המתקן הסולארי שאושר הוא פרויקט משותף של משפחת תראבין וחברת ערבה פאוור לבניית שדות סולאריים בשטח כולל של 150 דונם וביכולת ייצור של 8 מגה-וואט
אישור ראשון לפרויקט סולארי בקהילה הבדואית
מימין: סלמאן אבו קרינאת, מוסא תראבין ומייסד ונשיא ערבה פאוור, יוסף אברמוביץ, בסיור בשדה הסולארי קטורה סאן – צילום: יח"צ
הועדה המחוזית לתכנון ולבניה מחוז דרום של משרד הפנים החליטה הבוקר (11.9) על אישורה של תוכנית למתקן פוטו-וולטאי הצמוד לישוב תראבין שבמועצה האזורית אבו בסמה. זהו האישור הראשון המוענק לתוכנית למתקן פוטו-וולטאי במגזר הבדואי. המתקן הוא פרויקט משותף בין משפחת תראבין לחברת ערבה פאוור. המתקנים הסולאריים מתוכננים להבנות על קרקע בבעלות פרטית, המוגדרת כקרקע חקלאית וצמודה לתחום הישוב תראבין. עלות ההשקעה בהקמת המתקן הוא כ-30 מיליון דולר.
ערבה פאוור חתמה לפני כשנה על חוזה עם משפחת תראבין לבניית שדות סולאריים בשטח של 150 דונם בעלי יכולת ייצור של 8 מגה וואט. החוזה היווה את הכניסה הראשונה של חברה ליצור חשמל סולארי לשטחים בבעלות האוכלוסייה הבדואית בנגב. בשנה האחרונה נחתמו התקשרויות עם 5 משפחות בדואיות להקמת פרויקטים סולאריים, המגיעים לסך של 540 דונמים ועתידים לספק חשמל בהיקף ייצור של 31 מגה-וואט.
יוסף אברמוביץ, נשיא ערבה פאוור אמר: "ראשי כל היישובים הבדואיים תומכים בפיתוח של תעשיה סולארית. אולם אם הממשלה לא תדאג למכסה משמעותית, כזו שתהיה אך ורק לשדות סולאריים בדואיים, יתקשו הבדואים לקחת חלק אמיתי בתעשייה שכן הם נמצאים בעמדה נחותה בהשוואה לבעלי קרקעות ויזמים אחרים".
ג'ון כהן, מנכ"ל ערבה פאוור: "בפני ממשלת ישראל עומדת הזדמנות היסטורית להיטיב עם אחת האוכלוסיות המקופחות בישראל. הקהילה הזאת יכולה להפוך לספק חשוב ומשמעותי של אנרגיה סולארית במדינת ישראל. מדובר בהשקעה כלכלית וחברתית, שתקדם את האוכלוסייה הבדואית ואת הנגב. אני גאה בכך שערבה פאוור מביאה חלוציות ליזמות מתוך אמונה שהצדק החברתי מגיע גם מהצד העסקי כלכלי".
יזמות בתחום הסולארי יכולה וצריכה לשמש זרז להליך הפשרה על תביעות בעלות, אתו מתמודדת ועדת גולדברג. ועדת גולדברג וצוות היישום במשרד ראש הממשלה הגישו לממשלה את המלצותיהם השנה במטרה להגיע לתשובה צודקת ויעילה לקונפליקט סביב קרקעות הבדואים. ההמלצות נדונו לראשונה בישיבת הממשלה שהתקיימה בתאריך 4 בספטמבר 2011.
חלק מהמלצות כוללות פשרה לפיה הממשלה והבדואים יגיעו להסכמה לגבי אחוז מסוים של הקרקעות במחלוקת שיועברו לבעלות הבדואים, ובתמורה הבדואים ישימו קץ לסכסוך הקרקעי עם המדינה. קרקעות תמורה אלו הינם פוטנציאל לפיתוח כלכלי ועסקי לבדואים. אין ספק שיזמות בתחום הסולארי עשויה להאיץ את תהליך הפשרות בסכסוך הקרקעי ולהפוך את קרקעות התמורה שיועברו לבדואים למקורות פרנסה ותעסוקה לקהילה הבדואית במקביל ליצירת אנרגיה סולארית בהיקפים משמעותיים.
חאג' מוסא תראבין: "ברצוני להודות לכל העוסקים במלאכה ואשר הובילו לפרויקט זה, ותודה מיוחדת לוועדת תכנון מחוז דרום באר שבע. אני שמח שיש אנשים שדואגים ועוזרים לחברה הבדואית, בשיפור רמת החיים: הן ברמה כלכלית, והן מבחינת מגוון מקורות פרנסה. אני פונה בבקשה לזרז את הענקת רישיון יצור החשמל (מאנרגיה חלופית) ע"מ להקים את הפרויקט".
פשוט חלם
עם אנרגיה טובה אפשר להיות אחים לחיים טובים ועסקים!!!