טכנולוגיה ישראלית חדשנית לטיהור שפכים שפיתחה "מפל אנרגיה ירוקה" נותנת פיתרון מיידי גם לטיפול בזיהומים של מקורות מים, כמו נהרות, אגמים ותעלות מים פתוחות.
יישום חדש למערכת לטיהור מי שפכים: טיפול חירום לזיהום בתעלות ונחלים
זיהום של מקורות מים, כמו נהרות ואגמים ותעלות מים פתוחות, הוא מפגע אקולוגי חמור, שעלול להגיע עד די נזק בלתי הפיך למיליוני בני אדם, בעלי חיים וצמחים הזקוקים ל'נוזל החיים" הזורם באותם מקורות מים.
טכנולוגיה ישראלית חדשנית לטיהור שפכים שפיתחה חברת הקלינטק "מפל אנרגיה ירוקה" נותנת פיתרון מיידי גם לטיפול בזיהומים כאלה. המדובר במכולה המצויידת במערכת הייחודית של מפל, המאפשרת פריסה מהירה ומיידית בכל אזור ללא כל הכנה או תשתית מוקדמת (חשמל, צנרת, וכד'). המערכת כוללת יחידות צפות פרי פיתוח בלעדי של חברת מפל, המיועדות לצוף בעומקים משתנים ולהחדיר אוויר בנהרות מזוהמים בעת הצורך, כדי להחיותם מחדש, תוך שיקום בית הגידול האקולוגי בנהר או באגם. החברה תציג את הטכנולוגיה שלה בביתן החדשנות בתערוכת קלינטק שתתקיים בימים 5-6 ביולי.
לדברי זאב פישר, סמנכ"ל פיתוח עסקי של מפל: "על מנת להחיות נחל מזוהם יש לספק חמצן בכמות גדולה למים, וכך ניתן להציל ולהחיות את הדגה, הצמחייה, ושאר הגורמים המהווים חלק מהסביבה הטבעית. החדרת חמצן למים מאיצה תהליך ביולוגי של בקטריות האוכלות את הזיהום ולמעשה מנקות את המים".
השיטה של מפל, המיועדת במקור לטיהור שפכים, מבוססת כאמור על יחידות ניידות וצפות אשר פועלות בשיטת אוורור על ידי בועות עדינות של חמצן המוחדרות למים. לעומת שיטות האוורור הקיימות כיום, שהתקנתן דורשת עיגון לקרקעית מאגר המים, השיטה של מפל משתמשת במפלס פני המים עליו צפות היחידות הניידות של המערכת. לכן יכולה החברה לדאוג לפריסה של מערכת כזו תוך 24 שעות בלבד, כאשר הזמן הוא קריטי באירועי זיהום אקולוגי. הטכנולוגיה מתאימה לטיפול בזיהומים אורגניים (כגון: הזרמת ביוב לנחלים, הזרמת שפכים תעשייתיים, וכל איום אחר על המים והסביבה).
פישר מציין, כי הביקוש למערכת כזו צפוי להגיע לא רק במקרים של אסונות אקולוגיים, אלא גם בערים רבות ברחבי העולם שחוצה אותן נהר. נהרות כאלה הפכו פעמים רבות למעין תעלת ביוב אליה הוזרמו מזהמים שונים. התקנה מהירה ופשוטה של המערכת של מפל יכולה לנקות את הנהר ולהפוך אותו למין מתקן טיהור שפכים.
הרעיון התפתח במפל לאחר הפרסומים אודות הזיהום התעשייתי החמור במימי הדנובה באירופה לפני מספר חודשים. יצוין כי בעיית שימור וטיפול נאות במקורות מים מתוקים הוא בעיה עולמית.
הטכנולוגיה של מפל מפחיתה בעד כ-70% את צריכת האנרגיה של מתקני טיהור שפכים, וב-80% בקירוב את עלויות האחזקה והתפעול. המערכת עונה על האתגר האמיתי בטיפול במים ובשפכים כיום – הפחתת צריכת האנרגיה, שהינה מרכיב משמעותי בעלויות התפעול של הטיפול בשפכים.
הטכנולוגיה של מפל מאפשרת שדרוג כל מתקן טיהור – קיים או חדש, וחוסכת את הצורך בהקמת מתקני טיהור חדשים ובניית מתקני בטון יקרים. יתרון נוסף בשיטה, שהיא מונעת זיהום סביבתי כיוון שהיא מייתרת את הצורך בריקון מים מזוהמים מבריכות או מאגרים אל נחלים או אל הים בזמן תיקון המערכת, כפי שקורה לעיתים בשיטה הקונבנציונלית.
ההתקנה האחרונה של מפל בוצעה במכון טיהור שפכים רמת השרון של קבוצת ר.ג.א. המתמחה במגוון שירותים אקולוגיים ומונציפליים. ברמת השרון יושם לראשונה מודל פיננסי חדש שפיתחה מפל: במקום למכור את הטכנולוגיה, חולקת החברה יחד עם הלקוח (מכון טיהור השפכים) את הרווחים הנובעים מהחיסכון באנרגיה המתקבל מהשימוש במערכת.
מייסדי החברה הם: חנוך מגן – ממציא הטכנולוגיה, דוד עזורי, וזאב פישר. המערכת של מפל כבר פועלת בהצלחה ב-22 מתקני טיהור שפכים בארץ ובעולם. בחו"ל, הותקנו מערכות של מפל, בין היתר בפרו ובאנגולה – אפריקה. כמו כן, מתקיימים מגעים מתקדמים עם תאגידי המים באנגליה, ודרום אפריקה. הטכנולוגיה של מפל נבחרה לאחרונה לשמש בפרויקט לפתרון בעיית טיהור מי שפכים ברשות הפלסטינית – יוזמה איטלקית-פלסטינית-ישראלית בהיקף שאמור להגיע לכ-400 מליון אירו.