תקן החדש הוא הינו בעל 5 דרגות איכות במדרג של כוכב אחד עד חמישה כוכבים לרף האיכותי ביותר. החיסכון הכלכלי הצפוי למשפחה ישראלית בדירת 4 חדרים ממוצעת הבנויה על פי תקן בניה ירוקה צפוי להיות אלפי שקלים בשנה.
המשרד להגנת הסביבה בשיתוף מכון התקנים השיק היום את התקן הישראלי לבנייה ירוקה
התקן החדש הוא הינו בעל 5 דרגות איכות במדרג של כוכב אחד עד חמישה כוכבים לרף האיכותי ביותר. בין הנושאים שיבדקו על מנת לקבל את התו: האם המבנה תוכנן כך שיחסוך בשימוש במים? האם תוכננה הפרדת פסולת בבניין? האם המבנה תוכנן כך שיהיה חסכוני בצריכת אנרגיה? האם נבנה כך שהחומרים ממנו בנוי אינם מזיקים לבריאות הגרים בו ? ועוד.
החיסכון הכלכלי הצפוי למשפחה ישראלית בדירת 4 חדרים ממוצעת הבנויה על פי תקן בניה ירוקה צפוי להיות אלפי שקלים בשנה, זאת במדידה רק של חסכון בחשמל ומים. קיים חיסכון כלכלי נוסף שלא ניתן לכמת בשלב זה, כמו עלייה ברמת החיים והבריאות של המתגוררים בבנייה ירוקה לאור השימוש בחומרים טבעיים ונטולי רעלים.
במחקרים בינלאומיים נמצא כי במבנים ירוקים פיריון העבודה גבוה בעד 34%, עובדים מדווחים על פחות ימי מחלה ושביעות רצון גבוהה יותר במקום העבודה. בנוסף, במבני חינוך ירוקים נמצא כי הישגי התלמידים בהם גבוהים יותר ב 20%.
התקן החדש מורכב מסדרת תקנים המגדירים מהי בנייה ירוקה בישראל וכולל שמונה תחומים: אנרגיה, קרקע, מים, חומרים, בריאות ורווחה, פסולת, תחבורה, ניהול אתר הבנייה וחדשנות. התקן מתייחס לסוגי מבנים שונים: מגורים, משרדים, מוסדות חינוך, תיירות, מוסדות בריאות, מסחר ומבני התקהלות ציבורית והוא חל הן על מבנים חדשים והן על מבנים שעוברים שיפוץ משמעותי.
התקן נכתב על ידי מיטב המומחים בארץ הכוללים נציגים מהאקדמיה, מהסקטור העסקי והמקצועי, נציגי משרדי ממשלה ואנשי תכנון וביצוע בתחומים השונים אליהם מתייחס התקן ובסיוע מומחים בינלאומיים לבנייה ירוקה. מנגנון התקן כולל מערך תמיכה והדרכה להטמעה בשוק הבנייה. מכון התקנים הישראלי פתח קו חם 1-800-646646 המיועד לעוסקים בתחום במטרה לסייע ביישום התקן.
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: "בניין ירוק הוא בניין שטוב וכדאי לחיות בו. הוא איכותי יותר וחסכוני יותר. אני מאמין שקידום השימוש בתקן הבנייה הירוקה ייצור סטנדרט בנייה חדש בישראל. בקרוב כל רוכשי הדירות ידרשו מהקבלנים לעמוד בתקן החדש".
דני גולדשטין, מנכ"ל מכון התקנים: "תקן ישראלי 5281 עומד בחזית התקנים לבנייה ירוקה בעולם וקל ליישום והבנה. התקן הישראלי מרחיב את אפשרויות דירוג' הבניין הירוק' ומוסיף מערכת להערכת מבנים קיימים לשיפוץ וחידוש".
המבנים בישראל אחראים על למעלה מ-60% מצריכת החשמל במשק. בעזרת תכנון נבון ויישום שיטות, טכנולוגיות וחומרים ירוקים בבניה, ניתן לצמצם כ-70% מפסולת הבניין, כ-10% מצריכת המים וכ-30% מצריכת החשמל. בניה ירוקה תצמצם משמעותית את הוצאות החשמל והמים של משקי הבית והתעשיה.
אדם המתגורר בבית או במשרד הבנויים על פי תקן בניה ירוקה נהנה מתכנון המאפשר איכות חיים גבוהה יותר גם במרחב הציבורי, מחוץ לכותלי הדירה או המשרד: שטח פתוח ומגונן בצמחיה חסכנית במים, נגישות לתחבורה ציבורית, מסלולי וחניית אופניים ועוד.
במאה ה-21, מבלה האדם למעלה מ-90% מזמנו בין קירות, ולאיכות פנים המבנה השפעה מכרעת על בריאותו. זיהום האוויר בתוך המבנים עשוי להיות גרוע פי 100 מזיהום האוויר החיצוני ומבנים ירוקים הם מבנים בריאים וטובים יותר.