הוועדה קבעה בהחלטתה כי אין צורך למצות את פוטנציאל הקולטים על הגגות לפני שמאשרים הקמת חוות קרקעיות.
נצחון נוסף לקרקעות: הוועדה המחוזית לתכנון ובניה דחתה ההתנגדויות ואישרה את הקמת חווה סולארית בקיבוצי הנגב
הוועדה המחוזית לתכנון ובניה במחוז דרום הסירה בשבוע שעבר עוד מכשול מהותי בדרך להקמת חוות של קולטים סולארים, פוטו-וולטאים, בקיבוצים בנגב. הוועדה דחתה את ההתנגדויות שהוגשו במטרה למנוע את המתקנים. בהחלטה מהותית בתחום האנרגיה המתפתחת, ובייחוד לאישור הליכי התכנון והבנייה של מתקנים פוטו-וולטאים קרקעיים, הוועדה קבעה כי אין צורך למצות את פוטנציאל הקמת הקולטים על גגות מבנים בקיבוצים, וכי ניתן במקביל לאשר את הקמת חוות קולטים קרקעיות.
על פי תכנית שהגישו הקיבוצים גבולות, סמר ומפלסים, בשיתוף חברת דלקיה, חברת בת של תאגיד "ואוליה" העולמי, הקיבוצים תכננו להקים בשטחם חוות של קולטים פוטו-וולטאים. אולם, חברת SBY בע"מ העוסקת בהתקנת קולטים פוטו-וולטאים על גגות הגישה לוועדה התנגדויות לבקשה. לטענתה, הקמת מתקנים קרקעיים תפגע בתחרות בתחום ובמכסות לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת אותן היא יכולה להשיג. בשל כך, החברה הגישה התנגדויות לכל אחת מהבקשות שהוגשו ע"י הקיבוצים הללו. החברה טענה כי על פי התמ"א לאישור מתקנים פוטו וולטאים (10/ד/10) יש למצות את כל הפתרונות לייצור חשמל על הגגות, ורק לאחר מכן לאפשר פתרונות חלופיים על הקרקע.
בהחלטה שהתקבלה, הוועדה המחוזית החליטה לדחות את טענות החברה בטענה כי הפרשנות שלה לתמ"א "אינה הגיונית ואינה מתיישבת עם עקרונות התכנון". הוועדה קבעה כי העדפת מתקנים על הגגות רלוונטית רק בשטחים המיועדים לבינוי, ואילו הקמת מתקנים קרקעיים בשטחים חקלאיים פתוחים אינה פוגעת בתוכניות עתידיות.
הועדה המחוזית הדגישה כי: "תמ"א 10/ד/10 נועדה לאפשר מגוון רחב של פתרונות לייצור חשמל באנרגיה מתחדשת (באמצעות תאים פוטו-וולטאים), מתוך רצון לקדם פתרון זה, על פני דרכי ייצור חשמל אחרות". הוועדה אף קבעה כי בחינת החלופות שעל הוועדה לשקול הינן בראי החלופות בנות הביצוע בגדר תחומי אותו יישוב שהגיש את התוכניות, ואין מקום לבחון חלופות בראי של כל תחום השיפוט עליו חולשת הועדה. הקיבוצים גבולות, סמר ומפלסים, וחברת דלקיה יוצגו בדיון באמצעות עוה"ד ניר קהת, אוהד מימון והדר גונן-גרץ ממשרד פרופ' יובל לוי ושות'.