אפרים שלאין הוא מנהל אגף בכיר תכנון תשתיות, במינהל התכנון – משרד הפנים, שהוביל את הליך אישור תוכנית המתאר הארצית למתקנים סולאריים פוטווולטאים – תמ"א 10
ראיון בלעדי עם אפרים שלאין: "התעריפים לטורבינות רוח קטנות הם כרטיס טיסה לשום מקום"
אפרים שלאין הוא מנהל אגף בכיר תכנון תשתיות, במינהל התכנון – משרד הפנים, שהוביל את הליך אישור תוכנית המתאר הארצית למתקנים סולאריים פוטווולטאים – תמ"א 10 אשר קיבלה את אישור הממשלה. תפקיד מינהל התכנון הוא לסלול את הדרך ולאפשר לועדות המקומיות והמחוזיות לקבל החלטות המותאמות לתוכנית המתאר הארצית להקמת מתקני אנרגיה מתחדשת מסוגים שונים. במהלך כנס אילת אילות הבינלאומי לאנרגיה מתחדשת פגשנו את אפרים שלאין לראיון אודות הליכי התכנון החדשים למתקנים סולאריים והיעדר מתווה התכנון בתחום טורבינות הרוח הקטנות.
תוכל לספר לנו על הליכי התכנון החדשים בעקבות אישור תמ"א 10 שיצרה שינוי מהותי בתחום הסולארי?
"תמ"א 10 יצרה הליך שהסדיר את אופן ההתקנה של המתקנים הסולארים. אם רוצים להקים אותם על מבנים, על גגות או על שטחים שיועדו כבר בעבר לתעסוקה, לתעשייה, למתקנים הנדסיים, ניתן מסלול אחד ללכת של הוועדה המקומית שהרבה פעמים דואגת לאינטרס של בעל הקרקע, שאיתו היזמים נקשרים, אומרת, בוא מותר לך במקום הזה להקים מתקן פוטו וולטאי, אתה יכול להוציא לו היתר בנייה. היזם צריך להכין את המסמכים לפי החוק, להגיש אותם כמו שצריך, וסביר להניח שהוא יקבל את היתר הבניה. כי מראש נקבע שמותר במקום הזה, או שהייעוד מראש הוא כבר הותאם דרך תמ"א 10 למתקנים האלה.
לעומת זאת, נקבע מסלול למי שרוצה להקים מתקנים בשטחים אחרים, בשטחים פתוחים, בשטחים שלא יועדו מראש לפיתוח, שם מדובר בהליך של תוכנית, עד שטח של 750 דונם אפשר לגשת לוועדה המחוזית ולהגיד שאני בחטיבת הקרקע הזאת רוצה להקים מתקן פוטו וולטאי, היזם צריך להגיש תוכנית, כל אדריכל שמכין את התוכנית יכול לדעת מה השכבות התכנוניות שנמצאות באותו שטח, וכך להגיד לו למשל, אנחנו נצטרך להתמודד עם הוועדה לשמירה על קרקע חקלאית, או אנחנו נכנסים לשמורת טבע, או שאנחנו באזור ששייך לרצועת נחל, או שלחילופין להגיד לו אנחנו בשטח חקלאי פנוי, בוא ניגש וסביר להניח שנזכה. כל אחד יודע לזהות את המשוכות. התהליך הזה לוקח קצת יותר זמן אבל הוא ברור מראש, אם איש המקצוע טוב, אפשר לגשת לוועדה ולקבל את האישורים אם הוועדה עשתה את האיזון וחושבת שהשטח מתאים למתקן פוטו וולטאי."
מה קורה עם הליכי התכנון להתקנת טורבינות רוח ביתיות? יש יזמים עם מלאי של טורבינות קטנות שמעלות אבק במחסנים.
"קודם כל אני לא יודע למה זה תקוע במחסנים של החברות, אם יזם הלך להשקיע כסף כדאי שידע שיש לו יכולת להקים. אם הוא קנה ושם כספו על קרן הצבי אז זו בעיה שלו. אני חושב שהתעריפים שנתנו זה כרטיס טיסה לשום מקום. אם אתה לא יכול להקים מה נותן התעריף? תיתן תעריף למשהו שאתה יודע מה המסלול שלו. איך אתה יכול לכמת, לתת את התעריף? אתה יודע כמה זה יעלה ליזם להקים מתקן ביתי? אתה לא יודע, אז איך אתה יודע לתת תעריף? זו סוגיה אחת. סוגיה שנייה, להקים טורבינת רוח ביתית זה לא פשוט. שכן שלך רוצה להקים טורבינה בגובה של 12 מטר לפחות, הפרופלור הזה מסתובב במגרש של השכן שלך, והילדים שלך משחקים בגינה. אף אחד לא ייתן לילדים שלו להסתובב כשבחצר של השכן שלו מסתובבת טורבינה שיכולה ליפול על הגינה ועל הילדים."
בקיצור, לפי מה שאתה מתאר ולפי מה שאנחנו שומעים מוועדות מקומיות, הסיפור הזה ייקח לו עוד הרבה הרבה זמן…
הסיפור הזה לדעתי לא ייקח עוד הרבה זמן, כי קודם כל צריך לחתוך אותו. גם אם להגיד לא, להגיד שההמלצה היא שלא, או שההמלצה היא כן. יכול להיות שאם ישוב שלם ירצה להקים טורבינות רוח, נגיד להם לכו תעשו תוכנית לכל הישוב ותקבעו שלכל אחד מותר להקים טורבינות רוח, כך אני מסכן את עצמי ושלום על ישראל, יהיה איזון. קח דוגמא, מתקנים של אנטנות סלולאריות, אף אחד לא רוצה שלשכן שלו יהיה מתקן קליטה סלולארי בגלל הקרינה. יכול להיות שיבואו ויגידו בשטחים חקלאיים או באזור של מתקנים הנדסיים אפשר להקים טורבינות רוח קטנות, כי לגדולות יש כבר מסלול. אבל הדבר הכי חשוב בנושא הזה הוא שאף אחד לא יודע איפה יש רוח. מישהו הכין תשתית של מיפוי אנרגיית הרוח? מישהו יודע? היום הייתה ידיעה בדה-מרקר שרוצים תעריפים לפי עוצמת הרוח. תגיד לי, יש תשתית של מיפוי רוח במדינת ישראל? אין. אז לפי מה ניתן את התעריף?
שאלה אחרונה, מה הסיבה להיעלמותו של חוקר תמ"א 10 עו"ד בנג'י היימן בזמן הליך אישור תכנית המתאר?
"מה שקרה עם עו"ד בנג'י היימן זה תקלה בתהליך העבודה, כי לחוקר היה ניגוד עניניים וזה לא נודע בתהליך של העבודה, לא משנה כרגע איך ולמה, ולטובת כולנו, כשזה נודע זה נפתר, התגובה הייתה מהירה ועם כל העיכוב הזה התמ"א אושרה תוך פחות משנה."
הצגת הבעיה נכונה,
נדרשת פעולה משולבת של הרשות לשירותים ציבוריים חשמל ומשרדי הממשלה לאפשר הקמת טורבינות רוח קטנות.
במצב הנוכחי המכסה הזו תישאר בלתי מנוצלת עוד הרבה מאוד שנים.
אריק