ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה היום דיון מיוחד בנושא המכסות והרישיונות לייצור אנרגיה סולארית, לציון יום הסביבה הבינלאומי. ח"כ רוברט אילטוב, שהחליף את היו"ר ח"כ כרמל שאמה-הכהן ועמד בראשות הישיבה, פתח את הדיון וציין כי העובדה שלישיבה הגיעו משתתפים רבים מלמדת על חשיבות הנושא.
ח"כ רוברט אילטוב: "ההקפאה היא בלתי מתקבלת על הדעת – הממשלה חייבת לעמוד מאחורי החלטותיה"
ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה היום דיון מיוחד בנושא המכסות והרישיונות לייצור אנרגיה סולארית, לציון יום הסביבה הבינלאומי. ח"כ רוברט אילטוב, שהחליף את היו"ר ח"כ כרמל שאמה-הכהן ועמד בראשות הישיבה, פתח את הדיון וציין כי העובדה שלישיבה הגיעו משתתפים רבים מלמדת על חשיבות הנושא. הוא התייחס להחלטת הממשלה לבחון מחדש את הנושא, שהקפיאה את הקמת המתקנים, ואמר כי החלטה כזו עומדת בסתירה להחלטות קודמות והיא בלתי מתקבלת על הדעת. הוא ציין כי הגיש יחד עם חברי הכנסת דוד רותם ויו"ר הוועדה שאמה-הכהן הצעת חוק להתייעלות אנרגטית, ואמר כי בכוונתו לקדם אותה.
מנכ"ל איגוד חברות האנרגיה המתחדשות, עו"ד איתן פרנס, טען כי שתי החלטות הממשלה מהשנים 2002 ו-2009, להגיע לכך שעד שנת 2020 10% מהחשמל ייוצר מאנרגיות מתחדשות, נכשלו. לדבריו, חלק מהתהליכים תקועים ברמת האישורים ברשות החשמל, והתוצאה היא עצירת יזמות. הוא הוסיף כי ההצעה שתובא לאישור הממשלה ביום ראשון תביא לחיסול היזמות של המתקנים הפוטו-וולטאים הבינוניים והקטנים.
ח"כ יוליה שמאלוב ברקוביץ' אמרה כי היזמים נמצאים במצב מביש, בעקבות ההחלטה להקפיא את הקמת המתקנים החדשים. לדבריה, ראוי שהמדינה תאפשר לכל מי שהגיש בקשה יוכל להקים את המתקן ורק לאחר מכן תתבצע חשיבה לעתיד. ח"כ רוברט טיבייב הצטרף לדברים ואמר כי אין סיבה להגביל מכסות.
ח"כ ניצן הורביץ, שהזכיר את ציון יום הסביבה הבינלאומי מטעם השדולה הסביבתית חברתית בכנסת אותה הוא מוביל יחד עם ח"כ דב חנין, אמר כי יש יתרונות רבים לאנרגיה המתחדשת. "אין ספק שתוכנית המכסות היא שגיאה שלא תאפשר למגזר להתפתח. היעדים היו צנועים מלכתחילה ולכן צריך לכל הפחות לעמוד בהם ואפילו להגדיל מכסות", אמר.
יו"ר חברת גרינגו, ח"כ לשעבר אופיר פינס-פז, אמר כי במסגרת המלחמה בפליטת גזי החממה העולם כולו לקח על עצמו לייצר חשמל מאנרגיות מתחדשות, וישראל היא חלק מהעולם. "זה לא יכול להיות שבאים רגולטורים ומקפיאים החלטת ממשלה", אמר פינס-פז. הוא קרא לוועדה לפנות לראש הממשלה לשר האוצר על מנת לעכב כל החלטה עד לדיון בנושא עם הכנסת, והוסיף כי אם החלטת הממשלה תהייה שרירותית אין ספק שיהיו מי שיתקפו אותה בבג"ץ.
ראש המטה של שר התשתיות הלאומיות עוזי לנדאו, סמדר בת אדם, אמרה כי המשרד ישמור על מספר עקרונות, ובהם מתן אופק ברור למתקנים המותקנים על גגות הבתים, עד לשלב שבו ניתן יהיה לקבוע תעריף עתידי. כמו כן מקדם המשרד מענקים לטכנולוגיות ישראליות ובכלל זה תקציב ייעודי של 25 מיליון שקלים. כמו כן מבקש המשרד לבצע אפליה מתקנת בתחום המתקנים הבינוניים והגדולים בשטחי יהודה ושומרון. עודד נתנאל מהמועצה הלאומית לכלכלה, בראשות פרופ' יוג'ין קנדל, אמר כי הטיוטה שמתגבשת לדיון בממשלה כוללת מחויבות להחלטת הממשלה מ-2009 (4450) – לפיה עד 2020 10% מהחשמל ייוצר באמצעות אנרגיות מתחדשות.
