במהלך יום העיון בנושא הסבה לגז טבעי שנערך הבוקר בסינמטק ת"א הרצה מר ארנון רונד, מנכ"ל הלוי דוויק על עקרונות משק הגז טבעי בישראל.
יום עיון בנושא הסבה לגז טבעי בתעשייה: הרצאתו של ארנון רונד – מנכ"ל הלוי דוויק
ארנון רונד – מנכ"ל הלוי דוויק בהרצאתו ביום העיון: "הסבה לגז טבעי בתעשייה" – צילום: גונן גלין
במהלך יום העיון בנושא הסבה לגז טבעי שנערך הבוקר בסינמטק ת"א הרצה מר ארנון רונד, מנכ"ל הלוי דוויק על עקרונות משק הגז טבעי בישראל.
הגז הטבעי, יתרונותיו מבנה המשק ומחירים ואיך מחשבים את החסכון שנוצר.
רונד החל את ההרצאה בהסבר על הגז כמקור אנרגיה והעובדה שהואו מוצר אשר מחירו נקבע בעיקר לפי אזורים גיאוגרפיים שונים ופחות במישור הגלובלי. בהמשך פורטו יתרונות בולטים, העובדה שהגז הטבעי נקי יותר מכל הדלקים האחרים ופולט פחות חלקיקים מזהמים ופחות גזי חממה, וכן שהגז הטבעי זול יותר ממרבית הדלקים האחרים. רונד ציין שהגז הטבעי נחשב לדלק יעיל במיוחד אשר נצילותו גבוהה, בעיקר כאשר ייצור החשמל נעשה במערכות קוגנרציה ומחזור משולב, בהן מגיעה נצילותו לכדי 90%.
רונד הזכיר שרשות הגז הטבעי הוקמה מכוח חוק משק הגז הטבעי והיא האחראית על הבטיחות והפעילות של משק הגז הטבעי כמשק מודרני, מעניקה רישיונות ומפקחת על בעלי הרישיון בנוסף לקביעת תעריפים ואמות מידה.
עקרונות משק הגז הטבעי בישראל
רונד פירט מהם עקרונות משק הגז הטבעי בישראל, בהם עקרון ה"גישה החופשית" ( Open Access ) – עיקרון שנועד ליצור מערך שיווקי המבוסס על תחרות.
מקורות הגז הטבעי בישראל
רונד פירט את מקורות אספקת גז טבעי הפעילים:
1. מאגר ים-תטיס (מארי- B): מאגר בסמוך לחופי אשקלון. צפוי להתכלות ב –2013 .
2. EMG – גז טבעי ממצרים העובר בצינורות מאל-עריש.
חלוקה נוכחית: כ– 65% מהגז הטבעי בישראל מגיע מים-תטיס והשאר ממצרים.
מקורות אספקת גז טבעי עתידיים:
1. תמר– מאגר הנמצא כ– 90 ק"מ מחופי ישראל. צפוי להיות פעיל ב– 2013 .
.2 ייבוא גז טבעי נוזלי (גט"ן) על גבי אניות.
לפי הערכתו הגז הטבעי לחופי המדינה אמור להספיק לצריכה של 30 שנה לפחות.
הגז הטבעי מהמאגר ועד לצרכן
לדברי רונד,ספקי הגז מעבירים אותו מהמאגרים לבעל רשיון להולכה, חברת נתיבי גז טבעי (נתג"ז), שהיא מונופול ממשלתי להולכת הגז, זה העורק הראשי שדרכו עובר הגז מהחוף ולאורך המדינה. הוא ציין שתי אופציות להתחברות: להתחבר ישירות, או להתחבר דרך בעלי הרשיונות.
רונד פרט את מפת חלוקת הגז הארץ, בהן חולקה הארץ לשישה אזורים גיאוגרפיים ובכל אחד מהם נבחר בעל רישיון חלוקה בהליך מכרזי. בנגב ובמרכז נבחרו בעלי רישיונות ומתקיים הליך מכרזי למתן רישיון בדרום. רונד ציין גם שבמהלך השנה יפורסמו מכרזים לאזור הצפון.
מחירי הגז הטבעי לצרכן
רונד הסביר כי העלויות לצרכן הסופי נגזרות ממחיר הגז הטבעי ועמלת שיווק. מחיר הגז הטבעי הוא מחיר המשולם לספק גז עבור הגז שנרכש ממנו. המחיר נקבע לפי תנאי השוק ואינו מפוקח. המחיר לפי רונד נקבע לפי מיליון BTU שהיא כמות אנרגיה המופקת מכ – 27.5 מ"ק גז טבעי או מ – 26 ליטר סולר, או מ – 23.7 ק"ג מזוט, או מ – 20.4 ק"ג גפ"מ.
רונד הסביר כי הכדאיות לצריכה של גז טבעי היא גם עבור צרכן קטן יחסית אשר גם הוא יכול לחסוך שליש לעומת סולר, ופחות מחצי לעומת גפם. תיאור המעבר לשימוש בגז טבעי שולב בתיאור העלויות השונות. עלויות הסבת המערכת – הסבה הנדסית/ייעוץ ותכנון/אישורים/מתקנים. עלויות תחזוקה, תפעול ובטיחות וכן שקיימות עלויות נוספות שיוזכרו במצגת ההנדסית.