעשייתי.
"קהל היעד שלנו, אפשר להגיד, מורכב כמעט מכל הסגמנטים המתאימים לפתרונות שלנו. בין אם זה מוניציפלי ובין אם זה חניונים, בתי חולים, בתי מלון, בתי אבות, רשתות קמעונאיות מתחום המזון, קניונים ותחנות דלק. כמעט בכל תחום אנחנו יודעים לתת פתרון. אנחנו יודעים לאפיין את הצרכים של הלקוח ולהתאים לו את הפתרון – אחד משלושת המוצרים. אם זאת תהיה רשת קמעונאית מתחום המזון, אני אשים לה מכשיר כללי על המפסק הראשי שיודע לחסוך כ-15% מסך המתקן, על המקפיאים, על המקררים, על המיזוג, על התאורה. אם זה יהיה בניין משרדים נוכל לשים מוצרים בתחום התאורה, בקרים לחיסכון בתאורה."
כפי שניתן להבין הבקרה היא מרכז ההוויה של המוצר שלכם.
"נכון. הבקרה היא של המתח שמסופק מחברת החשמל. הבקר מבקר את המתח הזה, מספק את נקודת העבודה האופטימלית של העומס, קרי המנורה, המזגן או המקרר. ברגע שהוא מקבל את נקודת העבודה האופטימלית שלו, הדלתא בין נקודת העבודה לבין המתח שמסופק ברשת מתפרשת כחיסכון. החיסכון יכול לנוע בתאורה 25-30%, ובהספק כללי 15%."
זה קשור להנדסה תהליכית? האם המערכת מודדת כל הזמן את ההספקים תוך כדי תנועה ונותנת הוראות למערכת איך לפעול?
"כן. הבקר מודד כל הזמן ע"י מיקרופרוססור את מתח הכניסה של הרשת. מתח הכניסה משתנה בחברת החשמל מהבוקר לערב. בבוקר המתח יותר נמוך ובערב המתח יותר גבוה. כתלות של מתח הכניסה אנחנו מספקים מתח כניסה אופטימלי קבוע, כך שהדלתא נשמרת ואף גדלה במהלך היום כתוצאה משעות הפעילות במהלך היום."