אחת הבעיות הקשות בערים רבות, בארץ ובעולם, היא בעיית פחת המים, כלומר: נזילות מים במערכת המים העירונית. רמות פחת מים של 20%-15% היו שכיחות בישראל בשנות ה-80. סקר שנערך ב-2009 העלה, כי במעל 50 רשויות עירוניות בארץ עומד הפחת על מעל ל-12%. המצב בעולם עוד יותר חמור.
הרשת החכמה של עולם המים: פתרון ישראלי לאובדן מים ברשתות מים עירוניות
אחת הבעיות הקשות בערים רבות, בארץ ובעולם, היא בעיית פחת המים, כלומר: נזילות מים במערכת המים העירונית. רמות פחת מים של 20%-15% היו שכיחות בישראל בשנות ה-80. סקר שנערך ב-2009 העלה, כי במעל 50 רשויות עירוניות בארץ עומד הפחת על מעל ל-12%. המצב בעולם עוד יותר חמור. הערכה שבוצעה בעבר, העלתה כי יותר מ-32 מיליארד מ"ק מי שתייה, בשווי של כ-20 מיליארד דולר, דולפים מדי שנה ממערכות המים העירוניות ברחבי העולם.
תוכנה שפיתחה חברת "טקדו", בבעלות יזם ההיי-טק אמיר פלג, מאפשרת התרעה מיידית אודות דליפות, חוסר יעילות ואירועים נוספים בצנרת המים התת קרקעית. טקדו נבחרה על ידי הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס (WEF) לרשימת 31 חברות הטכנולוגיה שצפויות להשפיע על האנושות ב-2011. החברה תציג את הפתרון החדשני בתערוכת קלינטק 2011.
חברת "טקדו", מאפשרת למנוע אובדן מים ברשתות מים עירוניות באמצעות פתרון מבוסס תוכנה המגלה דליפות ואירועים על ידי מעקב אחרי שינויים בדפוסי התנהגות הרשת שאינם רגילים! את "טקדו" הקים איש ההיי טק הישראלי אמיר פלג, העומד מאחורי כמה חברות סטרט-אפ שהאחרונה בהן, YaData, נמכרה לחברת "מיקרוסופט" ב-2008. פלג עמד על הצורך להעמיד נתונים מדויקים אודות דליפות, חוסר יעילות או אירועים אחרים ברשת המים, כאשר רוב חברות המים בעולם משתמשות באמצעים מיושנים כדי להשיג מידע זה. הבנק העולמי מעריך כי בממוצע בין 30-25% מסך צריכת המים בעולם הולכת לאיבוד ברשת, לפני שהמים מגיעים לצרכנים. כמעט מחצית מצינורות המים בעולם המערבי הם בני 80 שנה ויותר, ולכן בעיית אבדן המים אינה צפויה להפתר בקרוב.
התוכנה מתבססת על אלגוריתמים מתמטיים וסטטיסטיים מתוחכמים ומיישמת אותם ברשתות המים השונות, על בסיס מידע הקיים ממילא, שנאסף ממדים וחיישני מים. התוכנה של טקדו מייעלת ומשפרת את האופן, בו רשת המים מספקת את צרכי לקוחותיה, כשבמקום לייצר מים יקרים ולמצות את מאגרי המים הקיימים, ניתן להשתמש באופן מיטבי במים הקיימים ממילא ברשת המים.
מאז הקמתה הצליחה "טקדו" לבנות תחום חדש של רשתות מים חכמות, ולהקים ארגון מקצועי של רשתות מים חכמות. החברה זכתה בין היתר בתואר "חלוצה טכנולוגית 2011" מטעם הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, וקיבלה כיסוי תקשורתי של מיטב העיתונות הכלכלית בעולם. כיום מקיימת "טקדו" שיתופי פעולה עם חברות מובילות בכל רחבי תבל, דוגמת "הגיחון" בירושלים, "אקווה אנטופגסטה" הציל'יאנית, ו"טיימס ווטר" הלונדונית. העבודה עם טיימס ווטר זכתה בפרס "פתרון בר-קיימא" מטעם איגוד המים העולמי.
לדברי אמיר פלג, היזם והמנכ"ל של "טקדו": "תמחור נמוך של מים, מטעמים שונים, ביחד עם העדר השקעה מספקת ברשתות המים ורמת ניטור לא גבוהה גורם לאבדן גדול של מים ברשתות המים. בשנת 2030 צפויה יותר ממחצית אוכלוסיית העולם לגור באזורים אשר יסבלו ממצוקת מים, ומכאן נובע צורך דחוף בשיפור האופן שבו מטופלות רשתות המים בעולם: עם דגש על האופן שבו הן מנוהלות ומנוטרות. הגיעה העת ליישם חדשנות טכנולוגית כדי לפתור את בעיות המים בעולם. הפתרון שאנו מציעים אינו דורש השקעה בתשתיות פיסיות, ומאפשר לייעל את אספקת המים, כאשר הדגש מושם על ייעול השירות ומניעת בזבוז, במקום הפקת מי שתייה אשר אובדים ברשת המים". טקדו ממוקמת באורח קבע ברשימת 100 חברות הקלינטק המובילות בעולם.
תערוכת "קלינטק" ה-15 צפויה להתקיים ועידה מיוחדת לאיכות הסביבה וטכנולוגיות נקיות, לצד תצוגה של עשרות ביתנים וחידושים בשטח של מעל 5,000 מ"ר. בתערוכה הקרובה צפויות להציג מאות חברות מובילות בישראל מתחומי הקלינטק, ביניהן גופי ממשל, גופים ירוקים, חממות טכנולוגיות, קרנות הון סיכון ומוסדות חינוך הפעילים בתחום. את התערוכה הקרבה תקיים קבוצת "משוב" בהשקעה של 2 מיליון ₪, המתכוננת לביקורים של עשרות משלחות מכל קצוות תבל, לצד שרים ואישי ציבור מובילים בתחום האקולוגי מהארץ ומהעולם.
מה הפחת כיום כשיש מדידה אולטראסונית והרבה "צריכה עודפת"?, 2020-2021