"טביעת הרגל הפחמנית" של מוצרים וחומרי גלם שאנו רוכשים הוא מושג ההולך ותופס תאוצה באירופה וצפון אמריקה, ומתייחס למחיר הסביבתי שהמוצר צורך כולל הובלה וייצור על השלבים השונים.
"טביעת הרגל הפחמנית" – המחיר הסביבתי של המוצר
מאת: עמוס שלו
"טביעת הרגל הפחמנית" של מוצרים וחומרי גלם שאנו רוכשים הוא מושג ההולך ותופס תאוצה באירופה וצפון אמריקה. כמו מושגים ירוקים רבים לפניו הוא צפוי להגיע במהירות לאזורים נוספים בעולם וגם אלינו, אך רבים מהיצואנים בארץ עדיין אינם מכירים אותו, למרות חיוניותו העסקית.
המונח "טביעת הרגל הפחמנית" מתייחס למחיר הסביבתי שהמוצר צורך והוא כולל את כל המרכיבים: פליטת הפחמן בתהליך היצור וההובלה האווירית, היבשתית או הימית עד למקום המכירה. לתחשיב יש להוסיף את פליטת הפחמן בשלב המוקדם יותר של יצור חומרי הגלם והובלתם למפעל. רשתות השיווק, הצרכנים וחברות מעניקים עדיפות לרכישת מוצרים שהמחיר הסביבתי שלהם הוא נמוך.
חברות רבות בחו"ל דורשות מהמתמודדים במכרזים לספק להם דו"ח על "טביעת הרגל הפחמנית" של המוצרים. לצערנו, היו לאחרונה מקרים של חברות שזכו במכרז מבחינת מחיר ומבחינה טכנית, אך נפסלו מאחר ולא יכלו לספק דו"ח על כמות הפליטה הנוצרת בזמן ייצור מוצריה.
אסור ליצואנים לחכות עד שהדרישה לקבלת מידע ונתונים על המחיר הסביבתי תגיע לפתחם, והם צריכים להיערך לכך כעת. אגף הכימיה בהתאחדות התעשיינים נטל על עצמו לבצע הדרכה וליווי החברות בנושא זה. במקביל יועצים וחברות מקצועיות נכנסו לתחום וניתן לקבל מהם ייעוץ.
בשלב הראשון כל חברה צריכה להיות מסוגלת לנפק את נתוני פליטת הפחמן של מוצריה ובשלב השני כדאי לבדוק אם ואיך ניתן להפחית את המחיר הסביבתי אם על ידי העדפת חומרי גלם בעלי טביעת פחמן נמוכה יותר, העדפת דרכי הובלה חסכוניות באנרגיה ושינויים בייצור במידה והדבר אפשרי.
הכותב הוא מנהל המחלקה ליצוא באיגוד התעשייה הקיבוצית