מליאת רשות החשמל אישרה אמש שילוב של כ-160 מגה-וואט במתקני ביו –גז ו-460 מגה-וואט למתקני סולר-תרמי, כחלק מההסדרות לכניסת אנרגיות מתחדשות סולאריות למשק הישראלי על-פי החלטת הממשלה האחרונה.
אושרה ההסדרה לשילוב מתקני ביו-גז וסולר-תרמי
מליאת רשות החשמל השלימה ההסדרות לכניסת אנרגיות מתחדשות סולאריות למשק הישראלי על-פי החלטת הממשלה האחרונה, לקידום ועידוד השימוש באנרגיות מתחדשות, ובכלל זה קביעת תעריפים למתקנים גדולים לייצור חשמל באמצעות טכנולוגיה סולר תרמית (לפחות 200 מגה-וואט) ומפסולת אורגנית (זבל עירוני ותעשיתי), העושה שימוש בטכנולוגיה אנאירובית (160 מגה-וואט). בכך נפתחת הדרך בפני היזמות לקבל רישיונות ולהקים תחנות לייצור חשמל מאנרגיה ירוקה.
החלטה זו היא אבן דרך משמעותית בעבודת הרשות לקידום ועידוד השימוש באנרגיות מתחדשות, במסגרת השגת יעדי הממשלה והחלטותיה, ובכלל זה קביעת תעריפים למתקנים בטכנולוגיה סולארית. רשות החשמל העניקה עד כה רישיונות מותנים לייצור חשמל (והיתרים ל-PV קטן) באנרגיה מתחדשת בהיקף של 686 מגה-וואט.
ההסדרה למתקנים לטיפול בפסולת אורגנית תאפשר צמצום של הטמנת פסולת באתרי פסולת ובכך לצמצם את הפגיעה בזיהום הקרקע. הסדרה זו תאפשר, בשילוב התמיכות של המשרד להגנת הסביבה, להקים מפעלים שיטפלו בפסולת האורגנית, כך שהתוצרים הנלווים יהיו "חשמל ירוק" וקומפוסט לשימוש חקלאי.
נכון להיום פועלים מספר מצומצם של מתקנים בטכנולוגיה אנאירובית בהיקף של כ-10 מגה-וואט, והרשות צופה כי הסדרה זו תביא לגידול משמעותי בהקמה של מתקנים לטיפול בפסולת. ההסדרה מאפשרת הקמת המתקנים בסמוך לערים הגדולות ובאזורי תעשיה כך ששינוע הפסולת יצטמצם משמעותית ביחס לאתרי ההטמנה הפועלים כיום.
בנוסף, ובהמשך להחלטת הממשלה אישרה הרשות את ההסדרה לטובת שילוב מתקנים סולאר-תרמיים ברשת ההולכה, הסדרה זו תאפשר שילוב של כ-460 מגוואט במהלך 6 השנים הבאות. ההסדרה כוללת תעריף למתקנים בטכנולוגיה סולאר-תרמית והרשות תפרסם עד סוף החודש הבא תעריף לטובת מתקנים סולארים בטכנולוגיה פוטו-וולטאית.
מנתוני הרשות עולה כי, עד היום הוגשו כ-13 בקשות לרישיון סולארי ברשת הולכה להיקף של כ-670 מגוואט, הרשות צופה כי לאחר פרסום ההסדרה תוגשנה בקשות רבות נוספות.
לדברי עודד אגמון ראש אגף ההסדרה ברשות: "הסדרות אלו מאפשרות ליזמות להשתלב בתחום ייצור החשמל המיוצר מאנרגיות מתחדשות, ובכך להשיג את יעדי הממשלה. החלטות אלו פותחות הזדמנויות בפני היזמות בישראל להשתלב בייצור חשמל ירוק, וכערך מוסף גם פותרות בעיות סביבתיות שמקורם בפסולת עירונית ותעשייתית".
שר התשתיות הלאומיות – ד"ר עוזי לנדאו: "מדובר בצעד ראשון וחשוב שישחרר חלק מענף האנרגיות המתחדשות מהשיתוק שממנו סבל בחודשים האחרונים. יחד עם זאת, יש לממש את החלטת ומדיניות הממשלה ככתבה וכלשונה ולהשלים לאלתר את ההסדרות שנותרו כמו הסולארי הגדול והרוח".
פירוט הרישיונות המותנים וההיתרים שהוענקו עד כה ברשות ובחברת החשמל לייצור חשמל באנרגיות מתחדשות:
טכנולוגיה פוטו-וולטאית קטנה: 200 מגה-וואט
טכנולוגיה פוטו-וולטאית בינונית 265 מגה-וואט
טכנולוגיות רוח: 214 מגה-וואט
טכנולוגיות הידרו וביו-גז 7 מגה-וואט
סה"כ: 686 מגה-וואט