יו"ר רשות החשמל, אמנון שפירה, ציין כי לרשות צוות מצומצם שמטפל בכל הבקשות. "לא אהבתי את ההקפאה אבל החלטת הממשלה הורתה לעצור את התהליך. ההקפאה היא הרסנית עבור המשק, אך מהצד השני צריך לזכור שיש צרכנים שמשלמים את מחיר החשמל וגם להם צריך לדאוג", אמר שפירה.
ח"כ חנין אמר כי המדינה מתקדם בתחום הזה לאט מידי ומעט מידי. "הממשלה היא מרכז הבעיה והשיטה שלה הורסת את האמון של הפועלים בענף", אמר ח"כ חנין. הוא הציע שהוועדה תקים ועדת משנה, שתקיים מעקב צמוד על פעולות משרדי הממשלה. ח"כ עינת וילף ביקשה למחות על ההסתכלות מהשיקול הכלכלי הצר. לדבריה, הבחינה צריכה להיות רחבה מתעריפים ומכסות וצריכה להביא בחשבון היבטים של ביטחון אנרגטי, חיזוק העורף והיבטים נוספים שכדאי לשלם עוד קצת עבורם.
נציג האוצר אודי אדירי אמר כי ההקפאה היא לא רצויה ולא נכונה, אך היא נוצרה מתוך כך שהממשלה מתכננת מדיניות. לדבריו, משרד האוצר מנסה לאזן בין האינטרסים והתועלות שבאנרגיות מתחדשות, לבין העלות לציבור. לדבריו, בחינה של חברת החשמל ורשות החשמל העלתה כי מדיניות הממשלה תביא לעלייה של 15% בתעריף החשמל על פני 6-7 שנים, שמשמעותם תוספת של כ-700 שקלים בשנה לחשבון החשמל.
מנהל תחום הרגולציה בחברת סאן פאואר ישראל, ליאור ברון, הסביר כי הרבה פרויקטים שהחברה מקדמת, בכלל זה בערבה, מהווים עוגן חברתי כלכלי ביישובים שלמים. לדבריו, צריך לדאוג לא רק למתקני הגגות מאחר ויש מי שלא מסוגל להשקיע במתקנים כאלה. הוא הוסיף כי שדות משותפים ליישובים, המוקמים על שטחים חקלאיים, מספקים עוגן של הכנסות לאותם יישובים למשך 20 שנה. הוא הוסיף כי הקמת שדות כאלה דורשת השקעה של מאות מיליוני דולרים לא יכולה להתבצע ללא וודאות.
בתום הדיון אמר ח"כ אילטוב שעמד בראשות הישיבה כי הוא רואה בחומרה רבה את העובדה שראשי משרדי הממשלה לא הגיעו לדיון, והסתפקו בשליחת נציגיהם. הוועדה דרשה מהממשלה להפשיר את ההקפאה וח"כ אילטוב אמר כי הממשלה חייבת לעמוד מאחורי החלטותיה.
כמו כן ביקשה הוועדה ממנכ"ל משרד ראש הממשלה לכנס ועדת מנכ"לים בין משרדית לתחום האנרגיה המתחדשת, שתגיש לאישור הממשלה תוך 3 חודשים, לאחר בחינת הצרכים המקומיים, המלצות למדיניות כוללת למשק האנרגיה המתחדשת עד 2020. כמו כן המליצה הוועדה לממשלה לקיים דיון, בנוסף לזה הצפוי ביום ראשון, ולקדם שורה של החלטות בנושא ובהן בחינה מחודשת של העלויות המובטחות ליזמים.
הוועדה אף המליצה לרשות החשמל להקים ועדת משנה להאצת תהליך אישור הרישיונות, ולפתיחת צוואר הבקבוק שנוצא בהליך אישור הבקשות. הוועדה קראה לרשות לפרסם תוך 3 עד 6 חודשים שימוע ציבורי לפירוט עלויות ייצור החשמל בטכנולוגיה פוטו וולטאית. הוועדה הודיעה כי תשקול את האפשרות להקים ועדת משנה שתטפל בנושא ותקדם הצעות חוק בנושא התקנת מערכות סולאריות וייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת, ככל שיקודמו במליאת הכנסת ויועברו אליה.