נציגי מיקרוסול – יצרנית תאים פוטו-וולטאים מאיחוד האמירויות, מספרים בראיון בלעדי לתשתיות על הניצנים הראשונים של התעשייה הסולארית באזור שבו הנפט מהווה עדיין את הבסיס הכלכלי.
PVSEC 2011 – גם במפרץ הפרסי מתחילים להכיר בחשיבות האנרגיה הסולארית
בארץ הקודש אנחנו יודעים מעט מאוד על העולם הערבי, עוד פחות ידוע על שוק האנרגיה המתחדשת. לכן כשבמקרה נקראת בדרכינו האפשרות ללמוד משהו ולהיחשף לשוק הנ"ל, אנחנו לוקחים אותה בשתי ידיים. במסגרת תערוכת PVSEC פגשנו את ראבי סולמיאג'ולו, מנהל התמיכה הטכנית של מיקרוסול שסיפר קצת על השוק הערבי ואזור המפרץ הפרסי והרבה על מיקרוסול.
לדברי סולמיאג'ולו, מיקרוסול החלה לייצר בשנת 2003 תאים סולאריים (solar cells) בפוג'אירה הנמצאת כ-120 ק"מ מדובאי. "בתחילת דרכנו, ייצרנו קרוב ל-30 מגה-וואט, והיום החברה מייצרת כ-150 מגה-וואט לשנה של תאי מונוקריסטליין". כעת החברה מוסיפה עוד כ-50 מגה-וואט לפס הייצור שלה עבור קו נוסף שמתוכנן להיות בטכנולוגיית מולטיקריסטליין. רוב הייצור שלנו מגיע לאירופה וקרוב ל-20-30% מוצאים את עצמם בהודו.
הקשר עם הודו מאוד הדוק. התאים המגיעים להודו שם מיוצרים הפאנלים הפוטו-וולטאיים על ידי חברה אחות המייצרת מהתאים של מיקרוסול מודולים תחת שמה, וכן מודולים תחת השם של מיקרוסול – מעין OEM. מעבר לכך, המפיצים הם הודים ששותפים במותג מיקרוסול בהודו, ולדברי סולמיאג'ולו "הם מייצרים פאנלים תחת שני מותגים שונים, אחד עבורם ואחד עבורינו".
כמובן שאי אפשר בלי לשאול על תחום האנרגיה המתחדשת באמירויות ובמדינות ערב. לטענת סולמיאג'ולו עוד רחוק היום שבו יהיו תעריפים בכל העולם הערבי, אבל לדבריו: "חייבים להתייחס לקטאר ולסעודיה. שתי מדינות שכן מתעניינות בתחום ומתחילות לפעול. יש בדיקות והתחלה של מבחני עמידות, שאני מקווה שיבשילו לכדי קביעת סטנדרטים. גם שם צריך שהמודול יתפקד 25 שנה. ברגע שיהיו סטנדרטים, ולא רחוק היום הזה, אני מאמין שהשוק יתחיל לזוז".
יש לא מעט מתקינים באמירויות אבל אין תעריף, וההתקנות ברובן מתבצעות בפריפריה או במדינות צד שלישי. כדברי סולמיאג'ולו "יש מתעניינים בנושא שקונים מאיתנו פאנלים, שמיוצרים תחת השם שלנו בהודו ומתקינים לעצמם מערכת, אבל בשלב זה הכל כמעט מיועד ל-off grid. מרבית הלקוחות המקומיים שלנו משווקים את הפאנלים למדינות אפריקה השונות".
ממשלת ערב הסעודית הודיעה לאחרונה על הקצבת 3 מיליארד דולר לתכנית עבור הקמתם של מפעלים לייצור פאנלים סולאריים, מתוך מטרה לעודד את התעשייה והתעסוקה במדינה. כחלק מהתכנית הגדירה סעודיה יעדים מסוימים להקמת שדות סולאריים (שטח הרי לא חסר בממלכה המדברית), ושר הנפט עלי אל-נעימי אף הכריז כי בטווח הרחוק סעודיה מתכוונת לייצר את כל החשמל שלה באמצעות אנרגיה סולארית. למרות הדברים, גורמים שבחרו שלא להיחשף מתוך מנהל האנרגיה בממלכה חוששים, כי עדיין רחוק היום שבו התכנית הממשלתית לאנרגיה סולארית תיושם.
" האמת היא שבינתיים", מציין סולמיאג'ולו בעצב, "שילוב של חוסר מודעות מצד אחד, ונפט מצד שני מונעים מהמדינות שטופות השמש הללו לפתח תשתית סולארית משמעותית, אנחנו רק בתחילת הדרך".