מציאת עתודות גז טבעי בחופי ישראל מחזקים את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל במקור אנרגיה חדש ומהווים דחיפה נוספת למהפכה שעובר משק האנרגיה בישראל. הודות לכניסת הגז הטבעי לישראל עוברים עשרות מפעלים משימוש במקורות אנרגיה מזהמים כגון: סולר, מזוט וגפ"מ לשימוש בגז טבעי, שהינו זול יותר, נקי יותר ועדיין בעל רמת נצילות גבוהה.
הגז הטבעי – מקור האנרגיה החדש של ישראל
מאת: ארנון רונד
מציאת עתודות גז טבעי בחופי ישראל מחזקים את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל במקור אנרגיה חדש ומהווים דחיפה נוספת למהפכה שעובר משק האנרגיה בישראל. הודות לכניסת הגז הטבעי לישראל עוברים עשרות מפעלים משימוש במקורות אנרגיה מזהמים כגון: סולר, מזוט וגפ"מ לשימוש בגז טבעי, שהינו זול יותר, נקי יותר ועדיין בעל רמת נצילות גבוהה.
התגליות האחרונות בתחום הגז הטבעי מבטיחות אספקה שוטפת של גז טבעי למשק הישראלי במשך ארבעת העשורים הקרובים לפחות. מרבית הצרכנים הגדולים ובראשם חברת החשמל לישראל כבר צורכים גז טבעי ומשתמשים בו כמקור אנרגיה התופס נתח נרחב יותר ויותר בתמהיל הדלקים ליצירת אנרגיה. הזרמת הגז הטבעי אל צרכנים קטנים יותר עומדת בפתח. בפני כל צרכן עומדת שאלת הכדאיות של הסבת המערכת לגז הטבעי. שאלה זו הינה כלכלית במהותה, אולם מבט קדימה אל התחזיות לשימושי האנרגיה ויכולת הניצול של האנרגיה הראשונית, אשר ככל שהיא גבוהה כך היא גורמת לחסכון גדול יותר. וכן, המגמות העולמיות בנושאי סביבה הינן חלק מהשיקולים בקבלת ההחלטה האם לעבור לשימוש בגז טבעי.
כיום, חברת החשמל בישראל מייצרת 40% מהחשמל באמצעות גז טבעי, אחוז אשר עשוי לגדול בתוך מספר שנים עד ל – 60%. לא רק יצרני החשמל והמפעלים הגדולים במשק ייהנו מהמהפכה האנרגטית, תשתית הגז הטבעי שתפרס ברחבי המדינה תביא את הבשורה גם למפעלים הקטנים והבינוניים ובאזורים מסוימים אף לצרכנים הביתיים, בדגש על אזורים קרים ושכונות חדשות.
חיבור צרכני חשמל למערכת החלוקה
במסגרת קידום פיתוח משק הגז הטבעי, פועלת רשות הגז הטבעי במשרד התשתיות להקמת מערכת חלוקה – רשתות חלוקה אזוריות שמטרתן לספק גז טבעי לאותם צרכנים שלא מקבלים את הגז ישירות דרך מערכת ההולכה של נתג"ז (חברת נתיבי גז טבעי לישראל בע"מ). מערכות החלוקה יוליכו את הגז הטבעי מרשת ההולכה הארצית לצרכנים קטנים יותר בתעשייה – מפעלי תעשייה, בתי מלון, בתי חולים וכאמור, במקרים מסוימים גם לצרכנים ביתיים.
באמצעות מכרזים שמנהלת רשות הגז הטבעי, נבחרו שלושה זכיינים לפריסת רשת החלוקה באזורי הנגב, הדרום והמרכז ובימים אלו מסתיימים גם המכרזים לאזורי הצפון.
רשת ההולכה שנפרסה על-ידי חברת נתג"ז מחברת באופן ישיר את צרכני הגז הגדולים- חברת חשמל, בתי הזיקוק, מפעלי ים המלח, מפעל נייר חדרה ועוד. רשת החלוקה עצמה אינה מוגבלת לצרכנים מגודל מסוים ומטה ואף היא רשאית לחבר אליה צרכנים גדולים מאד, אשר מותרים בחיבור למערכת ההולכה. כמובן, שעל הצרכנים עצמם לא חלות מגבלות והם רשאים לבחור האם להתחבר לרשת חלוקה, או, במידה והם גדולים מספיק ומערכת ההולכה קרובה אליהם דיו, להתחבר למערכת ההולכה.
כדאיות המעבר לשימוש בגז טבעי
בדיקות כדאיות כלכליות שבוצעו על-ידינו למספר רב של מפעלים העלו שבמרבית המקרים החזרי ההשקעה בגין הסבת המפעל מסולר או גפ"מ לשימוש בגז טבעי הינה כדאית ביותר והחזר ההשקעה נע בטווח של שנתיים עד ארבע שנים. כמובן שיש לבחון כל מקרה לגופו על בסיס מספר פרמטרים.
