במהלך תערוכת קלינטק נערך מפגן ייחודי, שארגנו החברות הסולאריות במחאה על מצב התעשיה הסולארית בישראל והסחבת שנוקטת ממשלת ישראל בהקצאת המכסות למערכות הסולאריות. במסגרת מפגן המחאה נותצו פאנלים סולאריים בכניסה לאולם בו התקיימה התערוכה.
מחאה החברות הסולאריות הגיעה גם לקלינטק – פאנלים סולארים נותצו בכניסה לתערוכה
איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל מנתץ פאנל סולארי במהלך מפגן המחאה צילום: גונן גלין
במהלך תערוכת קלינטק נערך מפגן ייחודי, שארגנו החברות הסולאריות במחאה על מצב התעשיה הסולארית בישראל והסחבת שנוקטת ממשלת ישראל בהקצאת המכסות למערכות הסולאריות. במסגרת מפגן המחאה נותצו פאנלים סולאריים בכניסה לאולם בו התקיימה התערוכה.
ביום א' הקרוב עתידה ממשלת ישראל לדון בהצעת מחליטים שתקבע את מדיניות הממשלה למשק האנרגיה המתחדשת לשנים הקרובות. בשנת 2009 קבעה ממשלת ישראל יעדים לייצור חשמל ממקורות מתחדשים של 10 אחוזים מצרכי החשמל לשנת 2020, ויעד ביניים של 5 אחוזים לשנת 2014. כיום מיוצרים רק חצי אחוז מצרכי החשמל ממקורות מתחדשים.
ההצעה שעולה ביום א' לממשה, אותה הכין פרופ' יוג'ין קנדל ראש המועצה הלאומית לכלכלה מבקשת לקבוע מכסה קטנה ביותר של 40 מגה-וואט גגות סולאריים לשנת 2012 ועוד 60 מגה-וואט לשנת 2013. מדובר במכסה שתאפשר הקמה של 800 גגות בלבד בשנת 2012 ועד 1200 גגות בשנת 2012. ההצעה עוצרת את שוק הגגות הבינוניים והמתקנים הבינוניים בכלל, לטובתם לא מאושרת כל מכסת המשך.
עשרות רבות של בתי ספר ומאות רבות של צרכנים עומדים למצוא עצמם בפני שוקת שבורה, ללא מכסות ייצור עד לשנת 2014. סקטור שלם נמצא בסכנת פיטורים, ידע ויכולות שנצברו במשך השנים האחרונות עומדים לרדת לטמיון.
יעדי הייצור שקבעה הממשלה מחייבם הפקת 4000 מגה-וואט של חשמל ממקורות מתחדשים ואולם הממשלה מקדמת תכנית חלקית בלבד (כ1,300 מגה-וואט) אשר מתעלמת מהנעשה בעולם ומן היתרונות לשוק המקומי.
איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל פנה לשר האוצר ד"ר יובל שטייניץ, לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ולשרי הממשלה לאמץ מדיניות ארוכת טווח ומושכלת של החדרת מקורות אנרגיה מתחדשת למשק החשמל של ישראל, כזאת אשר תקבע מכסות שיותאמו למחירים בהם ניתן יהיה לייצר את החשמל החדש, בתקציבים מוגדרים מראש, דבר שיאפשר אופק לתעשייה וליזמות בתחום לפרוח. הסולארי יכול להחליף את הסולר, את המזוט ובעתיד יחליף את הפחם ואת הגז.
יאיר מטלון מחברת מטלון מקורות אנרגיה, שהשתתף במפגן המחאה: "כדי שאנחנו נוכל ליצור מקומות עבודה, צריך לייצר את הפאנלים הסולאריים הללו פה בארץ. וכדי לייצר אותם פה בארץ אנחנו זקוקים למכסות ותמריצים. במדינות אחרות עושים זאת באמצעות הגנה על התעשיה המקומית, אצלנו אין וודאות, לא מתווים מדיניות. הממשלה מפרה בצורה בוטה הבטחות, ועכשיו 3,500 עובדים עומדים ללכת הביתה. אני קורא לרוה"מ נתניהו, ולעוזי לנדאו וגלעד ארדן להלחם בשטייניץ, שפוגע באינטרס של מדינת ישראל ובמשק האנרגיה".
רק חצי אחוז מיצור אנרגיה בארץ על בסיס אנרגיה מתחדשת וזה בהשוואה למדינות מערב ארופה שמזמן עברו את 10% ! אולי באמת צודקים באוצר וכדאי לדחות את הקידום של מדינת ישראל עוד קצת, עד 2020 שגם מדינות מזרח הרחוק יעקפו אותנו בתחום יצור אנרגיה?
פשוט מיצג של עליבות מצד הממשלה, שוק האנרגיה הסולארית בנוי בעיקר על יזמים צעירים ישראלים ועל מתקינים משוחררי יחידות קרביות מהצבא, קהל היעד הוא חקלאים ותושבים בפריפריה שזו פרנסה מצויינת עבורם, הממשלה מחליטה באופן חד צדדי לצ'פר שוב את הטייקונים, את 10 המשפחות העשירות בארץ וחברות זרות שכל קשר בינן ובין ציונות מקרי לחלוטין