אנחנו בחברת הלוי דוויק עובדים עם רשות הגז ומקדמים את מכרזי החלוקה, חלקם הסתיימו וחלקם בתהליך, אנו מבצעים סקרים בתחום הגז הטבעי ומנסים להטמיעו בתעשייה. כמו כן אנחנו מקדמים את ההסמכות לבעלי תפקידים בתחום שיעבירו קורסים והסמכות.
הרצאתו של ארנון רונד – הלוי דוויק בכנס "תעשיה מתייעלת" לטכנולוגיות התייעלות אנרגטית והסבה לגז טבעי
אנחנו בחברת הלוי דוויק עובדים עם רשות הגז ומקדמים את מכרזי החלוקה, חלקם הסתיימו וחלקם בתהליך, אנו מבצעים סקרים בתחום הגז הטבעי ומנסים להטמיעו בתעשייה. כמו כן אנחנו מקדמים את ההסמכות לבעלי תפקידים בתחום שיעבירו קורסים והסמכות.
הגז הטבעי, יתרונותיו מבנה המשק ומחירים ואיך מחשבים את החסכון שנוצר.
הגז הוא מקור אנרגיה, בדומה לנפט, פחם, סולר ושאר הדלקים הנוצר במאגרים תת קרקעיים, הוא מורכב ברובו ממתאן, ( CH4 ) הגז הטבעי שונה מגפ"מ, המוכר גם בתור גז בישול. הגפ"מ אינו נמצא במאגרים, אלא הינו תוצר של זיקוק נפט. הגז הטבעי משמש כמקור אנרגיה ממנו ניתן לייצר חשמל ולהפיק חום ואנרגיה מכאנית. כמו כן הגז הטבעי משונע בצינורות ולפיכך הינו מוצר אשר מחירו נקבע בעיקר לפי אזורים גיאוגרפיים שונים ופחות במישור הגלובלי.
יתרונות בולטים, הגז הטבעי נקי יותר מכל הדלקים האחרים ופולט פחות חלקיקים מזהמים ופחות גזי חממה, ובראשם פחמן דו-חמצני.הגז הטבעי זול יותר ממרבית הדלקים האחרים. הגז הטבעי נחשב לדלק יעיל במיוחד אשר נצילותו גבוהה, בעיקר כאשר ייצור החשמל נעשה במערכות קוגנרציה ומחזור משולב, בהן מגיעה נצילותו לכדי 90%. הגז הטבעי מאפשר מיקום גמיש לתחנות כוח (לאו דווקא לאורך החוף), שטח תחנות הכוח קטן וכמות כוח האדם נמוכה מאשר תחנות כוח אחרות. מאגרי גז טבעי גדולים נמצאו לחופי המדינה, מה שמבטיח אספקה יציבה ובטוחה לאורך שנים ארוכות.
רשות הגז הטבעי הוקמה מכוח חוק משק הגז הטבעי. היא אחראית על הבטיחות והפעילות של משק הגז הטבעי כמשק מודרני, מעניקה רישיונות ומפקחת על בעלי הרישיון בנוסף לקביעת תעריפים ואמות מידה.
עקרונות משק הגז הטבעי בישראל
עיקרון אחד מנחה אותנו בניגוד לשווקים אחרים והוא עקרון ה"גישה החופשית" ( Open Access ) – עיקרון שנועד ליצור מערך שיווקי המבוסס על תחרות. לפי עקרון זה יכול כל צרכן לבחור משווק או אף להתקשר ישירות עם ספק הגז. תעריפי התשתית של הולכת הגז וחלוקתו ידועים מראש, מפוקחים ובלתי מפלים. קיימת הפרדה בין הסכמים מסחריים להסכמי תשתית – על מנת שלא תהיה תלות כלשהיא שתגביל צרכנים, משווק גז יוכל לשווק בכמה אזורי חלוקה בו-זמנית, צרכנים יוכלו לבצע את ההתקשרויות שלהם בעצמם, הצרכן יקבל חשבון מפורט של התשלומים השונים, למי הם משולמים ואופן חישובם.
מקורות הגז הטבעי בישראל
מקורות אספקת גז טבעי פעילים:
1. מאגר ים-תטיס (מארי- B): מאגר בסמוך לחופי אשקלון. צפוי להתכלות ב –2013 .
2. EMG – גז טבעי ממצרים העובר בצינורות מאל-עריש.
חלוקה נוכחית: כ– 65% מהגז הטבעי בישראל מגיע מים-תטיס והשאר ממצרים.
