בעקבות ההחלטות האחרונות של משרד האוצר בנוגע להקפאת המכסה למתקנים סולאריים גדולים, הגיע השוק לרמה חדשה של חוסר וודאות. על מנת לעשות סדר בדברים ולהתכונן לעתיד לבוא, התכנסו במסגרת כנס אילת אילות לאנרגיה מתחדשת, מנהלי החברות הסולאריות המובילות בישראל לפאנל מיוחד.
מנכ"ל סולאר פאוור בכנס אילת אילות: השוק הסולארי יעצור בעוד כשלושה חודשים
בעקבות ההחלטות האחרונות של משרד האוצר בנוגע להקפאת המכסה למתקנים סולאריים גדולים, הגיע השוק לרמה חדשה של חוסר וודאות. על מנת לעשות סדר בדברים ולהתכונן לעתיד לבוא, התכנסו במסגרת כנס אילת אילות לאנרגיה מתחדשת, מנהלי החברות הסולאריות המובילות בישראל לפאנל מיוחד. את הפאנל הנחה עו"ד איתן פרנס, יו"ר איגוד חברות אנרגיה מתחדשת. בפאנל השתתפו: טלי נחושתן, מנכ"לית שיכון ובינוי סולאריה, יוגב גברי, מנכ"ל פז סולאר, קובי דינר, אלון תמרי, מנכ"ל סולארפאוור, מנכ"ל סנדיי, שי פורת מנכ"ל ענבר וג'ון כהן מנכ"ל ערבה פאוור. המשתתפים הפנו את טענותיהם לראש אגף הרישוי ברשות החשמל, משה שטרית.
אלון תמרי, מנכ"ל סולארפאוור הסביר כי במצב הקיים היום בשוק היזמים מרגישים כי אין תיאום בין הגופים הממסדיים השונים הפועלים בו. "עד היום לא ידוע לנו מה העלויות של הרישוי והמיסוי בתחום. ככה לא ניתן לקיים שוק מתפתח". תמרי הדגיש כי הבעיה העיקרית בענף היא המכסות. "ברוב מדינות העולם כבר לא עובדים בשיטה זו, הגורמת לכשלים חמורים בקרב היזמים".
בנוסף לכך, תמרי הסביר כי במצב הקיים כיום, השוק הסולארי כולו עלול לעצור בעוד כשלושה חודשים. "קצב זליגת המכסה הקיימת כיום הוא בין 1-2 מגה לשבוע. אין כרגע מקום בהסדרה הנוכחית ליזמים חדשים וגם אנחנו לא יכולים להיסתכל יותר מ20 שבועות קדימה".
ג'ון כהן, מנכ"ל ערבה פאוור הדגיש בדבריו כי בתחום עתיר השקעה כמו האנרגיה הסולארית, צריך וודאות ברמה מאוד גבוהה. "הממשלה צריכה לקבל החלטה סופית ולדבוק בה עד הסוף. ההחלטה צריכה להתאים את עצמה ליעדים שנקבעו ב-2009 בהחלטה 4450". כהן הביע צער ואמר כי לדעתו, לא נראה שזה הכיוון אליו הדברים מתקדמים.
לדברי כהן, החשיבות בהמשך הפיתוח של הענף הסולארי נמצאת גם בהיבט התעסוקתי שלו. על מנת להמחיש זאת הוא הציג את מערך כוח האדם של פרויקט תחנת הכוח הסולארית בקיבוץ קטורה. "בפרויקט לוקחים חלק כיום 45 עובדים, כולם ישראליים. למרות שאנו נשענים על הידע של חברת EPC זרה, הלא היא סימנס הבינלאומית, כל העבודה בפועל נעשית כאן בישראל על ידי עובדים ישראליים".
טלי נחושתן, מנכ"לית שיכון ובינוי סולאריה, פירטה בדבריה בפאנל אודות הקשיים העומדים בפני היזם בתהליך קבלת הרישיון. לטענתה, אמנם חל שיפור ניכר בקצב עבודת רשות החשמל בהיבט זה, אך עדין יש צורך בהיערכות מוגברת מצידה בכדי לעמוד בכמות הבקשות לרישיון של היזמים. "הרישיונות שאושרו עד כה, לא מהווים אפילו 10% מסך הבקשות. היום היזמים נאלצים להמתין כמעט שנה לאישור ובמשך הזמן הזה הם משלמים עלויות רבות". כמו כן, הציגה נחושתן דרישה לשקיפות אינטרנטית של תהליכי האישור עבור היזמים.
בתגובה לדבריו אלה, אמר משה שטרית, ראש אגף הרישוי ברשות החשמל כי מכסות ללא הגבלה זה "חלום רחוק כרגע. הדבר יתאפשר רק כאשר ייצור חשמל מאנרגיה סולארית יוכל להתחרות במקורות הקונבנציונאליים. היום צריך בסיס כלכלי להסדרות. צריך לדעת לתמחר אותן עבור הצרכנים ולכן דרושה הגבלה".
כמו כן, לגבי קצב אישור הרישיונות, אמר שטרית כי כיום מאשרת רשות החשמל כ-800 רישיונות בשנה. עם זאת, הוא הסכים כי אכן דרושה הערכות מוגברת ולכן הוגשה בקשה ל-4 תקנים נוספים להגדלת כוח האדם באגף הרישוי ב-100%. יחד עם זאת, שטרית הצביע על בעייתיות דווקא בתחום השקיפות של הבקשות והסביר כי דווקא בשל הרצון להגן על פרטיות היזמים ולא לחשוף את פרטי הבקשות שלהם לכל, לא ניתן לאפשר זאת בשלבים מסויימים של התהליך. אמנם, ניתן לפנות לרשות בצורה פרטנית ולקבל מענה בעניין.