הרצאתו של חיים מלמד – סגן מנהל הממונה על הבטיחות ברשות הגז, בנושא היבטי בטיחות בהסבה לגז טבעי בתעשיה, במסגרת הכנס להתייעלות בתעשייה והסבה לגז טבעי
כנס תעשייה מתייעלת: הרצאתו של חיים מלמד – סגן מנהל הממונה על הבטיחות ברשות הגז
נציג רשות הגז ציין בראשית דבריו את המהפכה שרשות הגז בישראל עברה באחרונה, מבחינת פרישת רשת הולכה וחלוקה של גז טבעי, הוא ציין את ההבדל המהותי בין גז טבעי לגפ"מ מבחינת המשקל, והמשמעות של הבדל זה בהיבטים בטיחותיים. מלמד המשיך בסקירת מבנה חלוקת הגז הטבעי בישראל, והסביר על תמ"א 37, המרכזת את התוכניות הסטטוטוריות לגז טבעי בארץ (המבוססות על תקנים שנעשו בהולנד). התקנים המחמירים הקובעים את עובי צנרת הגז ועומק ההטמנה, ביחס לכמות האוכלוסייה באזור בו עובר הצינור.
מלמד גם פירט את הדרכים בהן נעשה שחרור מבוקר של גז מהצנרת, בזמן תקלה ותיקון, והסביר כי בזמן התקנת מערכת הגז הארצית, כל פרויקט עובר מסכת אישורים מקיפה, שעוברת גם ביקורת של יועצים בינלאומיים על פרט, ולו הקטן ביותר, לאור העובדה שבניגוד לצנרת מים, לתקלה בצנרת גז עלולות להיות תוצאות קטסטרופליות.
מלמד גם סקר את הגורמים העיקריים לתקלות בצנרת הגז, וציין כי היו טעויות בתכנון שרשות הגז הצליחה לבדוק ולמנוע אותן. בהמשך פירט מלמד את הנחיות התכנון העיקריות, חובות הבדיקה בשלבי ייצור רכיבי המערכת, והתקנתם. כל השלבים עוברים ביקורות בינלאומיות, לאור העובדה שישראל די חדשה בתחום, והן מתואמות עם הרשויות המקומיות בכל איזור בו עוברת הצנרת. גם לתפעול ולתחזוקה תקנות ברורות המפרטות מי רשאי לטפל ועל-פי אלו נהלים. לבסוף סקר נציג רשות הגז מספר תקלות ותאונות שהתרחשו ברחבי העולם בצנרות של גז טבעי, והלקחים שהופקו וייושמו גם בארץ, בעקבות תאונות אלו.
הרצאתו של חיים מלמד
בס"ד
שמי אליהו הנר סיימתי לפני חודשיים ממונה בטיחות בתעשייה מעוניין בלימודי המשך לנושא ממונה בטיחות בגז ואנרגיות מתחלפות אם תוכלו לעניין אותי על מוסדות והדרישות .
בברכה,
הנר אליהו