יוג'ין קנדל: "אני אופטימי לגבי יעדי הממשלה בתחום ההתייעלות אנרגטית"
כנס "חשמל ברשת- בין אנרגיה מתחדשת להתייעלות אנרגטית" של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה נערך היום במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב.
את הכנס פתחו נאומים של יוג'ין קנדל – ראש המועצה הלאומית לכלכלה, אורי פז – מנכ"ל בנק ירושלים ועמיר מקוב – יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה. לאחריהם נערכו מספר פאנלים והרצאות על ההיבטים השונים של תהליך ההתייעלות האנרגטית.
יוג'ין קנדל אמר בנאומו כי צריך להיות עקביים בשאיפה למציאת מקורות אלטרנטיביים, שיהיו פחות מזהמים או תלויים במדינות שאינן ידידותיות לישראל. קנדל כינה בנאומו את תכניתו של רה"מ להורדת התלות בנפט "אור לגויים", וציין כי מדינות, דוגמת אלו שבאפריקה התלויות בנפט, לא יוכלו בעתיד לעמוד במחירי הנפט והדבר יוביל להגירה ולרעב.
ביחס ליעדי ההתייעלות האנרגטית אמר קנדל: "הממשלה הנוכחית הציבה יעדי התייעלות אנרגטית. אני אופטימי וחושב שנגיע לתוצאות טובות". לגבי היעדים הממשלה שהציבה הממשלה בתחום ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות – 10% עד לשנת 2020 אמר קנדל: "אנחנו עוד לא שם, אבל כדאי לזכור שישראל היתה מחלוצי התחום, עם דודי השמש. לאורך השנים ייצרנו יותר חשמל מהשמש מאשר גרמניה. דודי השמש אחראיים ל-4 אחוזים מכלל ייצור החשמל וזה לא מעט".
עמיר מקוב – יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה התייחס בראיון לתשתיות לחשיבות הכנס שארגן המכון: "זו הפעם השנייה שהכנס מתנהל. תחום ההתייעלות האנרגטית הוא החשוב ביותר בסקטור של האנרגיה, מפני שזה האמצעי היעיל ביותר להפחית את תצרוכת החשמל, והעלות של חסכון יחידת חשמל היא כרבע מעלות הייצור של חשמל חדש, ולכן זהו התחום הכי נכון מבחינת עלות-תועלת באנרגיה, ולכן צריך להתרכז בו. נדרשת בו רגולציה, חקיקה, מתן תמריצים. הדברים נמצאים בידי הממשלה, ואנחנו עדיין בתחילת הדרך. אני מאמין שהתחום הזה יהיה מוביל בהמשך, מפני שעדיין לא נוצרה מתכונת נכונה, ורק עכשיו אנחנו רואים את משרד התשתיות מתחיל לדבר על תמריצים לחסכון באנרגיה".