מקורות אספקת גז טבעי עתידיים:
1. תמר– מאגר הנמצא כ– 90 ק"מ מחופי ישראל. צפוי להיות פעיל ב– 2013 .
.2 ייבוא גז טבעי נוזלי (גט"ן) על גבי אניות.
ההערכה היא שהגז הטבעי לחופי המדינה יספיק לצריכה של 30 שנה לפחות.
יש זרימת גז ממצרים כרגע, אם יהיו בעיות מאגר ים תטיס יתכלה מהר יותר, קידוחי תמר ולוויתן צריכים להיות פעילים ב-2013 אבל אם יהיה איחור עם תמר עלולה להיות בעיה.
הגז הטבעי מהמאגר ועד לצרכן
ספקי הגז מעבירים אותו מהמאגרים לבעל רשיון להולכה, חברת נתיבי גז טבעי (נתג"ז), שהיא מונופול ממשלתי להולכת הגז, זה העורק הראשי שדרכו עובר הגז מהחוף ולאורך המדינה. יש שתי אופציות להתחברות: חברת החשמל ומפעלים גדולים כמו נייר חדרה יכולים להתחבר ישירות, מי שלא כזה מתחבר דרך בעלי הרשיונות, יש 6 אזורי חלוקה בכל אחד יהיה בעל רשיון חלוקה שמתחבר לצינור של נתג"ז ופורס את התשתית באזור בו זכה עד לשטח המפעל.
רשתות חלוקת הגז – מצב נוכחי. הארץ חולקה לשישה אזורים גיאוגרפיים ובכל אחד מהם יבחר בעל רישיון חלוקה בהליך מכרזי. בנגב ובמרכז כבר נבחרו בעלי רישיונות ומתקיים הליך מכרזי למתן רישיון בדרום. במהלך השנה יפורסמו מכרזים לאזור הצפון.
יש צינורות ראשיים מהחוף עד ים המלח, אחד לכביש 6 ומתפצל בצפון. יש צינור נוסף ימי עליו עובדים במקביל שנפרש לאורך הים בהמשך מפרץ חיפה. חיים מלמד שמרצה אחרי יסביר על התשתית כרגע, אבל רוב התשתית כבר פרושה ומתוכנן גם קו לכיוון ירושלים שמגיע כרגע עד עין כרם.
מחירי הגז הטבעי לצרכן
העלויות לצרכן הסופי נגזרות ממחיר הגז הטבעי, עמלת שיווק. מחיר חיבור לרשת החלוקה – חד פעמי. יש מחיר חלוקה – עבור הגז שעבר בצינורות החלוקה ומחיר הולכה – עבור הגז שהוזרם בצינורות ההולכה. רוב החברות יוכלו להתחבר באמצעות משווק הגז שיעשה איתם את ההסכם.
מחיר הגז הטבעי הוא מחיר המשולם לספק גז עבור הגז שנרכש ממנו. המחיר נקבע לפי תנאי השוק ואינו מפוקח. בעולם המערבי, הגז הטבעי זול מהדלקים האחרים, למעט הפחם שלעיתים זול ממנו. הערכה גסה מדברת על טווח של בין 8 $ ל – 12 $ למליון BTU, בעבר חשבנו שזה יהיה 4 דולר למיליון BTU.. למפעלים קטנים המחיר יהיה יותר יקר. היום זה בין 8-12 דולר למיליון BTU ומנסים לגרום למחיר לא לעלות כי אז תרד הכדאיות הכלכלית של המעבר. מיליון BTU היא כמות אנרגיה המופקת מכ – 27.5 מ"ק גז טבעי או מ – 26 ליטר סולר, או מ – 23.7 ק"ג מזוט, או מ – 20.4 ק"ג גפ"מ.
הכדאיות לצריכה של גז טבעי היא גם עבור צרכן קטן יחסית, גם הוא יכול לחסוך שליש לעומת סולר, ולעומת גפם זה פחות מחצי.מגיעים להחזרי תשואה של שנתיים עד חמש שנים במיוחד שמצפים לירידה במחיר הגז מתחת ל-8 דולר.
מעבר לשימוש בגז טבעי כרוך בעלויות מסוגים שונים. עלויות הסבת המערכת – הסבה הנדסית/ייעוץ ותכנון/אישורים/מתקנים. עלויות תחזוקה, תפעול ובטיחות – יש להשוות לעלויות המקבילות במערכת הנוכחית טרם ההסבה. קיימות עלויות נוספות שיוזכרו במצגת ההנדסית.