מנכ"ל משרד התשתיות, שאול צמח, הציג במסגרת מליאה מיוחדת בכנס אילת אילות לאנרגיה מתחדשת את תמהיל האנרגיה העתידי של מדינת ישראל. מצח התייחס בדבריו למשק האנרגיה כיום וטען כי הוא מצוי כעת במצב הרגיש ביותר שהיה אי פעם. בעקבות האירועים הבטחוניים האחרונים במצרים ומצב העניינים בלוב כיום, ישנה אי ודאות רבה בנוגע לייבוא גז טבעי ונפט לישראל ממדינות אלה. לדברי מצח, דווקא בתקופה זו, יש להאיץ ולקדם את הפרויקטים האנרגטיים המקומיים.
מנכ"ל משרד התשתיות בכנס אילת אילות: מאגרי הגז יגמרו מהר מהצפוי
צילום: ארן דולב
מנכ"ל משרד התשתיות, שאול צמח, הציג במסגרת מליאה מיוחדת בכנס אילת אילות לאנרגיה מתחדשת את תמהיל האנרגיה העתידי של מדינת ישראל. צמח התייחס בדבריו למשק האנרגיה כיום וטען כי הוא מצוי כעת במצב הרגיש ביותר שהיה אי פעם. בעקבות האירועים הבטחוניים האחרונים במצרים ומצב העניינים בלוב כיום, ישנה אי ודאות רבה בנוגע לייבוא גז טבעי ונפט לישראל ממדינות אלה. לדברי צמח, דווקא בתקופה זו, יש להאיץ ולקדם את הפרויקטים האנרגטיים המקומיים.
"אנחנו צריכים קודם כל לדאוג לישראל. בלי בטחון אנרגטי, אין קיום למדינה הזאת. מי שמסוגל לשחק לנו במקורות האנרגיה ולנצל לרעה את המצב בו המשק נמצא היום, מסוגל לעשות לנו הרבה בעיות. לכן, המדינה צריכה להיות ערוכה לכך, מבחינה מדינית, בטחונית וכלכלית. אנחנו ננקוט בכל האמצעים שלרשותה כדי לוודא שדברים כאלה לא יקרו".
צמח הציג בדבריו את תמהיל האנרגיה לעשור הקרוב ואמר כי למרות החיפוש המתמיד של משרד התשתיות אחר אנרגיות ירוקות ונקיות יותר, "הפחם איתנו כדי להישאר". על פי נתוני המשרד, בשנת 2020, יהווה הפחם כ-40% מתמהיל מקורות האנרגיה. הגז הטבעי יהווה 60% ואילו האנרגיות המתחדשות יהוו 10%, זאת בהתאם להחלטת הממשלה 4450 משנת 2009.
צמח הסביר כי "הצרכים האנרגטיים של המשק הישראלי הולכים וגדלים. היום אנחנו צורכים כמות של פי 2 גז ממקורות ישראליים, מה שיגרום להתכלותם מהר מהצפוי. עובדה זו תביא אותנו למצב בעייתי מאוד שיהיה קשה להתגבר עליו". לטענתו מאגרי הגז החדשים שהתגלו, ישמשו קודם כל לסיפוק הצרכים הפנימיים ורק לאחר מכן יופנו לייצוא.
במליאה השתתפו גם: טוד שטראוס, מנהל בכיר לענייני תכנון ובדיקה של מדיניות אנרגיה בחברת PG&E, ד"ר פרנק אלספן, מנהל טכנולוגי ראשי של המכון הדני לאנרגיה ולאקלים, אליעזר זנדברג, יו"ר עולמי של קרן היסוד- המגבית המאוחדת לישראל וד"ר גל לופט, מנכ"ל המכון לניתוח הבטחון הגלובאלי בוושינגטון, ארה"ב. יו"ר המליאה היה ד"ר עמית מור, מנכ"ל חברת אקו אנרג'י.
ד"ר מור הציג את הניתוח שלו לתמהיל האנרגיה ואמר כי הוא צופה שבשנת 2030 נשאף להגיע ל-20% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות. על מנת להגיע למספרים אלה, יש לדעתו לנקוט בצעדים רבים להבטחת הביקושים, כגון הגדלת היצע הגז הטבעי ועוד. מור אף הוסיף כי קיים סיכוי סביר שבישראל ייוצר בעתיד חשמל גם מאנרגיה גרעינית, אך גם לשם כך יש להתחיל לנקוט בפעולות רבות, בין היתר, על מנת לדאוג להשגת תמיכה בינלאומית ברעיון.