א. עלות הסבת המערכת למערכת המופעלת על גז טבעי. עלות זו מושפעת אף מההחלטה האם להסב למערכת המבוססת אך ורק על גז טבעי, במקום המערכת הקיימת, או לחלופין הסבת המערכת למערכת דואלית כך שניתן להשתמש בגז טבעי, בנוסף לדלק עליו היא מבוססת כיום. באופן זה, במידה ובעתיד יאמירו מחירי הגז הטבעי אל מעל מחירי הדלק הנוכחי יהיה אפשרי להשתמש בדלק הזול יותר.
ב. משך הסבת המערכת והתלות בגורמים חיצוניים.
ג. עלויות בטיחות הכרוכות במשאבים אנושיים וטכניים, הנדרשים לצורך עמידה בתקני הבטיחות.
ד. תהליכים סטטוטוריים הקשורים להסבת מערכת לעבודה בגז טבעי.
ה. עלויות תחזוקת המערכת בהשוואה לעלויות תחזוקה של מקור האנרגיה שנמצא בשימוש כיום.
היתרונות הנובעים משימוש בגז הטבעי:
א. מחירי הגז הטבעי נמוכים לעומת מחירי דלקים אחרים. מחירי הסולר והגפ"מ גבוהים פי שנים או שלושה ממחיר הגז הטבעי (בהשוואה של ערכים אנרגטיים).
ב. בשימוש בגז טבעי אין צורך במכלי אחסון, בעוד שבסולר וגפ"מ קיים צורך זה. היתרון הוא הן בהיבט בטיחותי והן בהיבט של נפח מקום הנדרש למכלים אלו.
ג. מערכות גז טבעי פולטות פחות מזהמים לסביבה, מה שמשתלב עם המגמה העולמית ומגמת המשרד להגנת הסביבה המחמיר את התקינה עם השנים.
ד. משרד התמ"ת בשיתוף משרד התשתיות מעניק סובסידיה לצרכנים שיסבו את מפעליהם לשימוש בגז טבעי.
קוגנרציה
שיקול נוסף אותו יש לבצע בבחינת הכדאיות למעבר לשימוש בגז טבעי הוא בנושא קוגנרציה. קוגנרציה היא טכנולוגיה המציעה אינטגרציה בין צריכת חשמל לצריכת דלקים. המיזוג ביניהם לתהליך אחד דו-תכליתי מאפשר ניצול עודפי חום שאילולא זאת היו מתנדפים לחלל האוויר ללא שנעשה בהם שימוש. החשמל המיוצר במערכת קוגנרציה משמש לכיסוי הצריכה העצמית של הצרכן, כולה או חלקה, ואם ישנם שיירים הם נמכרים לחברת החשמל לצורך אספקה לרשת הארצית.
יתרונות המעבר לקוגנרציה:
א. הנצילות הכללית מסך הדלק המתקבלת בתהליך הקוגנרציה גבוהה ונעה בין 65% ל- 85%. בתהליך חד-תכליתי לייצור חשמל נעה הנצילות בין 20% ל- 40%, בעוד שבמערכת מחזור משולב המבוססת על גז טבעי הנצילות מגיעה לכ- 55%.
ב. העלות הכוללת להפקת חשמל וחום במערכת קוגנרציה נמוכה מסכום עלויות הייצור של אותן כמויות אנרגיה בשני תהליכים נפרדים.
הליך העבודה המומלץ למפעלים השוקלים הסבה לגז טבעי
• מיפוי מאזן אנרגיה – מהם צרכי האנרגיה של המפעל
• הערכת תחום לחצי העבודה
• אומדן עלויות השקעה: תכנון ורישוי, הקמה, חיבור, הכשרת שטל
• אומדן הוצאות שוטפות – תחזוקה, דלקים, כוח אדם
• יצירת קשר מול גורמי הרגולציה השונים – משרד הפנים, רשות הגז הטבעי.
• פגישה עם זכיין החלוקה באישור המפעל
• פגישות ומו"מ מול חברות השיווק לגז טבעי
• חישובי כדאיות כלכלית בהתבסס על הממצאים שהתקבלו מהבדיקות הנ"ל
• לוחות זמנים – פריסת רשת החלוקה באזור המפעל, תקופת הקמה
• תכנון הפרויקט וחלוקת משימות
הכותב הוא מנכ"ל חברת הלוי דוויק ייעוץ כלכלי המתמחה בייעוץ כלכלי אסטרטגי בתחומי האנרגיה
המאמר התפרסם לראשונה במגזין "תשתיות סביבה ואנרגיה" מגזין 06 מאי – יוני 2011
הסבר ממצה ומועיל אך השימוש במינוח קוגנרציה מחייב הסבר נוסף ופחות טכני. ניכר כי הכותב הינו יועץ בתחומי אנרגיה ופרסום זה יכול לשמש לו מקור לפניות של לקוחות, להבא יש להביא בחשבון את קהל המטרה שעשוי להיות לא תמיד לקוח פוטנציאלי.